Feladat: 1038. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Berács József ,  Dőry Anna ,  Hárs L. ,  Herczog L. ,  Kovács Tamás ,  Mérő L. ,  Mészáros J. (Makó) ,  Mitrocsák Anikó ,  Moson P. ,  Orbán G. ,  Pap Márta ,  Perémy G. ,  Pintér Ágnes ,  Pintz J. ,  Somos E. ,  Szentmiklósi L. ,  Szücs A. ,  Takács L. ,  Vályi I. ,  Várhelyi F. 
Füzet: 1966/november, 151 - 152. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Forgatva nyújtás, Háromszögek nevezetes tételei, Kombinatorikus geometria síkban, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1966/február: 1038. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. Válasszuk az adott háromszög betűzését úgy, hogy csúcsait A, B, C sorrendben körüljárva a háromszög belseje az útvonaltól balra legyen, más szóval ABC pozitív körüljárást adjon. Legyenek az oldalakra befelé írt háromszögek ABC1, BCA1, CAB1, a kifelé írtak BAC2, CBA2, ACB2 (1. a ‐ 1. b ábrák). A feltevés szerint az AC1B2, C2BA1, B1A2C háromszögek úgy keletkeznek az ABC háromszögből, hogy ezt rendre az A, B, C pont körül a pozitív forgási irányban 60-kal elfordítjuk, ezért az AB, BC, CA oldalak új helyzetei hármasával egyenlő és párhuzamos szakaszokat adnak:

AC1#C2B#B1A2,C1B2#BA1#A2C,B2A#A1C2#CB1.(1)

 
 
1.a. és 1.b. ábra
 

Bármelyik szakaszhármas két szakasza egy paralelogramma két szemben fekvő oldalát adja. Egy hármasból két szakaszt 3-féleképpen választhatunk ki ‐ ti. azzal, hogy egymás után mindegyiket egyszer nem választjuk bele a szakaszpárba, így a 3 hármasból 33=9 féleképpen kaphatjuk egy-egy paralelogramma csúcsait.
Hasonlóan az AC2B1, C1BA2, B2A1C háromszögek az ABC háromszögnek A, majd B, végül C körüli, negatív irányú 60-os elfordítottjai, ezért az
AC2,C1B,B2A1;C2B1,BA2,A1C;B1A,A2C1,CB2(2)
szakaszhármasok bármelyik párja is paralelogrammát ad, de ezek azonosak a fentiekkel, most mindegyiküket az előbb nem említett oldalpárjuk révén kaptuk meg.
Amennyiben az ABC háromszögben van 60-os vagy 120-os szög, egy-egy szakaszpár egy egyenesre esik, egy-egy paralelogramma elfajul egyenesszakasszá.
II. Az oldalak fölé egyenlő szárú derékszögű háromszögeket rajzolva minden ilyen háromszögben a szárak ‐ vagyis a befogók ‐ 2-ször kisebbek az átfogónál, az eredeti háromszög megfelelő oldalánál, másrészt az átfogón levő szögek mindegyike 45. Eszerint ‐ ismét a fenti betűzést használva ‐ a fenti két háromszög-hármas mindegyik tagja forgatva nyújtással keletkezik az eredeti háromszögből, a forgatás szöge 45, iránya a két háromszög-hármasban megegyező, a nyújtás aránya 1/2, ezért az (1) és (2) szakaszhármasok tagjai között ismét fennáll az egyenlőség és a párhuzamosság, az állítás érvényes marad (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

 
3. ábra
 

Derékszögű háromszögből kiindulva itt is elfajulások állnak be (3. ábra).
Berács József (Győr, Czuczor G. g. II. o. t.) dolgozatából kiegészítésekkel

 

Megjegyzés. Szabályos háromszögben az I. eset pontrendszere csak 6 pontból áll, és 3 paralelogrammát tartalmaz. Az említett elfajulásokkal szemben egyes speciális esetekben viszont újabb paralelogrammák léphetnek fel, pl. az I. esetben a 30, 60, 90, a 30, 30, 120 szögű háromszögben.