Feladat: 950. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Vas Mária 
Füzet: 1965/október, 55. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb feladványok, Pont körüli forgatás, Körülírt kör, Pont, Thalesz-kör, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1964/december: 950. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Bebizonyítjuk, hogy a K pont az AB szakasz felezőpontja, így megkereséséhez a megmaradt kókuszdiófa sem szükséges. Ez az állítás következik, ha belátjuk, hogy a Di jelzőkarónál (i=1, 2, 3) az ABi és BAi egyenesek derékszögben metszik egymást. Így ugyanis Di az AB, mint átmérő fölötti k Thalész-kör pontja, K pedig e kör középpontja.

 
 

Az Ai, Bi segédpontokat úgy is megkapjuk, ha Ci körül A-t és B-t 90-kal elforgatjuk. A két forgatás iránya ellentétes, mert a forgatott szárt az ACiB szögtartomány belseje felé indítják el. Ezért a Bi-t B-be visszavivő forgás irányban és nagyságban megegyezik az A-t Ai-be vivő forgással. Eszerint a CiAiB háromszög a CiABi háromszögnek Ci körül 90-kal való elforgatottja, ezért az ABi és AiB harmadik oldalak is merőlegesek egymásra, mint állítottuk.
Csak akkor lett volna bizonytalan a forgatások iránya, ha egy kókuszdiófa a sziklákat összekötő egyenesen állt volna, ilyen nehézséget a feladat nem említ. Ha ilyen esetben a forgatások iránya ellentétes, bizonyításunk érvényes. Az ábrán B3 az A3-mal együtt megfelel, B3* viszont nem.
 Vas Mária (Budapest, Petőfi S. g. II. o. t.)