Feladat: 835. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Erdődy Gabriella 
Füzet: 1963/december, 218 - 219. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Együttes munkára vonatkozó feladatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1963/március: 835. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A két korábbi termelési eredmény szerint naponta 1 begyakorolt munkás m/na db-ot, 1 kevésbé gyakorlott munkás pedig m/nb db-ot készít el a kérdéses termékből. Az új igény szerint naponta p/q db-ot kell gyártaniok. Ebből a c számú gyakorlott munkás mc/na db-ot készít el, és a további Pq-mcna db elkészítését kell ellátni kevésbé gyakorlott munkásokkal. Így a beállítandó lassúbb munkások száma

pq-mcnamnb=(pna-qmc)bqma
 Erdődy Gabriella (Budapest, Villányi úti ált. isk. VI. o. t.)
 

II. megoldás. Kiszámítjuk először, mennyi lassúbb munkás oldaná meg az új feladatot, azután, hogy mennyit pótol ebből a c gyakorlottabb munkás. Ha az új rendelést csupa kevésbé gyakorlott munkással akarná elkészíttetni a gyár, ehhez a korábbi b létszámot egyrészt annyiszorosára kellene emelnie, ahányszor több darabot kell gyártani a korábbinál, vagyis b-t szorozni kell p/m-mel; másrészt abban az arányban is több munkást kell beállítani, ahányszor a régi munkaidő hosszabb az újnál (ahányszor az új idő rövidebb, siettetőbb a réginél), vagyis n/q-val is szorozni kell. Így a szükséges emberek számát a pmnqb kifejezés adná meg. A két korábbi termelőszakasz mutatószámaiból azt látjuk, hogy a számú gyorsabb munkás ugyanannyi idő alatt ugyanannyit termel, mint b számú lassúbb munkás ‐ ahol nyilvánvalóan a<b. Más szóval 1 gyorsabb munkás b/a számú lassúbb munkást tud pótolni. Ezért a most beállítható c gyorsabb munkás bc/a lassúbb munkást tesz feleslegessé, tehát az adott feltételek mellett beállítandó lassú munkások számát ennek a fenti számból való kivonásával kapjuk:
pnbmq-bca.

(A fentiekben a meggondolások könnyítésére úgy beszéltünk, mintha nagy és sürgős rendelésről volna szó, mintha p>m és q<n volna. A számítás azonban más nagyságviszonyok mellett is érvényes.)