Feladat: 991. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Halek Tibor ,  Orbán Gábor ,  Tolnay-Knefély Tibor 
Füzet: 1966/október, 64 - 66. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Négyszögek szerkesztése, Gyakorlat, Középponti és kerületi szögek
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1965/május: 991. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen ABCD=N a feltételeket kielégítő négyszög (1. ábra a része), éspedig a BAD és CBA szög egyenlő a csúcsokhoz előírt α, ill. β szöggel az AC és BD átló egyenlő az előírt e, ill f szakasszal, végül az átlók M metszéspontjánál levő AMB szög az adott ε szöggel.

 
 
1. ábra
 

Toljuk el az ABC háromszöget úgy, hogy A a C-be jusson, és legyen BD új helyzete EF. Ekkor a BEFD=P és a BECA idom paralelogramma, P oldalai BE=AC=e és BD=f, DBE szöge ε, az utóbbiban a BC szakasz átló. Így ECB=ABC=β, váltószögek, továbbá ECF=BAD=α, egyállású szögek.
Ezek alapján az e, f, ε adatokból megszerkesztjük az FED háromszöget és kiegészítjük P-vé, megszerkeszthetjük EF fölé α nyílásszöggel az i1, BE fölé β szöggel az i2 látószögkörívet, ezeknek (E-től különböző) közös pontja a C csúcs; végül a CEF háromszöget úgy toljuk el, hogy E a B-be jusson, ekkor C új helyzete az A csúcs.
Az ABCD négyszög megfelel a követelményeknek, mert az eltolás miatt a felmért adatok az előírt helyzetbe jutottak.
i1-et, i2-t P oldalai fölé azon a parton szerkesztjük meg, amelyiken D van, hacsak α<180, ill. β<180. Ellenben pl. α>180 esetén i1-et EF másik partján szerkesztjük a kiegészítő 360-α(<180) látószöggel.
A közös pontból kiinduló i1-nek és i2-nek legfeljebb még egy közös pontja van, így a megoldás ‐ ha létezik ‐ egyértelmű. Az ívekhez E-ben húzott félérintő EF-fel, ill. EB-vel 180-α, ill. 180-β szöget zár be. C létrejön, ha ez a két szög átfedi egymást a BEF szögtartományban, azaz ha
(180-α)+(180-β)>180-ε,ε>α+β-180.

N-nek konvex, konkáv vagy hurkolt voltát C-nek P-hez képest adódó helyzete határozza meg. Hurkolt megoldás nem fogadható el, mert hurkolt négyszög kerületén nem jelölhető ki a belső és a külső part, szögei nem értelmezhetők a szokott módon.
 
 Halek Tibor (Budapest, Berzsenyi D. Gimn.) dolgozata kiegészítéssel
 
Megjegyzések. 1. A négyszög egymás utáni oldalainak felezőpontjai egy paralelogramma egymás utáni csúcsait adják, melynek oldalai az átlók felével, szögei az átlók közti szögekkel egyenlők. Adatainkból ez az A1B1C1D1 paralelogramma1 megszerkeszthető (legyen A1 az AB oldal felezőpontja, s i.t., ekkor B1A1D1=AMB=ε, az ábra b része). Így az A csúcs az A1D1 szakasz α nyílású i1 látószögkörívén van, B pedig az A1B1 szakasz 360-β szögű i2 látókörívén. Mivel még B az A tükörképe A1-re, azért rajta van i1-nek A1-re való i'1 tükörképén is, ezért B-t megadja i2-nek és i'1-nek A1-től különböző metszéspontja. Ezután B-nek A1-re való tükörképe A, B1-re való képe C, és D az A tükörképe D1-re. ‐ Ez a megoldás lényegében a fenti megoldás felére kicsinyített változata.
 
 Orbán Gábor (Makó, József A. Gimn.)
 
2. Ha β helyett a BCD=γ szög lenne adva, akkor a B1C1 szakasz fölötti γ nyílású i3 körívet az i'1-nek B1-re való i''1 tükörképével metszve a C csúcsot kapnók meg elsőnek. Könnyű belátni, hogy i''1 az i1-ből e nagyságú eltolással is létrejön, az A1B1 irányban.
 
 
2. ábra
 

II. megoldás. A B csúcs az AC szakasz β látószögű i2 körívén van (előre kiköthetjük, hogy az AC egyenes melyik oldalán), A a BD szakasz α látószögű i1 körívén. Rögzítsük az AC szakasz helyzetét (2. ábra), ekkor i1-et kell alkalmasan elhelyeznünk. Ehhez K középpontját szerkesztjük meg abból kiindulva, hogy BD=f és α meghatározzák az ív r1 sugarát és a BDK háromszöget, így a KBD szöget is. Ezért K-nak rajta kell lennie egyrészt az A körül r1 sugárral rajzolt ka körön; másrészt míg B végigfut i2-n, minden helyzetében ismert a BD szakasz iránya és ezzel a BK szakasz iránya és r1 hossza is, egy ilyen az ábrán B*D* és hozzá K*. K tehát azon az i2-vel egybevágó A'C'=i' köríven fut végig, amely i2-ből a B*K* irányú és nagyságú eltolással keletkezik. Ennélfogva K a ka körnek és az i' ívnek (A'-től különböző) metszéspontja. Ezután B-t a K-n átmenő, a K*B*-gal párhuzamos egyenes metszi ki i2-ből. A szerkesztés diszkusszióját az olvasóra hagyjuk.
 
 Tolnay-Knefély Tibor (Budapest, Bláthy O. Techn.)
1Az ábra b) részén a jobb alsó C1 helyesen C.