Feladat: 949. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Medgyesy Kornél 
Füzet: 1965/október, 54. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kombinatorikai leszámolási problémák, Logikai feladatok, Logikai műveletek és tulajdonságaik, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1964/december: 949. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Könnyen felírhatjuk az összes lehetőségeket a 3 játékosnak a 3 csapatba való elosztására, mert csak 6 ilyen van. Ugyanis, a bajuszossal kezdve, 3 oszlopot nyitunk csapatának feltüntetésére, majd ezeket mindig ketté kell osztanunk, mert a hosszú a maradó két csapat bármelyikébe tartozhat, a barnát azután mindig a még nem szerepelt csapat tagjának vesszük. ‐ A 6 elosztás közül egyeseket a megállapítások alapján törölhetünk, és látni fogjuk, hogy közülük csak egy nem áll ellentmondásban egyik fiú kijelentésével sem.

 

1.2.3.4.5.6.BajuszosHonvédVasasDorogHosszúVasasDorogHonvédDorogHonvédVasasBarnaDorogVasasDorogHonvédVasasHonvédelejtendő    mi miattIII.III.IV.I., III.II.

 

Az I. fiú feltevése csak az 5. és 6. elosztásra teljesül, következtetése pedig csak a 6.-ra, eszerint az 5. elosztás nem felelhet meg. Hasonlóan a II. szerint az 1. és 6. elosztás közül a 6. nem felelhet meg. A III. állítás feltevése a 4. és 6. elosztás kivételével valamennyi elosztásra teljesül, következtetése pedig csak a 3.-ra, így elejtendők az 1., 2. és 5. elosztások. Végül a IV. alapján az elosztás nem a 3. szerinti. Mindezek szerint csak a 4. elosztás nem lehetetlen, csak ez felel meg a valóságnak. Hosszú a Honvédban, Barna a Dorogban, Bajuszos pedig a Vasasban játszik.
Csak az I. fiú megállapítása mellőzhető a válasz megadásában, mert az általa kizárt 5. elosztást a III. is kizárta, másrészt bármelyik másikat elhagyva több elosztás marad lehetségesnek, a kérdés nem dönthető el.
 Medgyesi Kornél (Pannonhalma, Benedek-rendi g. II. o. t.)