Feladat: 898. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Augusztinovicz Fülöp ,  Babai László ,  Hoffer Anna ,  Kiss Árpád ,  Reményi Katalin 
Füzet: 1964/november, 150 - 153. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Középpontos tükrözés, Sokszög lefedések, Terület, felszín, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1964/február: 898. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Bontsuk fel a vizsgálandó EFGH négyszöget az EG átlóval az EFG és GHE háromszögekre (1. ábra). Az előbbinek a területe nyilvánvalóan egyenlő az AEG háromszög területével, az utóbbié a CGE háromszögével, így az EFGH négyszög területe egyenlő az AECG négyszög területével.

 
 
1. ábra
 

Bontsuk fel ezt az AC átlóval az AEC és CGA háromszögekre. Az előbbinek a területe harmadrésze az ABC háromszög területének, az utóbbié pedig a CDA háromszögének, így az AECG négyszög területe ‐ tehát az EFGH négyszögé is ‐ egyenlő az ABC és CDA háromszögekkel kitöltött ABCD négyszög területének harmadrészével. Ezzel az állítást bebizonyítottuk.
 
Reményi Katalin (Budapest, XI. ker. Szamuely T. ált. isk. 8. o. t.)
 

Megjegyzés. Az utolsó lépésig csak azt használtuk fel, hogy az AE és EF, valamint CG és GH szakasz-párok egyenlők, nem volt szó az FB és HD szakaszról. Ha tehát AE és EF pl. negyedrésze volna AB-nek, és CG és GH ugyancsak negyedrésze CD-nek, akkor az EFGH négyszög területe negyedrésze lenne az ABCD négyszög területének.
 

II. megoldás. Tükrözzük ábránkat az AB oldal és az EF szakasz közös K felezőpontjára, és legyen C, G, H, D tükörképe rendre C*, G*, H*, D* (2. ábra). Így elég azt megmutatnunk, hogy az EG*H*FGH=S1 és AC*D*BCD centrálisan szimmetrikus hatszögek területeinek aránya 1:3, vagy másképpen ‐ mivel a BCGFH*D* hatszög az AC*G*EHD=S2 hatszög tükörképe, és így területük egyenlő ‐, hogy az S1 és S2 hatszögek területe egyenlő.
 
 
2. ábra
 

Megrajzolva a GG*, HH*, AH és AG* átlókat, a KEH és KFH* háromszögek egybevágók, területük összege egyenlő az AEH háromszög területével, mert ennek H-ból induló magassága közös a KEH háromszöggel, AE alapja pedig kétszerese EK-nak. Ugyanígy a KFG és KEG* háromszögek területének összege egyenlő az AEG* háromszög területével. Végül a KGH és KG*H* háromszögek területének összege és az AHD és AC*G* háromszögek területének összege is egyenlő, mert a párhuzamos CD és C*D* egyenesekbe eső oldalaik egyenlők, és az erre merőleges magasságaik összege egyenlő a mondott két egyenes távolságával. Így az S1-ben és S2-ben keletkezett valamennyi rész-idom területeinek összege egyenlő. Ezt akartuk bizonyítani.
 
Hoffer Anna (Budapest, Hámán K. g. III. o. t.)
 

 
 
3. ábra
 

III. megoldás. Legyen ismét AB és EF közös felezőpontja K, továbbá CD és GH közös felezőpontja J (3. ábra). Tükrözzük K-ra a KBCJ négyszöget, jelöljük C, G, J tükörképét C*, J*, G*-gal; B és F tükörképe A, ill. E. A feladat állítása az AC*J*JD=T ötszögre fogalmazva annak bizonyítását kívánja, hogy területe háromszor akkora, mint az EG*J*JH=T1 ötszögé. Meghúzva a C*D és G*H átlókat, a T ötszög a JDC*J* paralelogrammából úgy áll elő, hogy ahhoz a DAC* háromszöget vagy hozzáillesztjük, vagy kivágjuk belőle (az ábrán az utóbbit látjuk), és ugyanígy áll elő a T1 ötszög a JHG*J* paralelogrammából és a HEG* háromszögből; lehetséges az is, hogy C*D átmegy A-n, ekkor G*H is átmegy E-n, és így mindegyik ötszög területe egyenlő a megfelelő paralelogrammáéval.
Az ötszögek és részeik összehasonlításában közös alapnak a C*D=J*J=G*H szakaszt véve elég azt belátnunk, hogy D-nek J*J fölötti magassága 3-szor akkora, mint H-é, továbbá hogy A-nak C*D fölötti magassága 3-szor akkora, mint E-nek G*H fölötti magassága. Az első következik abból, hogy nyilvánvalóan JD=3JH, a második pedig a KA=3KE egyenlőségből, meggondolva még, hogy A és E kívánt magasságát a paralelogrammák magasságaiból, valamint J*J fölötti magasságaikból kapjuk, mindig a nagyobból vonva ki a kisebbet.
 
Babai László (Budapest, VIII. ker., Somogyi B. u. ált. isk. 8. o. t.)
 

 
 
4. ábra
 

IV. megoldás. Húzzuk meg az AH, EG, FC szakaszokat és bocsássunk merőlegest AB-re a H, G, C pontokból, valamint CD-re A-ból, E-ből és F-ből, legyen ezek hossza rendre m1, m2, m3, illetőleg m4, m5, m6 (4. ábra). Az így 6 háromszögre felosztott ABCD négyszög területe
CD6(m4+m5+m6)+AB6(m1+m2+m3),
az EFGH négyszög területe pedig
CD6m5+AB6m2.
Elég megmutatnunk, hogy az első terület zárójeles kifejezései rendre 3-szor akkorák, mint a másodikban az m5, ill. m2 tényező.
Ez fennáll, mert az m1 és m3 párhuzamos oldalakkal meghatározott trapézben m2 középvonal, így m1+m3=2m2, mindkét oldalhoz m2-t adva m1+m2+m3=3m3, és ugyanígy m4+m5+m6=3m5. Ezzel az állítást bebizonyítottuk.
 
Augusztinovicz Fülöp (Sopron, Széchenyi I. g. I. o. t.)
 

 
 
5. ábra
 

V. megoldás. Megmutatjuk, hogy ha két háromszögnek egy-egy szöge egyenlő, akkor területeik aránya megegyezik az egyenlő szögeket bezáró oldalak szorzatainak arányával. Legyen egyenlő a PQR háromszög QPR szöge az STU háromszög TSU szögével, továbbá az R, ill. U csúcs vetülete a szemben levő oldalon R', ill. U' (5. ábra). Ekkor, felhasználva a PRR' és SUU' derékszögű háromszögek hasonlóságát:
tPQRtSTU=PQRR'STUU'=PQSTRR'UU'=PQSTPRSU=PQPRSTSU.
Ezt így is írhatjuk:
tPQR=kPQPRéstSTU=kSTSU,
ahol k alkalmas szám (csak a P-nél, ill. S-nél levő szög nagyságától függ).
Ha az ABCD négyszögben CD párhuzamos AB-vel, akkor az állítás helyessége nyilvánvaló, mert a két szóban forgó négyszög egyenlő magasságú trapéz és bennük a megfelelő alap-párok aránya 1:3.
 
 
6. ábra
 

Az ellenkező esetben az AB és CD oldalak M metszéspontja a konvexség miatt ezen oldalak meghosszabbításán van; válasszuk a betűzést úgy, hogy MA<MB, és így MD<MC (6. ábra), legyen továbbá MB=b, MC=c, FB=f, GC=g, ezekkel
MF=b-f,   ME=b-2f,   MA=b-3f,MG=c-g,   MH=c-2g,   MD=c-3g   
(mind pozitívok). Az ABCD négyszög területe egyenlő az MBC és MAD háromszögek területének különbségével, EFGH-é pedig az MFG és MEH háromszögekével. E négy háromszög M-nél levő szöge közös, így fenti segédtételünk szerint
tABCD=tMBC-tMAD=k(MBMC-MAMD)==k[bc-(b-3f)(c-3g)]=3k(bg+cf-3fg),tEFGH=tMFG-tMEH=k(MFMG-MEMH)==k[(b-f)(c-g)-(b-2f)(c-2g)]=k(bg+cf-3fg),
amiből az állítás helyessége nyilvánvaló.
 
Kiss Árpád (Budapest, Bláthy O. erősár. ip. t. II. o. t.)
 

Megjegyzés. A felhasznált segédtétel akkor is helyes, ha a két háromszög egy-egy szöge egymásnak kiegészítő szöge.