Feladat: 874. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Domokos Zsuzsanna ,  Hegedüs Aletta ,  Lévai Ferenc 
Füzet: 1964/szeptember, 15. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Középpontos tükrözés, Pont körüli forgatás, Háromszögek nevezetes tételei, Magasságpont, Síkbeli szimmetrikus alakzatok, Gyakorlat, Háromszög nevezetes vonalai
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1963/november: 874. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
 

I. megoldás. Legyen B vetülete az AC egyenesre G (1. ábra). Ekkor BGDE, és E felezi a CG szakaszt, tehát BE a BCG háromszög súlyvonala. AF viszont szerkesztésénél fogva az ADE háromszög súlyvonala. ‐ AD merőleges BC-re, mert az ABC háromszög egyenlő szárú, így az ADE és BCG háromszögek megfelelő oldalai rendre merőlegesek egymásra. Ezért pl. az utóbbi háromszöget 90-kal elforgatva (bármelyik irányban) a keletkező B*C*G* háromszög oldalai párhuzamosak lesznek az ADE háromszög megfelelő oldalaival. Ez a két háromszög tehát hasonló helyzetű, ezért bennük bármely megfelelő egyenespár párhuzamos, így AF párhuzamos a BE súlyvonal elforgatott képével, tehát merőleges BE-re. Ezt kellett bizonyítani.
 
 Lévai Ferenc (Tatabánya, Árpád g. II. o. t.)
 
Megjegyzés. A fentivel lényegében azonos a következő megoldás. Mivel az ADE és BCG háromszögek megfelelő oldalai merőlegesek, azért a két háromszög megfelelő oldalpárjai által bezárt szögek egyenlők, a két háromszög hasonló, a csúcsok a felsorolás rendjében felelnek meg egymásnak. Hasonló háromszögek megfelelő egyenespárjai egyenlő szögeket zárnak be, ezért DAF=CBE, tehát az AF és BE egyenesek metszéspontját H-val jelölve a DH szakasz A-ból és B-ből egyenlő szögek alatt látszik, D, H, A, B egy kör pontjai. Ennélfogva AHB=ADB, derékszög.
 
Domokos Zsuzsanna (Makó, József A. g. II. o. t.)

 
 

 
II. megoldás. Legyen A tükörképe F-re J, továbbá BE és DJ metszéspontja K (2. ábra). Megmutatjuk, hogy F az EJK háromszög magasságpontja. Ebből következik, hogy JFKE, vagyis AFBE.
Az ADJE négyszög paralelogramma, ezért EDJK, és DK a BCE háromszög középvonala, K felezi BE-t. Így pedig KF a BDE háromszög középvonala, KFBC, másrészt EJADBCKF. Ezek szerint DE és KF magasságvonalak, tehát F valóban magasságpont.
 
 Hegedüs Aletta (Budapest, Ságvári E. gyak. lg. III. o. t.)