Feladat: 1030. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Murvai Éva ,  Nagy Kálmán ,  Tátray Péter 
Füzet: 1966/november, 146 - 147. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek egybevágósága, Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Gyakorlat, Síkgeometriai bizonyítások
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1966/január: 1030. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Mérjük rá a BD oldal meghosszabbítására a DF=BC=BA szakaszt. Ekkor BF=BD+DF=AE+BA=BE, és mivel FBE=60, BFE egyenlő oldalú háromszög, EF=EB, és EFB=60. Így pedig EDFΔECBΔ, tehát ED=EC.

 

Tátray Péter (Budapest, Berzsenyi D. g. II. o. t.)

 

II. megoldás. Mérjük föl a BA félegyenesre a BG=BD szakaszt. A bizonyítandó egyenlőség következik, ha belátjuk, hogy ECA és DEG egybevágó háromszögek. Ez valóban fennáll, mert EA=BD=DG hiszen BDG egyenlő oldalú háromszög, és ugyanezért EAC=120=DGE, valamint AC=AB=EB-EA=EB-BG=GE. Ezzel az állítást bebizonyítottuk.
 

Nagy Kálmán (Celldömölk, Berzsenyi D. g. I. o. t.)

 

III. megoldás. Legyen a CD szakasz felezőpontja H, és mérjük rá a BA félegyenesre a BK=BH szakaszt. Ekkor KE=BE-BK=BA+AE-BH=BC+BD-(BC+CH)=BD-DH=BH=BK, másrészt KH=KB, mert BHK egyenlő oldalú háromszög. Eszerint H rajta van a BE szakasz mint átmérő fölötti Thalész-körön, a CDE háromszög EH súlyvonala merőleges a CD oldalra, így e háromszög egyenlő szárú, qu. e. d.
 

Murvai Éva (Makó, József A. g. II. o. t.)

 
 

Megjegyzés. A legutóbbi megállapítást, CH és EH merőleges voltát abból is kimondhatjuk, hogy EBH=60 és BE=2BK=2BH miatt a BEH háromszög egy egyenlő oldalú háromszög fele.