Feladat: 888. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bárány I. ,  Berényi J. ,  Czina F. ,  Domokos Zsuzsanna ,  Havas J. ,  Király L. ,  Kiss A. ,  Kóbor Gy. ,  Major Péter ,  Sarkadi Nagy I. ,  Siket Aranka ,  Staub Klára ,  Surányi L. 
Füzet: 1965/február, 57 - 59. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengelyes tükrözés, Pont körüli forgatás, Vetítések, Mozgási geometria, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1964/január: 888. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. Vizsgáljuk először a kérdéses β szög változását abban az esetben, ha a=MON hegyes szög.

 
 
1. ábra
 

A feltételek azt jelentik, hogy A az OB szakasz felezőpontja, C pedig OD-é. Tükrözzük B-t az OM, D-t pedig az ON egyenesre, legyen a kép B', ill. D' (1. ábra). Így U felezi a BB' szakaszt, ezért AU az OBB' háromszög OB'-vel párhuzamos középvonala. Hasonlóan CV párhuzamos OD'-vel, ennélfogva az AU, CV egyenespár közti szögek egyállásúak az OB', OD' egyenespár közti szögekkel és így egyenlők velük.
Ámde OB' az ON egyenes tükörképe OM-re, és így ON-ből OB'-be 2α nagyságú forgás visz át ‐ ugyanabban az irányban, amelyben OM fordult el ON-ből. OD' pedig OM tükörképe ON-re, és így ON-ből OD'-be ugyanakkora, de ellentétes irányú forgás visz át, mint ON-ból OM-be, vagyis OD' forgásszöge az ON alapiránytól mérve -α. Ezek szerint OD'-ből OB'-be 3α nagyságú forgás visz át.
Amíg α 0-tól 90-ig növekszik, a 3α forgásszög 0-tól 270-ig vesz fel minden értéket. A vizsgálandó β szög viszont nem lehet nagyobb 90-nál. Amíg 0α30, addig β egyenlő a 3α forgásszöggel. Amíg 30<α60, addig a forgásszög 90 és 180 közé esik, így β a kiegészítő szög, β=180-3α; ez α=60 esetén β=0-ot ad. (Valóban, α=60 esetén OB' és OD' egybeesnek, másrészt OU=OB/2=OA, tehát OAU egyenlő oldalú háromszög, ugyanígy OCV is, így AU és CV párhuzamosak, és párhuzamos egyenesek szögét szokás 0-nak tekinteni, mivel irányuk megegyező.)
α-t 60-on túl növelve 90-ig, β mértékszámát úgy kapjuk, hogy a 180 és 270 közé eső forgásszögből 180-ot kivonunk: β=3α-180. Ez még α=90 esetén is érvényes, hiszen akkor U=V=O, és így β=90. Ha viszont MO és ON egy egyenesbe esnek (α=0 vagy 180), akkor AU és CV is egy egyenesbe esik és így β=0.
II. Nem volna nehéz látni, hogy meggondolásaink kiterjeszthetők minden α-ra, de áttekinthetőbb képet kapunk, ha belátjuk, hogy egyrészt α-nak egymást 180-ra kiegészítő értékeihez, másrészt két egymástól 180-kal különböző α értékhez ugyanakkora β érték tartozik. Egyszerűbb az utóbbi belátása. Az OM egyenes önmagába megy át, ha egy tetszés szerinti helyzetből 180-kal elforgatjuk, így U és AU helyzete változatlan; C, D új helyzete, C*, ill. D* az előbbinek tükörképe O-ra, így ugyanez áll a V pont és a CV egyenes új V*, ill. C*V* helyzetére, ezért CV új helyzete párhuzamos a korábbival, így pedig az AU és CV egyenesek új helyzetei közti szögek egyenlők a korábbiakkal.
 
 
2. ábra
 

Legyen most α hegyesszög, α*=M*ON=180-α, a C, D, U, V pontoknak megfelelő pontok C*, D*, U*, V*. Ekkor OM*, C*, D* és V* az OM, C, D, V tükörképe az O-n átmenő, ON-re merőleges t egyenesre (2. ábra). Másrészt, mivel az OM* egyenes OM-ből ON-re való tükrözéssel is kapható, így U* az U tükörképe ON-re, s ezzel együtt AU* is AU tükörképe ON-re. Ekkor azonban AU és AU* az ON-re A-ban állított merőlegesre is tükrösek, ha pedig egy ezzel párhuzamos tengelyre (pl. t-re) tükrözzük AU*-t, AU-val párhuzamos egyenest kapunk. Így a β* szöget t-re tükrözve egyik szára CV-be megy át, a másik párhuzamos lesz AU-val, tehát a tükörkép egyállású β-val, s így β*=β; ezt akartuk belátni.
 
 
3. ábra
 

III. A β változásának grafikus ábrázolásához tudjuk, hogy OM az O körül állandó szögsebességgel forog, így α ‐ és vele β=3α is ‐ a t idővel arányos, a kérdéses szög nagyságát ábrázoló grafikon első, a körülfordulás első 12-ed részéhez tartozó szakasza egyenes. Ennélfogva a 2. és 3. szakaszban β=180-3α, ill. β=3α-180 értékét is egyenesszakasz ábrázolja. Jelöljük OM teljes körülfordulásának az idejét T-vel. A teljes grafikont ezek után úgy kapjuk, hogy a t=0-tól t=T/4-ig terjedő szakaszt a t=T/4 egyenesen tükrözzük, majd az így adódott ábrát T/2 szakasszal eltolva a (T/2, T) számköz fölött megismételjük (3. ábra).
 
 Major Péter (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn., II. o. t.)