Feladat: 990. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kovács M. ,  Takács László ,  Tolnay-Knefély T. 
Füzet: 1966/szeptember, 17 - 18. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Körülírt kör, Gyakorlat, Középponti és kerületi szögek
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1965/május: 990. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A P-ben meghúzott érintők közti négy szög közül bármelyikük meghatározza a többiek nagyságát. Azt a szöget fogjuk tekinteni, melynek szárai ‐ ún. félérintők ‐ az AB egyenesnek C-t nem tartalmazó partján haladnak.

 
 

Legyen P az AB oldalszakasz belső pontja, PCA=φ, ACB=γ, és az előírt félérintők egy-egy P-től különböző pontja rendre Ta, Tb. Ekkor APTa=φ, mert a PAC háromszög köré írt körben a C-t nem tartalmazó AP íven nyugvó kerületi szög. Hasonlóan TbPB=PCB=γ-φ; ennek PB szára ellentétes irányú PA-val, így
TaPTb=180-APTa-TbPB=180-γ.

Ha a mozgó pont az AB oldal A-n túli meghosszabbításán levő P' pontban van, legyen P'CA=ψ. Így az előzőkhöz hasonlóan Ta'P'A=ψ, Tb'P'B=P'CB=ψ+γ, és mivel P'A és P'B száruk egybeesik,
Tb'P'Ta'=Tb'P'B-T'aP'A=γ.

Megállapításunk akkor is érvényes, amikor P éppen áthalad A-n, ha ekkor az első kör helyett a C-n átmenő és AB-t A-ban, azaz P-ben érintő kört vesszük. Ekkor az érintő azonos az AB egyenessel. A másik kör viszont azonos az ABC háromszög köré írt körrel, így P-beli, más szóval A-beli kiszemelt félérintője γ szöget zár be AB-vel.
A kiválasztott szögre talált értékek egymás kiegészítő szögei, ezért összefoglalva kimondhatjuk, hogy a két érintő közti szögek egyike mindig γ.
 
Takács László (Sopron, Széchenyi I. G.)