Feladat: 809. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Domokos Zsuzsa ,  Nagy Klára ,  Takács Ferenc 
Füzet: 1963/szeptember, 25 - 27. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Magasságvonal, Magasságpont, Párhuzamos szelők tétele, Háromszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/december: 809. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A két adott arányból a keresett háromszöghöz hasonlót tudunk szerkeszteni. Ebből alkalmas nagyítással vagy kicsinyítéssel kapunk olyan háromszöget, amelyben a magasságpontnak a megfelelő csúcstól való távolsága d.

 
 
1. ábra
 

Legyen ABC a keresett háromszög, amelyben az M magasságpont az A csúcsból húzott AD magasságot 2:1 arányban, a BE magasságot 3:2 arányban osztja. Legyen E vetülete az AD magasságon G. Ekkor EG párhuzamos BC-vel, mert mindkettő merőleges AD-re, így MEG és MBD hasonló derékszögű háromszögek, átfogóik aránya 2:3, ezért MG=2MD/3. Mivel még MEA derékszög, azért egy tetszés szerinti A'D' szakaszból kiindulva a következőképpen szerkeszthetünk a keresett háromszöghöz hasonlót:
A'D'-t felosztjuk az M' ponttal A'M':M'D'=2:1 arányban. Megszerkesztjük az A'M' szakasz M' felőli G' harmadoló pontját (erre teljesül a G'M'=A'M'/3=2M'D'/3 egyenlőség). G'-ben és D'-ben merőlegest állítunk A'D'-re, ezek g', ill. a'. Az A'M' szakasz fölé ennek egyik partján írt Thalész-félkörrel metsszük g'-t E'-ben. Végül a'-ből E'M'-vel kimetsszük B'-t, A'E'-vel pedig C'-t.
Ekkor A'C' merőleges B'E'-re, tehát az A'B'C' háromszögben A'D' és B'E' magasságszakaszok, M' magasságpont, és ez a szakaszokat a kívánt arányban osztja.
Mérjük rá végül az adott d szakaszt M'-től az M'C' félegyenesre, húzzunk párhuzamost a nyert C végponton át C'A'-vel és C'B'-vel. Ezeknek M'A'-vel, M'B'-vel való metszéspontját A-val, ill B-vel jelölve az ABC háromszög mindenben megfelel a feladat követelményeinek.
 
 Szemkeő Judit (Budapest, Ságvári E. gyak. lg. II. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. Szerkesztésünk más adott osztási arányok mellett is használható. Ha ezek m:n és p:q (a sorrendet továbbra is a csúcsból számítva), akkor
M'G'=qpM'D'=qpnmM'A',
és E' létrejön, ha M'G'<M'A', azaz nq<mp. (Ha itt m<n, akkor nyilván p>q, azt találtuk tehát, hogy hegyesszögű háromszögben a magasságpont legfeljebb egy oldalhoz képest lehet a magasságszakasz ,,felső'', a csúcs felőli felében.)
2. Ha a magasságpontról tudjuk, hogy egy magasságszakasznak a meghosszabbításán van, akkor ez áll a további két magasságszakaszra is, és a háromszög tompaszögű. Így M csak ún. külső osztópont lehet. Ilyen háromszögben M a legnagyobb oldalhoz tartozó magasságnak a csúcson túli meghosszabbításán van, és így a fentiek szerint vett arányértéke 1-nél kisebb, a másik két magasságnak viszont a talpponton túli meghosszabbításán van M, és az arány értéke 1-nél nagyobb. Az adott két arányt így értelmezve a szerkesztés első felét ‐ lényegében változatlanul ‐ a 2. ábra mutatja.
 
 
2. ábra
 

 Nagy Klára és Domokos Zsuzsa (Makó, József A. g. II. ill. I. o. t.)
 
II. megoldás. A fenti A'B'C' háromszög-alakból először az A'B'M' háromszöget szerkesztjük meg. Ezzel a feladatot lényegében megoldottuk, ismeretes ugyanis, hogy C' az A'B'M' háromszög magasságpontja.
 
 
3. ábra
 

Húzzunk párhuzamost M'-n át a C'B' és C'A' oldallal, messék ezek A'B'-t A*-ban, ill. B*-ban. Ekkor A* az A'-től B'-ig terjedő szakaszt ugyanolyan arányban osztja, mint M' az A'D' szakaszt, vagyis A'A*:A*B'=2:1, és hasonlóan B'B*:B*A'=3:2. Ezek szerint egy tetszés szerinti A'B' szakaszból kiindulva A* és B* megszerkeszthető.
Másrészt A'M'A*=A'D'B'=90, tehát M' rajta van az A'A* átmérő fölötti ka Thalész-körön. Ugyanígy a B*B' átmérő fölötti kb Thalész kör is átmegy M'-n, tehát M' megszerkeszthető. Most már az A'B' átmérő fölötti k Thalész-körből A'M' kimetszi D'-t, B'M' kimetszi E'-t, és így a B'D' és A'E' egyenesek metszéspontja C'.
A szerkesztés az adott arányok helyén az m:n és p:q arányokkal egyértelműen végrehajtható, ha B' az AA* szakaszon adódik, más szóval ha A'A*+B'B*>A'B', azaz
A'A*A'B'+B'B*B'A'=mm+n+pp+q>1.

Egyszerű átalakítással kapjuk, hogy ‐ ha m, n, p, q pozitívok ‐ ez a feltétel egyenértékű a fenti mp>nq feltétellel.
 
 Takács Ferenc (Győr, Benedekrendi Czuczor G. g. II. o. t.)