Feladat: 1014. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Berács J. ,  Bulkai Tamás ,  Futó Ilona ,  Gyarmati Erzsébet ,  Hernádi Ágnes ,  Horváth S. ,  Kuluncsich T. ,  Lakner Mária ,  Munk S. ,  Papp Emma ,  Püski Anna ,  Szenes Katalin ,  Szűcs A. ,  Takács L. 
Füzet: 1966/szeptember, 20 - 22. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Terület, felszín, Trapézok, Húrnégyszögek, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1965/november: 1014. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az adott szakaszokból kétféleképpen állíthatók össze egy trapéz oldalai. Az 5 cm-es szakasz mindkétszer alap lesz, a másik alap pedig vagy 20 vagy 15 cm. Ugyanis a trapéz felbontható egy paralelogrammára és egy háromszögre, az utóbbinak két oldala egyenlő a trapéz száraival, a harmadik pedig a trapéz alapjainak különbségével, emiatt a két alap különbségének nagyobbnak kell lennie a két szár különbségénél. Ez azonban nem teljesül, ha az 5 cm-es szakaszt szárnak próbáljuk.

 
 

Legyen mindkét esetben az ABCD=T trapézban ABCD, a kérdéses négyszög PSRQ=N úgy, hogy P-ben a DAB és ABC szögek felezői metszik egymást s i. t., és az AD, BC szár felezőpontja E, ill. F. A Q, S pontok az EF középvonalon vannak, mert a szögfelező pontjainak tulajdonságánál fogva, pl. Q az AB-től is, CD-től is ugyanakkora távolságra van, ti. annyira, mint AD-től, tehát a távolság fele a trapéz m magasságának. Másrészt PQR és PSR derékszögek, mert pl. az ADC szög felezője párhuzamos az A-nál levő külső szög felezőjével, és így merőleges AQ-ra. Így a kérdéses négyszög húrnégyszög. ‐ Továbbá Q rajta van az AD átmérő fölötti Thalész-körön, QE=AD/2, és ugyanígy SF=BC/2. Ezek alapján QS kiszámítható, egyenlő EQ+SF=(AD+BC)/2 és EF=(AB+CD)/2 különbségének abszolút értékével.
Amennyiben Q és S nem esnek egybe, P és R a QS, azaz EF egyenes két különböző partján adódik, ezért QS az N-et a QSP és QSR háromszögekre osztja, ezeknek QS-re merőleges mP, mR magassága kifejezhető annak alapján, hogy pl. ABP és QSP hasonló háromszögek:
mP=m2QSAB±QS,  hasonlóan  mR=m2QSQS±CD
(a kettős előjelek közül az alsók akkor érvényesek, ha a pontok a középvonalon E, Q, S, F sorrendben adódnak). Így pedig N területe
12QS(mP+mR)=mQS24(1AB±QS+1CD±QS).

Másrészt T területe mEF=m(AB+CD)/2, így a keresett arányszám
k=QS22(AB+CD)(1AB±QS+1CD±QS).

Mármost I. AB=20, CD=5, AD=BC=15 esetén (az ábra α része) EF=12,5, EQ=FS=7,5, QS=EQ+SF-EF=2,5, és így
kI=2,5250(122,5+17,5)=145.

Ebben az esetben T, és vele N is, szimmetrikus az AB felező merőlegesére, N húrdeltoid.
II. AB=AD=15, CD=5, BC=20 esetén pedig (β ábrarész) EF=10=FS, S azonos E-vel, így QS=EQ=7,5 és kII=7/40.
 
Bulkai Tamás (Győr, Bencés g. II. o. t.) dolgozatából összevonással

 
Megjegyzés. Az I. esetben a szimmetriára és az adódó 60-os szögekre támaszkodva egyszerűbb számítás lehetséges, a fenti megoldás viszont mindkét esetet egyszerre intézi el.