Feladat: 1024. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Bálványos Z. ,  Bíró S. ,  Bozóky-Szeszich Á. ,  Csörgei J. ,  Erdődi Gy. ,  Fehér Mária ,  Gergely I. ,  Hegedűs A. ,  Horváth Rozália ,  Horváth S. ,  Institoris Zs. ,  Juhász Ágnes ,  Kóczy L. ,  Mérő L. ,  Perémy G. ,  Pintz J. ,  Sax Gy. ,  Somos E. ,  Szabó Ágnes ,  Takács L. ,  Turchányi Piroska ,  Vályi I. 
Füzet: 1966/október, 71. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Pitagorasz-tétel alkalmazásai, Derékszögű háromszögek geometriája, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül, Gyakorlat, Síkgeometriai bizonyítások
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1965/december: 1024. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

b-nek a-n levő vetülete a-q, így az a-ra merőleges ma magasság két derékszögű háromszögből fejezhető ki:

ma2=b2-(a-q)2=c2-q2.(3)
Innen az állítás úgy adódik, hogy (2) alapján kiküszöböljük b-t, majd a-val osztunk és rendezünk:
b=a2+c,(4)ac+2aq-3a24=0,c+2q=3a4.



Az (1) feltételnek szorosan véve csak a b>c részét használtuk fel, enélkül a (2) szerinti a nem lehet háromszög oldala. (3) és az állítás a (2)-t kielégítő tetszés szerinti pozitív a esetén akkor is érvényes marad, ha b-vel szemben tompaszög van, de q-t negatívnak tekintjük. Ha viszont q mindig c vetületének abszolút értékét jelöli, akkor tompaszögű háromszög esetében b vetülete a+q, és az állítás így módosul: c-2q=3a/4.
 
 Juhász Ágnes (Budapest, Berzsenyi D. g. II. o. t.)
 
 

Megjegyzés. (4)-et megkapjuk úgy is, hogy felírjuk a szelőszakaszok szorzatainak egyenlőségét az A körül AB sugárral írt kör által a CA, CB egyeneseken létrehozott szeletekre.
 Turchányi Piroska (Budapest, Ságvári E. gyak. g. II. o. t.)