Feladat: 799. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Kádár Krisztina ,  Kláris László 
Füzet: 1963/május, 214 - 216. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Középpontos tükrözés, Szögfelező egyenes, Párhuzamos szelők tétele, Háromszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/november: 799. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Képzeljük a feladatot megoldottnak, legyen a háromszög harmadik csúcsa A, forgassuk rá a BA oldalt B körül BC-nek B-n túli meghosszabbítására, és legyen a végpont A' (1. ábra). Ekkor az ABA' egyenlő szárú háromszög CBA külső szöge kétszer akkora, mint az AA'B=AA'C. Másrészt a CBA szög a feltevés szerint az ACB=ACA' szögnek is kétszerese, tehát AA'C=ACA', az ACA' háromszög egyenlő szárú. Így A' megszerkeszthető, mint C-nek D-re vett tükörképe, és a BA' szakaszban megkapjuk a BA oldal hosszát. Most már A-t az adott e egyenesre D-ben állított m merőlegesből a B körül BA' sugárral írt k kör metszi ki. ‐ A szerkesztés helyessége nyilvánvaló, bizonyítását mellőzhetjük.

 
 
1. ábra
 

Megoldást csak akkor kapunk, ha m két pontban metszi k-t. Ilyenkor a két metszéspont és vele a két megfelelő ABC háromszög is tükrös e-re, mint tengelyre. Ha ugyanis m érinti k-t, akkor egyetlen közös pontjuk D, és ez nem használható A gyanánt. Ekkor A'D a k átmérője, A'D=2BD, másrészt A'D=CD, tehát CD=2BD, és D közte van B-nek és C-nek, vagyis D egybeesik a BC szakasz B-hez közelebbi H harmadoló pontjával.
 
 
2. ábra
 

Hasonlóan kapjuk annak feltételét, hogy m és k-nak két közös pontja legyen. Mindig ez adódik, ha B szétválasztja D-t és C-t (2. ábra), hiszen ekkor D szétválasztja B-t és A'-t, a k középpontját és egy kerületi pontját. Még akkor is metszi egymást m és k, ha D a BC szakaszon van és belső pontja k-nak, vagyis BD<BA' (1. ábra). Ekkor ugyanis DA'=DB+BA'>DB+DB=2BD, tehát CD>2BD, D a fenti H-val határolt BH szakaszon van. Hasonlóan látható be, hogy ha D az e-nek azon a félegyenesén van, melynek kezdőpontja H és amely C-n át halad, akkor nincs megoldás.
 
Kádár Krisztina (Budapest, Dózsa Gy. Gimn. II. o. t.)

 


Megjegyzés. Sok dolgozat szerint a megoldások száma 1. Ez akkor helyes, ha az ABC háromszög méreteit kérdezzük. Itt azonban helyzet-feladattal álltunk szemben, B, C, D megadott helyzetéből A megfelelő helyzeteit kellett meghatároznunk. (Az említett megállapítást nem tekintettük hiánynak.)
 
 
3. ábra
 

II. megoldás. Messe a CBA szög felezője az AC oldalt B1-ben, és legyen B1 vetülete e-re E (3. ábra), akkor B1BC=B1CB, a B1BC háromszög egyenlő szárú, E felezi a BC szakaszt. Másrészt a szögfelező osztás arányára, valamint az ACB szög szárain az AD és B1E párhuzamosokkal létrehozott szeletek arányára ismert tételek alapján
AB:BC=AB1:B1C=DE:EC=DE:BC2,
tehát AB=2DE. Eszerint A-t a D-ben e-re emelt m merőlegesből B körül. 2DE sugárral írt k' körrel metszhetjük ki.
Ezeket tudva B1 és E megszerkesztését mellőzhetjük. Ha ugyanis D-nek E-re vett tükörképe F, akkor BA=DF, F-et pedig úgy is megkaphatjuk, hogy a BD szakaszt C-ből az irányával ellentétes irányban felmérjük. Az ABD derékszögű háromszög megszerkeszthető, ha BD<2DE vagyis ha D a BH szakaszon van, ahol H a BE szakasznak B-től számítva második harmadolópontja.
 
 Vigassy Lajos
 

Megjegyzés. Az utóbbi eredmények felhasználásával könnyű megmutatni, hogy a keresett háromszög DA magassága mértani középarányos egyrészt a DC szakasz, másrészt a DC-2BD, ill. a DC+2BD hosszúságú szakasz között, aszerint, hogy D a BC szakaszon, ill. a meghosszabbításon van. Ebből is látható, hogy belső D pont esetén a megoldhatóság feltétele: DC2DB.
 
Kláris László (Budapest, Bem J. Gimn. II. o. t.)