Feladat: 1017. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Dobozy O. ,  Fiala T. ,  Fiala Tibor ,  Gyarmati Erzsébet ,  Kádas S. ,  Králik I. ,  Mérő L. ,  Nagy 853. Zoltán ,  Nagy Elemér ,  Rajczy P. ,  Rosta L. ,  Takács L. ,  Újvári István 
Füzet: 1966/szeptember, 25 - 26. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkidomok átdarabolása, Terület, felszín, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1965/november: 1017. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen az MN negyedkörív középpontja O, a levágott ívek MA=NB, A és B vetülete OM-re C, ill. D, OA és BD metszéspontja E, végül MOA=NOB=α.

 
 
1. ábra
 

Nyilvánvaló, hogy az AB húron kívül eső körszeletnek a helyén kell maradnia, sőt az is kézenfekvő, hogy az OAB körcikk és az ABDC idom ABE közös részét a maga egészében a helyén hagyjuk, és a körcikk első vágásaként a BE határvonallal próbálkozzunk. Ekkor a második vágásnak az OBE háromszög valamelyik oldalára merőlegesen kell állania, hogy a részek szögeivel kitölthessük a C-nél és D-nél levő derékszögeket. Az OB-nek F felezőpontjából kiinduló és a BE-re merőleges FG vágás célhoz vezet, amennyiben E felezi OA-t (1. ábra a része). Ekkor ugyanis az F körüli 180-os forgás az FBG háromszöget FOG* háromszögre viszi át, az E körüli 180-os forgás pedig az EGG*O trapézt az EDCA trapézra, hiszen OE=EA miatt OD=DC, és így
DG=DB2=OC2=OD=AC,
tehát az OCAG* idom téglalap, és E a középpontja.
Eszerint a bizonyítás az állítás szerint végrehajtható, ha az OAC háromszögben OC=2AC, és a körcikket a BE, FG szakaszok mentén vágjuk 3 részre.
Az átdarabolásról csuklós szemléltető modell készíthető (az ábra b része), vagyis olyan, amelyben a 3 részt az E-ben és F-ben a síkra merőlegesen álló tengelyek (csuklók) összetartják.
 
 
2. ábra
 

Megjegyzések. 1. Ha megengedjük, hogy a körszelet lefedésében a szétvágott körcikk egy darabját hátoldalával fölfelé illesszük be, akkor minden egy bizonyos korlát alatti α esetében megvalósítható az átdarabolás (2. ábra a része): mérjük föl AC-t B-től D felé, a G végpontjában húzzuk meg OB-ig az FGBD szakaszt, és vágjuk szét a körcikket BE és FG mentén. Valóban, meghúzva A-n át OM-ig az AKOB szakaszt, a BFG háromszög áttolható az AKC háromszögre, és könnyű belátni, hogy az OEGF négyszöggel lefedhető a vele tükrösen egybevágó AKDE négyszög (tükrözés az OA, OB sugarak A1, B1 felezőpontjait összekötő t tengelyre és B1A1 nagyságú és irányú eltolás, azaz csúszó tükrözés).
Ez a 2 vágás addig lehetséges, amíg ACBE. Kiszámítható, hogy ez addig teljesül, míg
AC5-12OC,más szóval, mígα31,7.


2. A fenti megoldás is kiadódik innen, amikor ti. az OEGF négyszög tükrös az OG átlóra, és így elmaradhat a hátoldalra fordítása. Ekkor G rajta van az MON szög felezőjén, vagyis DG=OD=AC=BG, és így OC=BD=2AC.
3. Az MOA=AOB, vagyis α=30 esetben a BE vágást nem használó átdarabolás is lehetséges a 2. ábra b része szerint: az ABC1A idom helyben marad, a BPD1C1 trapéz elfordul AEDC-re, és az OPD1 háromszög ‐ hátoldalára fektetve ‐ a BEC1 háromszöget fedi le (2. ábra b része).
 
Nagy (853) Zoltán (Budapest, XI. ker. Bocskai úti ált. isk. 7. o. t.)
Fiala Tibor (Budapest, Rákóczi F. g. I. o. t.)