Feladat: 951. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bod Judit ,  Csirmaz L. ,  Gáspár A. ,  Hunyadvári L. ,  Kele A. ,  Kovács M. ,  Laborczi Z. ,  Lukács G. ,  Szalay S. ,  Szeredi P. ,  Tuba Mária 
Füzet: 1966/március, 115. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Alakzatok szimmetriái, Tengelyes tükrözés, Pont körüli forgatás, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1964/december: 951. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. Ha egy idomnak t1 és t2 szimmetriatengelye, akkor t2-nek t1-re vonatkozó t2* tükörképe is szimmetriatengelye, hiszen szimmetriatengelye a t1-re vonatkozó tükörképnek, de ez azonos az eredeti idommal, mert t1 szimmetriatengely.

 
II. A feladat feltételei mellett a tengelyek páronként metszik egymást. Valóban, ha volna két párhuzamos vagy két kitérő tengely, t1 és t2, akkor messe ezeket egy rájuk merőleges egyenes, ill. normáltranzverzálisuk, n az N1 és N2 pontban (a-b ábra). Ekkor t2-nek t1-re vonatkozó t2* tükörképe metszi n-et N2-nek N1-re vonatkozó N2* tükörképében, tehát N1 nek az N2-t nem tartalmazó oldalán. Hasonlóan t1-nek t2*-ra vonatkozó t1* tükörképe n-t az N1-nek N2*-ra vonatkozó N1* tükörképében metszi, tehát N2*-nak az N1-et és N2-t nem tartalmazó oldalán. Így t1, t2, t1*, t2* négy különböző egyenes, és I. szerint mind szimmetriatengelye volna az idomnak, holott a feltétel szerint annak csak 3 szimmetriatengelye van. (Az eljárás ismétlése végtelen sok szimmetriatengelyt szolgáltatna.)
 
 

III. A 3 tengely nem lehet páronként merőleges, mert ha pl. t1 és t2 merőleges t3-ra, akkor vagy párhuzamosak, vagy kitérők, de éppen beláttuk, hogy ez lehetetlen. Legyen t1 és t2 szöge 90-tól különböző. Ekkor t2-nek t1-re vonatkozó tükörképe különbözik mindkettőjüktől, tehát csak t3 lehet. Így t3 is átmegy t1 és t2 metszéspontján; t1-nek t3-ra vonatkozó tükörképe pedig újra t2 (c ábra). Ez azt jelenti, hogy t2-t a (t2t1)-gel háromszor ugyanabban az irányban elforgatva sorra t1-re, t3 -ra, majd újra t2-re kerül. Ez a szög tehát 60 vagy 120, de a két tengely közti kisebb szög az utóbbi esetben is 60, és ez egyben bármelyik két tengely kisebbik szöge. Ezzel a feladat állítását bebizonyítottuk.
 
Tuba Mária (Gyömrő, Ált. g. I. o. t.) dolgozata, kiegészítéssel