Feladat: 817. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Körner János 
Füzet: 1963/december, 213 - 214. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kombinatorikus geometria síkban, Szabályos sokszögek geometriája, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1963/január: 817. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Mivel a feladat nem tesz különbséget átlók és oldalak között, elég mindig az S szabályos 13-szög kiválasztott 4 csúcsa által meghatározott N konvex négyszöget tekinteni. Ebben az oldalak és átlók együttes száma 6. Ugyanennyi S-ben a különböző hosszúságú átlók és oldalak száma, mert elég az egy csúcsból kiinduló szakaszokat vizsgálni; a csúcsot a szemközti oldal felezőpontjával összekötő egyenes S szimmetriatengelye, és erre nézve a többi 12 csúcshoz húzott szakaszok páronként egymás tükörképei; a tengely egyik partján levő 6 szakasz közül viszont bármely kettő különböző, mert hozzájuk mint az S körül írt k kör húrjához tartozó rövidebb körívek különbözők.
Jelöljük a kör 1, 2, ... 6, tizenharmadnyi íve fölötti húrok hosszát d1,d2,...d6-tal. A d1 hosszúságú szakasz N-ben csak oldal lehet, mert egyik oldalán nincs további csúcsa S-nek. A d2 hosszúságú húr is oldal lesz, mert ha N-ben átló szerepet kapna, akkor végpontjai össze lennének kötve az egyik partján levő egyetlen S-csúccsal, így pedig N-nek két egyenlő oldala volna, amit a feladat szövege nem enged meg. Képezzük a lehetséges N-eket abból kiindulva, hogy bennük a d1 és d2 hosszúságú oldalak szomszédosak, vagy szemben levők. A további két oldal fölött együtt k-nak még 10/13 íve van. Ez egymástól és a már meglevőktől különböző ívekből csak 4/13 és 6/13, vagy 3/13 és 7/13 összetételben adódhat ki, fölöttük d4 és d6, ill. d3 és d6 hosszúságú húr van (mert a 7/13 félkörnél nagyobb ív kiegészítő íve a kör 6/13 része), tehát a d6 szakasz mindenképpen oldal lesz.
A d1 és d2 hosszúságú oldalakat szomszédoknak választva nem közös végpontjaikat d3 hosszúságú átló köti össze, ezért itt már csak d4 és d6 hosszú oldalak léphetnek fel. A d4 hosszú oldal nem lehet szomszédos a d2 hosszúval, mert akkor a nem közös végpontjaikat összekötő átló egyenlő lenne a d6 hosszúságú oldallal. A d4-es oldalt d1 szabad végpontjához kapcsolva viszont próbálkozásunk sikeres, a végpontjaikat összekötő átló éppen a még hiányzó d5 hosszúság (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

 
 
2. ábra
 

Legyenek most a dl és és d2-es oldalak szemben levők. Most nem lehet N-nek d4 hosszúságú oldala, mert ez szomszédos lenne a d2-essel, ami ‐ mint láttuk ‐ nem megfelelő. A d3, d6-os összetétellel próbálkozva ismét megfelelő N-et kapunk, ugyanis egyik átlója fölött k rövidebb íve a kör 1/13+3/13=4/13 része, a másik fölött pedig 2/13+3/13=5/13 része (2. ábra). A d3 és d6 oldalak felcserélése a feltételek szerint nem tekintendő új megoldásnak. A kiválasztási lehetőségek száma tehát 2.
 
 Körner János (Budapest, Apáczai Csere J. gyak. g. II. o. t.)
 

Megjegyzés. Az érkezett megoldások legtöbbje egy oldal hosszának megválasztása után a hozzá kapcsolódó egyik oldal hosszának lehetőségeit próbálgatta végig. Úgy több a sikertelen próbálkozás. Ebben a feladatban eredményesebbnek látszik az elrendezés vezető szempontjának a ,,mit hová tegyek?'' kérdést választani, mint a ,,hová mit tegyek?'' kérdést.