Feladat: 904. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Hámori Márta ,  Lamm Péter ,  Újvári István 
Füzet: 1965/április, 150 - 153. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Derékszögű háromszögek geometriája, Középvonal, Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, Parabola, mint mértani hely, Thalesz-kör, Látókörív, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1964/március: 904. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. I. Legyen a BM húr felezőpontja F, továbbá AM és az F-en át rá merőlegesen állított m egyenes metszéspontja T. Állítsunk merőlegest AM-re M-ben, jelöljük a körrel való, M-től különböző metszéspontját A'-vel, továbbá rajzoljuk meg az A'B egyenest, és legyen ennek m-mel közös pontja C.

 
 
1. ábra
 

FC az MA'B háromszög középvonala, mert szerkesztésénél fogva párhuzamos MA'-vel, F pedig felezi az MB oldalt. Ennélfogva C az A'B oldal felezőpontja. ‐ Másrészt Thalész tételének megfordítása alapján A' a körnek A-val átellenes pontja, tehát M mozgása közben állandó, ezért állandó az A'B húr C felezőpontjának helyzete is. Eszerint m az M mozgása közben C körül forog. Ezt kellett bizonyítanunk.
Akkor is igaz az állítás, ha M egybeesik A'-vel vagy B-vel, mert M=A' esetén F=C, ha pedig M=B, akkor a 0 hosszúságú BM húr felezőpontjaként csak magát B-t tekinthetjük, és így m azonos BA'-vel, hiszen az AB-re B-ben állított merőleges ugyancsak A'-ben metszi a kört. Amikor M az A ponton halad át, az MA egyenes iránya határozatlan, ezért szigorúan véve m nem szerkeszthető meg. Tekintetbe véve azonban M mozgásának folytonosságát, AM irányaként csak az A-beli érintő iránya vehető, így fenti meggondolásunk érvényes marad.
Ha A'=B, vagyis A és B a kör átellenes pontjai voltak, akkor M minden helyzetében MBMA, így m=MB, tehát m a B pont körül forog. (Ez adódik a fenti végeredményből is, ha az A'B húr C felezőpontjának ismét magát B-t tekintjük; minthogy azonban ilyenkor nem beszélhetünk az MA'B háromszögről és középvonaláról, külön meggondolást kellett végeznünk.)
 
II. Az eddigiek szerint a vizsgálandó T pontból az állandó AC szakasz derékszögben látható, ezért T mindig az AC átmérő fölé írt t Thalész-körön van. Megmutatjuk, hogy e kör minden pontja fellép T-ként, míg M befutja az eredeti kört. Legyen t egy tetszés szerinti pontja T*, ekkor M-nek a T*-ot előállító helyzetét az eredeti kör és az AT* egyenes második metszéspontja jelöli ki, T*=A esetén pedig a Thalész-kör A-beli érintője. Az M ponthoz a feladat szerint hozzárendelt T az AM=AT* egyenes olyan pontja, melyből az AC szakasz derékszögben látszik, vagyis AT* és t közös pontja. Ezeknek legfeljebb két közös pontja van: A és T*. Csak akkor adódhat T-ként A, ha CA merőleges AM-re, azaz AT*-ra, vagyis ha AT* érinti a t kört, így A és T* azonosak, tehát T a T*-gal is egybeesik. Minden más helyzetben A és T* különböző pontok, ezért T a T*-gal azonos. Eszerint T* valóban hozzátartozik a mértani helyhez, a keresett mértani hely az AC átmérő fölötti Thalész-kör.
A fenti módon M mindig létrejön, mert AT*-nak és az eredeti körnek van közös pontja: A; amikor T* az eredeti körhöz A-ban húzott érintőn van, akkor M azonos A-val.
Az A'=B helyzetben t azonos az eredeti körrel, minden más esetben a két kör A-ban és B-ben metszi egymást, ugyanis, mint láttuk, A'BAB, tehát B a t-n is rajta van.
 
 Ujvári István (Budapest, Fazekas M. gyak. g. I. o. t.)
 Lamm Péter (Budapest, Rákóczi F. g. II. o. t.)11111
 
 
2. ábra
 

II. megoldás a feladat első részére. Külön vizsgáljuk azt az esetet, ha M az A vagy B, vagy az átellenes A' vagy B' pontban van (2. ábra), majd külön a kör ezektől különböző M pontjait. Ha B'-vel esik egybe M, akkor MB felezőpontja a kör O középpontja, másrészt MA merőleges AB-re, tehát a vizsgálandó merőleges az O-n átmenő, AB-vel párhuzamos c egyenes; az állításban szereplő állandó pont csak ezen lehet. ‐ Legyen másodszor M az A' pontban. Az ABA'B' négyszög téglalap, és ennek egyik szimmetriatengelye c, másrészt az MB=A'B szakasz C felezőpontja rajta van c-n. A keresett állandó pont csak C lehet, mert a C-ből MA=A'A-ra állított merőleges különbözik c-től, hiszen A'A hegyes szöget zár be a c-vel párhuzamos AB-vel. ‐ C-n megy át a merőleges az M=B esetben is, mert ekkor BM felezőpontja maga B, így MA azonos BA-val, a merőleges a BA' egyenes.
Amikor M az A-n halad át, az MA egyenes határozatlan. A vizsgálandó merőleges irányát azonban megadhattuk volna így is: párhuzamos az AM szakasz felezőpontját az O középponttal összekötő egyenessel. Így az M=A helyzetben a merőleges átmegy AB-nek D felezőpontján és párhuzamos AO-val, tehát az ABA' háromszög AA'-vel párhuzamos középvonala, felezi BA'-t C-ben.
Legyen most már M a körnek A-tól, B-től, A'-től és B'-től különböző pontja. Megmutatjuk, hogy az MB húr F felezőpontján át MA-ra állított merőleges átmegy C-n. Ehhez elég azt megmutatni, hogy CFAM, mert F-ből csak egy merőleges állítható AM-re, annak tehát egybe kell esnie CF-fel, ha állításunk igaz. A bizonyítandó állítás következik abból, ha megmutatjuk, hogy COEF paralelogramma, mert ekkor CFEO, az utóbbi viszont az AM húr felező merőlegese. Mivel EF az ABM háromszög középvonala, OC pedig az ABA' háromszögé, így mindkettő párhuzamos AB-vel és feleakkora, tehát egymással is párhuzamosak és egyenlők; COEF tehát valóban paralelogramma. Ezzel az állítást bebizonyítottuk.
 

 Hámori Márta (Győr, Kazinczy F. g. II. o. t.)
 

Megjegyzés. Közel vezet a feladat állításának bebizonyításához a következő meggondolás is. Legyen a mozgó pont két tetszés szerinti helyzete M1 és M2, legyen i=1,2 esetén a BMi húr felezőpontja Fi, ennek merőleges vetülete az AMi egyenesen Ti, az FiTi az egyenes mi, végül m1 és m2 metszéspontja C (ez létezik, mert AM1 nem párhuzamos AM2-vel, 3. ábra). ‐ Az F1CF2 szög vagy egyenlő az M1AM2 szöggel, vagy annak kiegészítő szöge, mert száraik páronként merőlegesek egymásra. Az M1BM2 szög vagy egyenlő az M1AM2 szöggel, vagy annak kiegészítő szöge, mert az adott körben vagy ugyanazon M1M2 íven nyugvó kerületi szögek ‐ ha ti. az M1M2 egyenes nem választja szét A-t és B-t ‐, szétválasztás esetén pedig A és B az AM1BM2 húrnégyszög szemben fekvő csúcsai. Így az F1CF2 vagy egyenlő az F1BF2-gel (mert az utóbbi azonos az M1BM2-gel), vagy annak kiegészítő szöge, vagyis az F1F2 szakasz C-ből vett látószöge egyenlő a B-ből vett látószögével, vagy kiegészítő szögek.
 
 
3. ábra
 

Mármost F1 és F2 rajta van az OB átmérőjű k' Thalész-körön, ezért C vagy a k'-n van, vagy annak az F1F2 egyenesre való tükörképén. Feltéve, hogy az első eset áll fenn, rögzítsük M1-et, és fussa be M2 az adott kört. A fentiek szerint m2 ugyanott metszi k'-t, mint m1, vagyis C-ben, eszerint amíg M1 nem változik, C állandó pont. Másrészt F2 körülfut k'-n, tehát m2 teljesen körülfordul C körül. Eszerint ‐ ha egyáltalán van állandó pont ‐ az csak C lehet.
Hátra van még annak bizonyítása, hogy C helyzete független M1 megválasztásától, továbbá hogy C nem lehet k'-nek F1F2-re való tükörképén.