Feladat: 1039. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Horváth Sándor ,  Lengyel Tamás 
Füzet: 1967/február, 66 - 68. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Diszkusszió, Körérintési szerkesztések, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1966/február: 1039. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A követelmény egyenértékű azzal, hogy a keresett metszéspontokhoz tartozó sugarak legyenek páronként párhuzamosak, ennélfogva a keresett szelő az adott körök valamely párhuzamos sugár‐párjának végpontjait köti össze.

 
 

Legyenek az adott körök k1, k2 (természetesen ugyanabban a síkban), középpontjaik O1, ill. O2, sugaraik hossza r1, ill. r2, ahol egyelőre r1>r2, egy‐egy párhuzamos és egyirányú sugaruk O1M1, O2M2, és messe az M1M2 egyenes az O1O2 egyenest Hk-ban. Megmutatjuk, hogy Hk helyzete független M1, M2 megválasztásától. HkO1M1 és HkO2M2 hasonló háromszögek, mert Hk-nál levő szögük közös, O1-nél, ill. O2-nél levő szögük pedig egyállású. Ezért
HkO2HkO1=HkO2HkO2+O2O1=|O2M2O1M1=r2r1|,
amiből
HkO2=r2O2O1r1-r2,
amint állítottuk. ‐ Legyen másrészt k2-nek M2-vel átellenes pontja N2, ekkor O1M1 és O2N2 párhuzamos és ellentétes irányú sugarak, és az M1N2, O1O2 egyenesek metszéspontját Hb-vel jelölve hasonlóan HbO1M1HbO2N2, mert Hb-nél levő szögeik csúcsszögek, O1-nél, ill. O2-nél levő szögük váltószög, így
HbO2HbO1=HbO2O1O2-HbO2=O2N2O1M1=r2r1,
amiből
HbO2=r2O1O2r1+r2,
eszerint Hb helyzete is független M1, N2 megválasztásától, a két kör bármely két ellentétes irányú sugarának végpontjait összekötő egyenes az O1O2 egyenes ugyanazon pontján megy át. ‐ Hk az adott körök ún. külső hasonlósági pontja ‐ itt mennek át közös külső érintőik is ‐, Hb pedig a belső hasonlósági pontjuk, itt mennek át közös belső érintőik is, amennyiben a mondott közös érintők léteznek.
Ezek szerint a keresett szelőnek ‐ azonfelül, hogy átmegy az adott P ponton ‐ át kell mennie Hk és Hb valamelyikén, ezért a szerkesztés a következő. Tetszés szerint felvesszük k1-en M1-et, megrajzoljuk k2-ben az O1M1-gyel párhuzamos N2M2 átmérőt, továbbá O1O2-t, M1M2-t és M1N2-t, végül az ezek metszéspontjaiként adódó Hk, Hb pontot összekötjük P-vel. A követelményeknek csak ez a két szelő felelhet meg, és ezek ‐ amennyiben metszik a köröket ‐ meg is felelnek.
r1=r2 esetén Hk nem jön létre, mert O1M1#O2M2 miatt az O1O2M2M1 trapéz paralelogrammává specializálódik. Mivel az M1M2 egyenesnek át kell mennie P-n, azért ekkor az egyik megfelelő szelőt a P-n átmenő, O1O2-vel párhuzamos egyenes adja (2. ábra). Ugyanekkor Hb az O1O2 szakasz felezőpontja.
 
 

A fentiek szerint P-n át mindig 2 egyenes jön létre, melyek abban az esetben felelnek meg, ha van közös pontjuk a körökkel. Ennek a feltételét keressük. Nyilvánvaló, hogy ha egy ilyen egyenes az egyik kört metszi, vagy érinti, akkor a másikat is.
 
 
3. ábra
 

Ha Hk és Hb bármelyike ‐ jelöljük ezt H-val ‐ az egyik körön kívül esik, akkor a másikon is, és ekkor a két kör megfelelő két közös érintője létezik. A PH egyenes akkor metszi a köröket, ha P a két közös érintő által létrehozott 4 szögtartomány közül egy olyannak a belsejében van (a 3. ábrán csíkozva), amelyben a körök egyike is fekszik, ill. PHk akkor is, ha P a két kört tartalmazó szögtartomány csúcsszögtartományában van. Ekkor PH 2‐2 pontban metszi a köröket, így 2, a feladat követelményeinek megfelelő érintőpár adódik. Ha P a közös érintők valamelyikén van, akkor PH szelő helyett érintőt ad, ezt nem tekintjük megoldásnak. Ha viszont P a H-ba esik, a PH egyenes határozatlan, de minden rajta átmenő és a köröket (2 pontban) metsző egyenes megfelel a követelménynek.
Ha H az egyik körön belül esik, akkor a másikon is, tehát PH metszi a köröket, mindig van megoldás (4. ábra).
 
 
4. ábra
 

 
5. ábra
 

Végül ha H az egyik körön rajta van, akkor a másikon is, a két kör érintkezik, csak egy közös érintőjük van, t (5. ábra), az így létrejött két félsík minden belső P pontjából kiindulva egy a t-től és egymástól különböző érintőpárra vezető megoldás van.
A megoldások száma most már úgy adódik, hogy számba vesszük mind a PHk, mind a PHb révén adódó megfelelő szelőket. Ha nincs számtalan sok megoldás, akkor a megfelelő érintőpárok száma legföljebb 4. Ha P az O1O2 egyenesen van, akkor PHk és PHb ugyanaz a szelő, de a metszéspontokbeli 2‐2 érintő ekkor is 4-féleképpen állítható párba. Ugyanez a helyzet akkor is, ha O2 egybeesik O1-gyel, de P ezektől különböző pont, hiszen ekkor Hk, Hb azonos a középpontokkal.
 
 Horváth Sándor (Budapest, I. István Gimn., II. o. t.)
 Lengyel Tamás (Budapest, Berzsenyi D. Gimn., I. o. t.)