Feladat: 787. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Aczél Gábor ,  Szentai Judit 
Füzet: 1963/október, 66 - 70. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szögfelező egyenes, Húrnégyszögek, Érintőnégyszögek, Négyszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/október: 787. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
 
1. ábra
 

I. megoldás. Olyan D pontot keresünk, amellyel az ABCD négyszög oldalait érintő kör a négyszög belsejében van. Ekkor, mint ismeretes, AB+CD=BC+AD. Gondoljuk megoldottnak a feladatot és válasszuk a betűzést úgy, hogy álljon ABBC. (AB=BC esetén nyilvánvaló, hogy D a B-vel átellenes pont. Az AB<BC esetben DA>DC.)
Mérjük rá DA-ra a DP-DC szakaszt (1. ábra). Így egyrészt
AP=AD-DP=AD-CD=AB-BC,(1)
ismert. Másrészt a CDP háromszög egyenlő szárú, D-nél levő külső szöge egyenlő az ABC=β szöggel, mert ABCD húrnégyszög, ezért CPD=β/2 és APC=180-β/2. Ezek szerint az APC háromszögben ismerjük az AP, AC oldalakat és az utóbbival szemben fekvő szöget.
Ezek alapján megszerkeszthetjük P helyzetét. P egyrészt az A körül AP sugárral írt k1 körön van, másrészt azon az i köríven, amelyről AC látószöge 180-β/2, és amely az AC egyenes D-vel egyező, tehát B-vel ellentétes oldalán van. i középpontjából AC-t 2CPD=β szögben látjuk ‐ ugyanúgy, mint B-ből ‐, ezért az i-t tartalmazó kör E középpontját k-ból AC felező merőlegese metszi ki. P ismeretében a keresett D-t az AP egyenes metszi ki k-ból.
 
 
2. ábra
 

P mindig létrejön, mert k1 középpontja az i végpontjában van, és k1 sugara kisebb az i-hez tartozó AC húrnál, ugyanis az ABC háromszögből AP=AB-BC<AC. Éspedig P a k belsejében van, mert i-re is ez áll; ugyanis i pontjaiból AC-t nagyobb szögben látjuk, mint a k-hoz tartozó, D-t tartalmazó AC ív pontjaiból, hiszen 180-β/2>180-β. P-re mindig 1 megoldást kapunk.
A kapott D pont megfelel a követelménynek. Ugyanis k-nak B-t nem tartalmazó AC ívén van, ezért ADC=180-β, így a CDP háromszögből
PCD=APC-ADC=(180-β2)-(180-β)=CDP,
tehát ez a háromszög egyenlő szárú, CD=DP, így
DA-DC=AB-BC,vagyisDA+BC=AB+DC.
Ez pedig elegendő feltétele annak, hogy az ABCD (konvex) négyszög belsejébe lehessen beírni az oldalakat érintő kört. ‐ Ezzel a feladat megoldását befejeztük.
 
 Aczél Gábor (Budapest, Apáczai Csere J. gyak. g. II. o. t.) dolgozata,
 bizonyítással és diszkusszióval kiegészítve.
 
II. megoldás. Megszerkesztjük a beírt k* kör O középpontját (2. ábra). Ezt ismerve megrajzolhatjuk k*-ot, mert az ABCD négyszög AB, BC oldalai ismertek, így pedig D-t az A-ból k*-hoz húzott második érintővel metszhetjük ki k-ból.
O egyrészt rajta van az ismert ABC szög felezőjén, úgyszintén DAB és DCB szögek felezőjén is. Másrészt az ABCO négyszögben
AOC=360-ABC-(OAB+OCB).
A zárójelben a DAB és DCB szögek összegének fele áll, ez pedig 90, mert ABCD húrnégyszög, tehát a mondott szögek összege 180. Így
AOC=270-β,
ismert. Ezzel második mértani helyet kaptunk O-ra. Ha ugyanis β hegyesszög, akkor a számított szög nagyobb 180-nál, az ABCO négyszög konkáv, O az ABC háromszögben van, így a kisebb AOC szög, AC-nek O-ból vett látószöge 360-(270-β)=90+β, ismert, tehát O az AC-nek 90+β nyílású látószögkörívén van, AC-nek B-vel egyező oldalán. (A β<90 tény fennállását láthatjuk abból, hogy k-nak K középpontja az ABC háromszögben van; k-val együtt természetesen K-t is adottnak tekinthetjük.) Ha β tompaszög (K kívül van az ABC háromszögön, a 2. ábrán ez az eset látható), akkor a fent számított szög tompaszög, ez adja AC-nek O-ból vett látószögét. Ha végül β derékszög (K rajta van az AC szakaszon), akkor O-t az ABC szög felezője kimetszi AC-ből, k* tükrös AC-re, és így D a B-nek AC-re vett tükörképe. Ekkor ABCD deltoid. Ezt az esetet tovább mellőzhetjük.
Keressük meg az i-t tartalmazó ki kör Ω középpontját. Ez mindkét esetben AC-nek O-val ellentétes partján van, mert a 90+β, ill. 270-β látószög tompaszög. Láttuk, hogy O az AC-nek mindig ugyanazon oldalán van, mint K, ezért AC mindig elválasztja Ω-t K-tól. ki-nek az AOC szög szárai közti ívéhez Ω-ban 180-nál nagyobb középponti szög tartozik, ezért a kisebb AΩC szög
β<90esetén360-2(90+β)=180-2β,β>90esetén360-2(270-β)=2β-180.
Ezért az első esetben ΩAC=ΩCA=β, tehát AΩ a k-hoz A-ban, CΩ pedig a C-ben húzott érintő. ‐ Ugyanerre jutunk a második esetben is, mert
ΩAC=ΩCA=180-β
(hegyesszög, ekkor Ω azon az oldalán van AC-nek, mint B).
Mindezek alapján O-t a következő lépésekben kapjuk: meghúzzuk k érintőjét A-ban és C-ben, metszéspontjuk Ω; Ω körül ΩA=ΩC sugárral megrajzoljuk a rövidebb AC=i ívet; megszerkesztjük az ABC szög f felezőjét; i és f metszéspontja O.
A szerkesztés helyességének bizonyítását és diszkusszióját hely hiányában ‐ az olvasóra bízzuk.
 
 Szentai Judit (Budapest, Kanizsay D. lg. II. o. t.) dolgozata,
 kiegészítve i megszerkesztésével.
 

Megyjegyzések. 1. Az érintőnégyszög oldalegyeneseit érintő kör eshet a négyszögön kívül is. Könnyen igazolható, hogy ilyenkor a négyszög valamelyik két szomszédos oldalának összege egyenlő a másik két oldal összegével. A 2. ábrán a négyszög negyedik csúcsa D' és AB+AD'=CB+CD'. Ezt AB-BC=CD'-AD' alakban írva és (1)-nek AB-BC=AD-CD alakjával összehasonlítva csak annyi a változás, hogy a jobb oldalon C és A felcserélődött. Eszerint D'-t D-nek AC felező merőlegesére való tükrözésével kapjuk (β=90 esetén ilyen megoldás nincs).
 
 
3. ábra
 

Ajánljuk az olvasóknak, járják végig mindkét megoldás gondolatmenetét erre az esetre is (l. az ábrákat). Hasonlóan tárgyalható a 3. ábra esete is, amikor AB+BC=AD+DC.
 
 
4. ábra
 
2. Könnyen belátható, hogy ha D-t az AB-nek C-t nem tartalmazó partján úgy vesszük, hogy AD=BC (4. ábra), akkor a hurkolt ABCD szimmetrikus húrnégyszöghöz két olyan kör is van, mely mind a négy oldalegyenest érinti. (Ugyancsak két érintő kör van a fenti β=90, deltoid esetében is.)
3. A dolgozatok alig tartalmaznak bizonyítást és diszkussziót. Ezt a tanév adott időszakában az I. osztályosok részéről természetesnek vettük, a II. és III. osztályosok részéről viszont hiánynak minősítettük. (Az 1. és 2. megjegyzésben említett lehetőségek mellőzését nem tekintjük hiánynak.)