Feladat: 820. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bély Miklós ,  Lovász László ,  Pelikán József 
Füzet: 1963/december, 216 - 217. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Számelrendezések, Logikai feladatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1963/február: 820. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Jelöljük a kérdéses összeget S-sel.
Ha a kitöltésben nincs -1-es szám, akkor a szorzat értéke minden sorban és oszlopban +1, így S=50. Minden más esetben cseréljünk ki egy -1-es bejegyzést +1-re és vizsgáljuk meg ennek kihatását S megváltozására. A megváltoztatott bejegyzés sorában a szorzat előjele megváltozik, így a szorzat értéke vagy +1-ről -1-re, vagy -1-ről +1-re változik, tehát vagy 2-vel növekszik, vagy 2-vel csökken. Ugyanez érvényes a megváltoztatott bejegyzés oszlopa számainak szorzatára. Ha mindkét szorzat növekszik, vagy ha mindkettő csökken, akkor S változása 4 egység. Ha pedig egyik szorzat nőtt, a másik csökkent, akkor az új S érték a változtatás ellenére ugyanannyi mint az eredeti. Ezzel a sorbeli és oszlopbeli változási lehetőségek minden párját figyelembe vettük.
Táblázatunk -1-es bejegyzéseit lépésről lépésre +1-re cserélve S értéke ‐ ha egyáltalán változik ‐ mindig 4-gyel változik és a -1-esek elfogytával, mint láttuk, 50 lesz. Így S minden lehetséges értéke 50-től 4 valamilyen többszörösével különbözik, ezért 4-gyel osztva ugyanannyi maradékot ad, mint 50, vagyis 2-t, nem lehet tehát 0.

 
 Bély Miklós (Győr, Révai M. g. I. o. t.)
 
II. megoldás. Az állítás érvényes minden olyan hasonlóan kitöltött négyzetes táblázatra, melyben a sorok és oszlopok száma 2k+1, páratlan szám. Tegyük fel, hogy van e táblázatnak olyan csupa +1 és -1 bejegyzésekből álló kitöltése, amelyben a sorok menti és az oszlopok menti szorzatok összege 0, és jelöljük egy ilyen kitöltésben a +1-es szorzatot adó sorok számát x-szel, a -1-et adókét y-nal. Ekkor a +1-es szorzatot adó oszlopok u száma egyenlő y-nal, a -1-et adó oszlopok v száma pedig x-szel, mert u és v-re
u+v=x+y=(2k+1),u(+1)+v(-1)+x(+1)+y(-1)=0,


és innen u=y, v=x.
Az x és y számok egyike páros, másika páratlan. Feltehetjük, hogy x páros, mert különben a táblázatnak az egyik átlóra vett tükörképére lesz páros a +1-es szorzatot adó sorok száma, ti. u=y, ezzel a cserével viszont a kérdéses összeg nem változik meg.
Feltevésünk tarthatatlansága kiadódik abból, ha megmutatjuk, hogy a -1-es bejegyzések számát a sorok szerint megállapítva páratlannak találjuk, az oszlopok szerint pedig párosnak. A +1-es szorzatot adó vonalakon (azaz sorokon is, oszlopokon is) a -1-es bejegyzések száma páros, a -1-et adókon páratlan. Így a sorok szerinti számlálásban x, azaz páros számú páros összeadandót és y, azaz páratlan számú páratlan összeadandót összegezünk, az első részletösszeg páros, a második páratlan, a végösszeg páratlan, mint állítottuk. A -1-es bejegyzések oszlopok szerinti összeszámlálásában viszont egyrészt u, azaz páratlan számú páros összeadandót összegezünk, másrészt v, azaz páros számú páratlan összeadandót, mindkét részletösszeg páros, tehát a -1-es bejegyzések száma páros. Ezt akartuk megmutatni.
Nincs tehát a (2k+1)×(2k+1)-es táblázatnak olyan kitöltése az előírások mellett, melyben a szóban forgó összeg 0.
 
 Pelikán József (Budapest, Fazekas M. gyak. g. I. o.t.)
 
Megjegyzés: A gyakorlat állítása a kitöltési előírás megtartása mellett m sort és n oszlopot tartalmazó téglalap alakú táblázatra is igaz, hacsak az m+n összeg nem osztható 4-gyel. Mindkét megoldás gondolatmenete átvihető ennek az állításnak a bizonyítására is.
 
 Lovász László (Budapest, Fazekas M. gyak. g. I. o. t.)