Feladat: 774. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Keresszegi Hajnalka ,  Mátrai Miklós 
Füzet: 1963/február, 70 - 72. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Trapézok, Négyszögek szerkesztése, Gyakorlat, Középpontos és egyéb hasonlósági transzformációk
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/május: 774. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Képzeljük megoldottnak a feladatot, és legyen a keresett trapéz ABCD, melyben ABCD, AB=a és CD=c az adott szakaszok, CAD=α és ACB=γ az adott szögek. Feltehetjük, hogy ac, ekkor a C-n át AD-vel húzott párhuzamos AB-t vagy egy belső E pontban metszi, vagy B-ben, ezért γ=ACBACE=CAD=α.

 
 
1. ábra
 

Innen azt is látjuk, hogy ismerjük AB-nek és AE=c, EB=a-c részeinek C-ben vett látószögét, ugyanis BCE=γ-α. Ezért A, B és E kijelölése után (ti. AE=c) a 3 látószögkörív közül bármelyik kettőt megrajzolva metszéspontjukban megkapjuk C-t, majd az AEC háromszöget AECD paralelogrammává kiegészítve D-t. (A szimmetria miatt a látószögköríveket elég AB-nek egyik partján megrajzolni.)
EB látóköríve csak a-c>0, valamint γ-α>0, azaz a>c és γ>α mellett használható. E feltételek teljesülése esetén mindig van megoldás. Vegyük ugyanis AE-nek α nyílású és EB-nek γ-α nyílású látószögkörívét, és rajzoljuk meg E-beli érintőjüknek a használt félsíkon levő e1 ill. e2 félegyenesét. Az első félérintő az EA félegyenessel 180-α szöget, a második félérintő EB-vel 180-(γ-α) szöget zár be, ekkora szögben látjuk az egyes íveket E-ből. E két szög összege 360-γ, és ez nyilván nagyobb 180-nál, mert γ<180. A 180-kal szemben mutatkozó 180-γ többlet megadja a két félérintő közti szög (a szögtartományokkal kétszer lefedett szög) nagyságát. Ebben a szögben mindkét ívet látjuk, tehát van egyetlen közös pontjuk, és az C.
 
Keresszegi Hajnalka (Pápa, Petőfi S. g. II. o. t.)

 
II. megoldás. Feltesszük, hogy c<a és γ>α. Ekkor a szárak C-n, ill. D-n túli meghosszabbításai metszik egymást egy F pontban. A külső szög tétele szerint AFC=ACB-CAF=γ-α, ennélfogva szerkeszthetünk egy az ACF-hez hasonló A0C0F0 háromszöget. Ezt kiegészítjük egész alakzatunk nagyított (vagy kicsinyített) képévé. FDC és FAB hasonló háromszögek, ezért FD:FA=c:a, ennek alapján az F0A0 oldalon megszerkeszthetjük a D-nek megfelelő D0 pontot. Most már B0-t F0C0-ból a D0C0-lal A0-on át húzott párhuzamos metszi ki, végül az A0, B0, C0, D0, F0 pontok alakzatát úgy nagyítjuk, hogy pl. C0D0 megfelelője egyenlő legyen c-vel.
 
 
2. ábra
 

Egy célszerű végrehajtás: Egy a hosszúságú A0C0 szakasz egyik partjára A0-ban felmérjük α-t, a másik partjára C0-ban γ-t; ekkor α és γ szabad szárainak metszéspontja F0. Mérjük fel C0-tól A0 felé c-t, jelöljük a végpontot G0-lal, ekkor D0-t a G0-on át C0F0-lal párhuzamosan húzott egyenes metszi ki A0F0-ból. B0 megszerkesztése mellőzhető. Vegyük most C-t azonosnak C0-lal, tehát ez lesz a nagyítás középpontja. Ekkor D-t a C0D0 félegyenesen kapjuk C-től c távolságban (a felmérés elmaradhat, ha G0 kitűzésekor C körül c sugarú kört írtunk), A-t a D-n átmenő A0F0-lal párhuzamos metszi ki C0A0-ból, B-t pedig az A-n át C0D0-lal párhuzamosan húzott egyenes CF0-ból.
A mondott szerkesztések egyértelműen végrehajthatók, tehát a feladatnak 1 megoldása van.
 
Mátrai Miklós (Hódmezővásárhely, Bethlen G. g. I. o. t.)