Feladat: 832. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Boldizsár Ferenc ,  Lux Judit 
Füzet: 1964/február, 66 - 68. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Középpontos tükrözés, Középvonal, Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, Paralelogrammák, Diszkusszió, Négyszögek szerkesztése, Parabola, mint mértani hely, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1963/március: 832. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen a keresett ABCD négyszögben az AB, BC, CD, DA oldal felezőpontja rendre K, L, M, N és AB=a, CD=c, AC=e, KM=g, LN=h, ahol a, c, e, g, h rendre az adott szakaszok. ‐ Ismeretes egyrészt, hogy a KLMN négyszög paralelogramma; középpontját (KM és LN metszéspontját) jelöljük O-val. Másrészt MN az ACD háromszög középvonala, tehát fele akkora, mint az AC átló. ‐ Az A csúcs egyrészt a K körül a/2 sugárral írt k1 körön van, másrészt ‐ mint D-nek N-re vett tükörképe ‐ D mértani helyének, az M körül c/2 sugárral írt k2 körnek N-re vett k3 tükörképén. k3 középpontját M'-vel jelölve MM'=2MN=CA=e, és NO a KMM' háromszög középvonala, tehát KM'=2NO=NL=h.

 
 

Ezek szerint a szerkesztés a következőképpen végezhető: az e, g, h szakaszokból KM'M háromszöget szerkesztünk úgy, hogy M'M=e, MK=g, KM'=h; az MM' oldal felezőpontja legyen N. A K körül a/2 és M' körül c/2 sugárral írt körök metszéspontja A, ennek tükörképe K-ra és N-re B, ill. D, végül D tükörképe M-re C.
Az ABCD négyszög megfelel a feladat követelményeinek. Ugyanis a szerkesztés folytán AB=a. CM az AM' szakasz kétszeri tükrözésével keletkezett, tehát egyenlő és egyirányúan párhuzamos AM'-vel, ezért az AM'MC négyszög paralelogramma, és egyrészt AC=MM'=e, másrészt CD=2CM=2AM'=c. Ekkor K, N, M a BADC négyszög három egymás utáni oldalának felezőpontja, és KM=g. Messe végül a K-n át MN-nel húzott párhuzamos BC-t L-ben. Ez felezi BC-t, mert KL az ABC háromszög AC-vel párhuzamos középvonala. Továbbá KL=AC/2=NM, a KLMN négyszög paralelogramma, KM és LN átlói felezik egymást egy O pontban, ezért egyrészt NL=2NO, másrészt NO a KM'M háromszög középvonala, KM'=2NO, tehát NL=KM'=h.
A KM'M háromszög és N egyértelműen létrejön, ha az e, g, h szakaszok eleget tesznek a háromszög-egyenlőtlenségnek: |g-h|<e<g+h ‐, egyenlőség nem állhat, mert egy egyenesen fekvő K, N, M felezőpont‐hármasra vezetne. A létrejön, ha a h, a/2, c/2 szakaszokból háromszög szerkeszthető, itt elfajulást is megengedhetünk, a megoldások száma 2, ill. 1, feltéve, hogy a 2 metszéspont egyike nem esik MM'-re, mert így A, D, C egy egyenesben adódik. 1 megoldás esetén ABCD trapéznak adódik.
 
 Boldizsár Ferenc (Kaposvár, Táncsics M. g. II. o. t.)
 
 

II. megoldás. Tovább is a fenti jelöléseket használva legyen az AC átló felezőpontja F. Így LF és NF az ACB, ill. ACD háromszög középvonala, LF=a/2, NF=c/2.
Megszerkesztjük az e/2, g/2, h/2 oldalakból az I. megoldás MNO háromszögét, M és N tükörképe O-ra K, ill. L. Az LN=h oldal fölé megszerkesztjük az LNF háromszöget. Az FMN háromszöget háromféleképpen kiegészítve paralelogrammává adódnak az A, C, D csúcsok, B pedig a KFLB paralelogramma negyedik csúcsa.
A szerkeszthetőség feltételei lényegében azonosak az I. megoldásban találtakkal. Az olvasóra bízzuk annak bizonyítását, hogy az ABCD négyszög megfelel a követelményeknek.
 
 Lux Judit (Budapest, Móricz Zs. g. I. o. t.)