Feladat: 896. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Ambrus Gábor ,  Bárány I. ,  Berkes István ,  Dori E. ,  Fábry László ,  Fodor Magdolna ,  Forgács Péter ,  Gy. Molnár Cs. ,  Huhn Ágnes ,  Liktor Gy. ,  Szeidl László ,  Tihanyi László ,  Varsányi Anikó 
Füzet: 1964/november, 144 - 145. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkidomok átdarabolása, Négyzetek, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1964/február: 896. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az átdarabolás lehetséges, mert a kívánt négyzetek együttes területe egyenlő az adott négyzetek együttes területével: 172+232+242=1394=132+352, továbbá nyilvánvalóan végre is hajtható, pl. úgy, hogy az adott négyzeteket 1 cm széles csíkokra vágjuk és a kívánt négyzeteket ezekből levágott alkalmas hosszúságú darabokkal fedjük le, így a felhasznált és fennmaradt darabok hosszai mindig egész számok.
A mondott átdarabolást sokkal kevesebb darabra bontással és sokféleképpen elvégezhetjük. A részek száma azonban nem lehet kevesebb 5-nél, mert a kívánt négyzeteket egy darabban csak a 35 cm oldalú négyzetből vághatjuk ki, és ezek közül is csak egyet, a további két négyzet legalább 2‐2 darabból fog állni.
Alább két kissé különböző átdarabolást mutatunk be közös ábrán; mindegyik 7 részt állít elő az adott két négyzetből, egészben hagyva a 13 cm-es négyzetet és azt a 17 cm-es négyzet összeállításában használva fel, másrészt egészben vágva ki a 23 cm-es négyzetet. Az egyik átdarabolás felosztó és csatlakozási vonalai az ábrán vastag vonallal vannak feltüntetve, a másikéi kettős vékony vonallal.

 
 

Az első átdarabolásban előállított, részek A, B, C, D, E, F, G, a másodikbeliek x, y, z, v, w, u, t betűkkel vannak megjelölve.
 
Fábry László (Miskolc, Bláthy O. vill. ip. t. II. o. t.)
Huhn Ágnes (Szeged, Tömörkény I. g. II. o. t.)