Feladat: 867. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Bárány Imre ,  Darvas György 
Füzet: 1964/május, 214 - 215. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Logikai feladatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1963/november: 867. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Az első nap lőtt fácánok száma és a harmadik napi teljes zsákmány összegére egyrészt alsó korlátot ad az, hogy a három vadász együttesen mindegyik napon mindegyik fajta vadból legalább 4-et lőtt ‐ ti. Károly és Mihály egyet-egyet, László pedig kettőt-kettőt; így az említett összeg értéke legalább 4+34=16. Másrészt az összeget megkapjuk, ha az egész zsákmányból kivonjuk az első nap lőtt nyulak és rókák számát, valamint a második nap lőtt összes vadak számát: 86-(12+14)-44=16. Ez azt jelenti, hogy a harmadik napon mindhármuk zsákmánya mindegyik féle vadból a feltétel szerinti legkisebb számú volt, tehát Mihály ezen a napon 1 rókát lőtt.

 
 Bárány Imre (Budapest, Corvin Mátyás Gimn. II. o. t.)
 

II. megoldás. A társaság együttesen naponta legalább 4 fácánt lőtt, ‐ Mihály és Károly egyet-egyet, László kettőt, tehát az egész vadászat alatt legalább 12 fácán esett. Másrészt ez a szám pontosan 12, tehát fácánból egyik vadász sem lőtt egyik nap sem többet, mint az adatok szerinti legkisebb darabszám. Így az első napon 4 fácánt lőttek, és az egész zsákmány 4+12+14=30 vad volt. Ezért a harmadik nap eredménye 86-(30+44)=12 vad. A fácánra mondottak érvényesek a nyúlból és rókából naponta elejtett legkisebb darabszámokra is, így harmadnap egyik vadász sem lőtt semelyik vadból sem többet a legkisebb darabszámnál; tehát Mihály ezen a napon rókából 1-et lőtt.
 
 Darvas György (Budapest, Radnóti M. Gimn. II. o. t.)
 

Megjegyzés. Ez a megoldás az elejtett fácánok összes számát is felhasználta, amire az I. megoldásban nem volt szükség. Egyik megoldás sem használta fel, hogy László a második napon 5 rókát lőtt. Eszerint a megoldáshoz kevesebb adat is elég lett volna, viszont a többlet adatok összhangban voltak a válaszadáshoz nélkülözhetetlenekkel.