Feladat: 920. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Erdődy Gabriella ,  Sarkadi Nagy István 
Füzet: 1965/április, 155 - 156. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Középponti és kerületi szögek, Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, Húrnégyszögek, Parabola, mint mértani hely, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1964/május: 920. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
 

Fejezzük ki az OXPY négyszög O-nál és P-nél levő szögét az APB háromszög A-nál és B-nél levő α, ill. β szögével. Felhasználva a kerületi és középponti szögek közti összefüggést is,
XOY=QOR=180-BOQ-ROA==180-2(BAQ+RBA)=180-2(α+β);XPY=BPA=180-(α+β).
Így, ha a négyszög húrnégyszög, akkor
XOY+XPY=360-3(α+β)=180,(1)
azaz α+β=60, és APB=120; megfordítva, ha ez a szögösszefüggés fennáll, akkor (1) is.
Eszerint a keresett mértani hely annak a két körívnek a kör belsejébe eső pontjaiból áll, amelyekről az AB átmérő 120 alatt látszik, vagyis ebből a két körívből, a végpontjaik kivételével.
 
 Erdődy Gabriella (Budapest, XI., Villányi úti ált. isk. 8. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. Valamivel még egyszerűsödik a számítás, ha a rövidebb QR íven nyugvó  γ kerületi szöggel fejezzük ki az O-nál és P-nél keletkező szöget: XOY=QOR=2γXPY=BPA=BRA+QAR=90+γ, mint az APR háromszög külső szöge; OXPY pedig akkor és csak akkor húrnégyszög, ha γ=30, azaz APB=120.
 
 Sarkadi Nagy István (Debrecen, Ref. Koll. g. II. o. t.)
 

2. Ha a körön kívüli P pontokat is megengedünk, ilyenekre O, P, X és Y akkor és csak akkor fekszik egy körön, ha QOR=2γ=APB=90-γ, amiből APB=60 adódik. Ezek a pontok tehát a föntebb talált köríveket teljes körré kiegészítő íveket alkotják, kiveendő azonban a külső ívek felezőpontja, mert P-t ott véve X is Y nem jön létre.