Feladat: 974. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Varga Gabriella 
Füzet: 1966/január, 8 - 9. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai bizonyítások, Tengelyes tükrözés, Középvonal, Szögfelező egyenes, Beírt kör, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1965/március: 974. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Messe az AB egyenest a CC1 egyenes G1-ben, CC2 pedig G2-ben, és legyen a beírt k kör érintési pontja a BC oldalon D, az AB-n F (1. ábra). Így C és G1, továbbá E és F tükrös pontpár az AC1 szögfelezőre, hasonlóan C és G2, valamint D és F egymás tükörképei BC2-re. Ezért egyrészt CG1=2CC1, CG2=2CC2, tehát C1C2, mint a CG1G2 háromszög középvonala, fele a G1G2 szakasznak. Másrészt

G1G2=G1F+FG2=CE+DC=2CE,
mert CD és CE a k-hoz húzott érintőszakaszok, így valóban C1C2=CE.
A felhasznált G1, G2 metszéspontok mindig létrejönnek, mert pl. CC1-nek AB-vel bezárt (egyik) szöge (180-α)/2, tehát CC1 nem lehet párhuzamos AB-vel. ‐ Továbbá F mindig a G1G2 szakaszon van, ugyanis az F-nek G1 azon az oldalán van, mint a B csúcs, G2 pedig azon, mint A. Valóban, FE elválasztja a vele párhuzamos G1C egyenes C pontját A-tól ‐ hiszen E az AC szakaszon van ‐, és hasonlóan A-t B-től. A G2-re mondott állítás pedig a pontoknak az FD egyeneshez viszonyított helyzete alapján hasonlóan látható be.
 
 
1. ábra
 

Megjegyzés. A CD=CE egyenlőségből azt is kaptuk, hogy F felezi a G1G2 oldalt, így a CG1G2-ben FC2 és FC1 is középvonalak. Ezért FC1 párhuzamos G2C-vel, így merőleges a BC2 szögfelezőre, tehát átmegy F tükörképén, a D ponton, amit úgy is mondhatunk, hogy a k kör D, F érintési pontjait összekötő egyenes átmegy C-nek az A-ból kiinduló szögfelezőre való vetületén. Hasonlóan FE átmegy C2-n.
 
 
2. ábra
 

II. megoldás. A szögfelezők átmennek k középpontján, O-n, így a CO szakasz C1-ből és C2-ből derékszögben látszik, tehát C1 és C2 a CO szakasz fölötti k1 Thalész‐kör pontjai (2. ábra). Másrészt az érintés miatt E is a k1-en van, így az összehasonlítandó szakaszok a k1 kör húrjai. Az állítást avval bizonyítjuk, hogy k1-ben a két húrhoz egyenlő, ill. egymást 180-ra kiegészítő kerületi szögek tartoznak.
C1OC2 az AOB csúcsszöge, vagy 180-ra kiegészítő szöge (belátható volna, hogy mindig az előbbi). A háromszög szögeinek szokásos jelölésével
AOB=180-(OAB+OBA)=180-α+β2=90+γ2.


Másrészt CO felezi a γ szöget, és így a CEO derékszögű háromszögből
COE=90-γ2.
Így C1C2-nek és CE-nek a k1 kör O pontjából vett látószöge valóban vagy egyenlő vagy egymást kiegészítő szöge. Ezt akartuk bizonyítani.
 

 Varga Gabriella (Szombathely, Savaria g., II. o. t.)