Feladat: 906. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Arányi P. ,  Babai László ,  Bárány I. ,  Berényi J. ,  Berkes István ,  Bóta Károly ,  Darvas György ,  Deák J. ,  Domokos László ,  Domokos Zsuzsanna ,  Fodor Magdolna ,  Gy. Molnár Csaba ,  Gömböcz L. ,  Havas János ,  Herényi István ,  Herszényi B. ,  Horváth Béla ,  Joó Piroska ,  Kálmán A. ,  Karsai Kornélia ,  Király L. ,  Kiss Ambrus ,  Kloknicer I. ,  Laborczi Zoltán ,  Laczkovich M. ,  Lamm P. ,  Lelkes I. ,  Lévai Ferenc ,  Lippner Gy. ,  Lipták J. ,  Major P. (Bp. Bláthy) ,  Major P. (Bp. Fazekas g.) ,  Malina János ,  Sarkadi Nagy István ,  Soltész P. ,  Staub Klára ,  Surányi László ,  Szász András ,  Szentiványi B. ,  Tényi G. ,  Tihanyi László ,  Tolnay-Knefély T. ,  Vesztergombi Katalin ,  Zeisler J. 
Füzet: 1964/december, 216 - 218. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Gúlák, Középvonal, Súlyvonal, Pitagoraszi számhármasok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1964/március: 906. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A bizonyítandó egyenlőség bal oldalán AE, BF és CG az ABC alaplap súlyvonalai, a jobb oldalon DE, DF és DG az oldallap-háromszögeknek a D főcsúcsból kiinduló súlyvonalai.

 
 

A háromszög súlyvonalai kifejezhetők az oldalakkal. Válasszuk a betűzést úgy, hogy BAC hegyesszög legyen, tükrözzük A-t E-re, legyen a tükörkép H, végül legyen A és C vetülete a BH egyenesen A', C'. Így az ABHC négyszög paralelogramma, AE=AH/2, és Pythagorász tételét alkalmazva egymás után az AHA', CBC', ABA' és CHC' derékszögű háromszögekre, valamint figyelembe véve az
A'H=A'B+BH,C'B=|BH-C'H|,A'B=C'H,BH=ACésCH=AB


egyenlőségeket:
AH2+BC2=AA'2+A'H2+C'B2+CC'2=AA'2+A'B2++2A'BBH+BH2+C'H2-2C'HBH+BH2+CC'2==AB2+BH2+HC2+CA2=2AB2+2AC2,(2)
és így
AE2=AH24=14(2AB2+2AC2-BC2).(3)

Hasonló meggondolással ugyanerre az eredményre jutunk akkor is, ha a BAC szög tompaszög, vagy ha derékszög; eszerint a háromszög egy súlyvonalának négyzete egyenlő a súlyvonallal közös végpontú oldalak négyzetösszege 2-szereséből, valamint a szemben fekvő oldal négyzetéből képezett különbség 4-ed részével.
Ezek szerint előbb az (1) bal oldalán, majd a jobb oldalán szereplő súlyvonalak négyzetösszege
AE2+BF2+CG2=34(AB2+BC2+CA2),(4)DE2+DF2+DG2=DA2+DB2+DC2-14(AB2+BC2+CA2).(5)

(1) jobb oldalán EF, FG, GE az ABC alapháromszög középvonalai, rendre egyenlők a háromszög oldalainak felével, így négyzetösszegük 4-szerese egyenlő az ABC háromszög oldalainak négyzetösszegével. Ezt (4) és (5) eredményeinkkel egybevetve kapjuk, hogy a bizonyítandó egyenlőség fennáll, mert két oldalának közös értéke:
(DA2+DB2+DC2)+34(AB2+BC2+CA2).

 Gy. Molnár Csaba (Miskolc, Bláthy O. vill. ip. t. I. o. t.)
 

Megjegyzés. A (2) eredmény szerint paralelogramma átlóinak négyzetösszege egyenlő az oldalak négyzetösszegével.