Feladat: 960. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Höss Rozália 
Füzet: 1965/október, 60 - 62. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkidomok átdarabolása, Pont körüli forgatás, Terület, felszín, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül körökben, Síkbeli szimmetrikus alakzatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1965/január: 960. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen a kör középpontja O sugara r, a húr kezdő helyzetének végpontjai A, B, felezőpontja F; fordulás közben A a rövidebb AB íven haladjon, A, B és F végső helyzete C, D, G. Így C még a rövidebb AB íven van, mert AOB=120 és AOC=90; legyen AB és CD metszéspontja E.

 
 

A mozgó húrnak O-hoz legközelebbi pontja F, legtávolabbiak A és B, minden az OF=r/2 és OA=r közötti távolságban van pontja a húrnak (O-tól mérve), így a húr azt a területet súrolja, amelyet a hosszabb AD ív, az AF, GD szakaszok és az FG negyedkörív határol, kivéve a BC ív és az EB, EC szakaszok határolta területet. Meghúzva még az AB-t és CD-t felező OF', OG' sugarakat, a mondott terület az AFF' és DGG' fél-szeletek és az FGG'F' körgyűrű-negyed összegének és a BCE idomnak a különbsége.
A fél-szeletek együttes területe az AF'B szelet területével egyenlő, ami az OAB körcikk és az OAB háromszög területének különbsége, a BCE idom területét pedig a BCO körcikkből a BOE háromszög területe 2-szeresének kivonásával kapjuk, ugyanis a súrolt idom nyilvánvalóan szimmetrikus az OE tengelyre. Mivel BOC=30, és BF=r3/2, ezért a mondott részek és a teljes t terület:
ABF'=r2π3-r234,FF'G'G=π4(r2-r24)=3πr216,BEC=r2π12-BEOF=r2π12-r24(3-1),t=r27π-416r21,124.



 Höss Rozália (Makó, József A. g. III. o. t.)
 
 

II. megoldás (vázlat). Fenti ábránkat kiegészítve az AH átmérővel, AB-nek és CD-nek O-ra való tükörképével és az O körüli OF sugarú körrel, majd az ábrán ti-vel jelölt idomokat a ti' helyzetbe áthelyezve (i=1,2,3,4) látjuk, hogy a súrolt idom területe egyenlő az APFEGKHCA vonallal határolt idoméval. Az utóbbit úgy kapjuk, hogy a nagy kör feléből elvesszük a kis kör negyedrészét (6-od és 12-edrészének összegét) és az r/2 oldalú négyzetet:
t=r2π2-r2π44-r24.

További meggondolás mutatja, hogy a kérdéses terület egyenlő az OAS körcikk és az OFEG négyzet területeinek különbségével, ahol S a G'H ív első negyedelő pontja. Ugyanis az OGK körcikk területénél az OPF körcikké 2-szer, OG'H-é 4-szer nagyobb, a KGG'H körgyűrű-cikk területe pedig 3-szor, így az átdarabolással nyert idomhoz hozzávéve az OPF körcikket, el kell vennünk a gyűrű-cikk 2/3 részét. A maradó 1/3 rész egyenlő területű az OGK körcikkel, ezért ‐ helyette r sugarú körcikket véve, annak íve KG/2=G'H/4=G'S lesz.
 Vigassy Lajos