Feladat: 945. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Arányi P. ,  Babai L. ,  Bárány I. ,  Baranyai Zs. ,  Berkes I. ,  Deák L. ,  Domokos Zsuzsanna ,  Eff L. ,  Ferenczi M. ,  Fodor Magdolna ,  Fojt L. ,  Gáspár A. ,  Herszényi B. ,  Horváth Sándor ,  Joó Piroska ,  Kafka P. ,  Karosi Gy. ,  Késmárki M. ,  Kuluncsich T. ,  Laczkovich M. ,  Lévai F. ,  Lippner Gy. ,  Malina J. ,  Palla L. ,  Staub Klára ,  Steiner Gy. ,  Szentgáli Á. ,  Szeredi P. ,  Tényi G. ,  Vadász I. ,  Varga Gabriella ,  Verdes S. 
Füzet: 1965/október, 51. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Síkgeometriai bizonyítások, Súlyvonal, Téglalapok, Ellenpélda, mint megoldási módszer a matematikában, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1964/november: 945. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A kérdéses egyenlőség nem mindig igaz, mert ha F-et az AB oldal felezőpontjában választjuk, EF és AC párhuzamosak, az M pont nem jön létre. Ebben és csak ebben az esetben G a B-be esik, CG párhuzamos AD-vel, N sem jön létre. Semmitmondó az állítás, ha F ‐ és vele G is ‐ az A-ba esik, mert M, N, A egybeesnek. M és N az F minden más helyzetében külön-külön létrejön; megmutatjuk, hogy ekkor a kérdéses egyenlőség fennáll.
Messe EG az AD-t H-ban, és legyen a téglalap AB-vel párhuzamos középvonala EJ, ez AC-t a téglalap K középpontjában metszi, JK=KE, és AK=KC. Ekkor HK az EJH háromszög súlyvonala, felezi AB-nek a háromszögbe eső AG szakaszát, vagyis átmegy F-en. KF az ACG háromszög középvonala, mert felezi AC-t és AG-t, így párhuzamos CG-vel, ekkor pedig KH az ACN háromszög középvonala, ezért H felezi AN-t.
Az EKH, GFH és az EKM, FAM háromszög-párok hasonlóságából

HF:HK=FG:KE=AF:KE=MA:MK,
így MH párhuzamos AF-fel, tehát merőleges AN-re, vagyis az AMN háromszög AN alapjának H felezőpontját az M csúccsal összekötő egyenes merőleges az alapra. Így a háromszög egyenlő szárú: MA=MN.
 Horváth Sándor (Budapest, I. István g. I. o. t.)
 
 

II. megoldás. Az AMN háromszög egyenlő szárú voltát avval bizonyítjuk, hogy M-ből húzott magasságának P talppontja felezi az AN alapot. Az AMP, CAB és az AGN, BGC háromszögpárok hasonlóságából:
AP=AMACBC,AN=AGBGBC,ígyAPAN=AMBGACAG.
Az MAF és MKE háromszögek hasonlóságából (K jelentése a fenti)
MK=MA+AC2=KEAFMA,
innen
MA=ACAF2KE-2AF=ACAFAB-AG=ACAG2BG,
amit a fenti hányadosba helyettesítve AP/AN=1/2 (vagyis P azonos a fenti H ponttal). Ezt akartuk bizonyítani.
 
 Domokos Zsuzsanna (Makó, József A. g. III. o. t.)