Feladat: 887. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Bocskai Edit ,  Fodor Magdolna ,  Králik István ,  Szilágyi István 
Füzet: 1964/október, 64 - 65. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Érintőnégyszögek, Diszkusszió, Négyszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1964/január: 887. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A rombusz egy oldalának e1 egyeneséül egy tetszés szerinti érintőt választhatunk, így a szemben levő oldal e2 egyenese az ezzel párhuzamos érintő lesz. Eszerint a rombusz magassága egyenlő az adott kör 2r átmérőjével. e1 és e2 közé kell beillesztenünk egy az adott a oldallal egyenlő hosszú szakaszt. Evégett e1 egy tetszés szerinti T pontja körül a sugarú körívvel metsszük a másik érintőt az U', U'' pontokban. Ekkor a rombusz további két oldala párhuzamos vagy TU'-vel, vagy TU''-vel. Az adott körrel való érintési pontjukat a kör TU'-re (ill. TU''-re) merőleges átmérője metszi ki, az ezekben húzott érintők adják a további két oldalt.
U' és U'' létrejön, ha a2r, továbbá különbözők, ha a>2r. A két megoldás nem lényegesen különböző, a rombuszok egybevágók. a=2r esetén egy négyzetet kapunk, a<2r esetén nincs megoldása a feladatnak.

 
 Szilágyi István (Budapest, Berzsenyi D. g. I. o. t.)
 
Megjegyzés. Az első oldalpár egyeneseinek ismeretében így is eljárhatunk: az O-n átmenő, e1-gyel párhuzamos egyenes a rombusz d középvonala lesz, erre O-tól egyik irányban a/2-t felmérve megkapjuk a harmadik oldal felezőpontját, az innen szerkesztett érintő adja a harmadik oldalt. Az érintő megszerkeszthető, ha a végpont nem esik a körbe, vagyis ha a/2r.
 
 Bocskai Edit (Budapest, Ságvári E. gyak. lg. I. o. t.)
 
 

II. megoldás. e1 és e2 ismeretében a rombusz csúcsait kimetszhetjük az átlókkal. Ezek merőlegesek egymásra, és átmennek O-n. Irányukat magkapjuk, ha e1-nek egy T' pontja körül a/2 sugárral kört írunk, ennek e1-gyel való metszéspontjait összekötjük a fenti d-vel való egyik metszéspontjával. A rombusz csúcsait az ezekkel O-n át húzott párhuzamos egyenesek metszik ki e1-ből és e2-ből.
 
 Králik István (Budapest, Piarista g. I. o. t.),
 
III. megoldás. Az e1, e2 egyenesen levő oldalak felezőpontjait összekötő középvonal átmegy O-n, és O a középvonal felezőpontja. Ennek alapján a rombusz úgy szerkeszthető, hogy O körül a/2 sugarú körrel metsszük pl. e1-et, az egyik metszéspontból, V-ből, valamint a VO egyenes e2-vel való metszéspontjából mindkét irányban a/2 távolságot mérünk e1-re, ill. 2-re, így megkapjuk a rombusz 4 csúcsát. Nyilván a oldalú rombusz keletkezik, amelyiknek középpontja O, és a párhuzamos oldalak távolsága 2r (az e1, e2 egyenesek távolsága), így beírt köre az adott kör.
 
 Fodor Magdolna (Makó, József A. g. II. o. t.)