Feladat: 770. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Lehel Csaba 
Füzet: 1963/március, 140 - 141. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Mozgással kapcsolatos szöveges feladatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/május: 770. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A körpálya bármely P pontját annak az OP ívnek a hosszával jellemezzük, amelyet B a maga O kiinduló pontjától P-ig megtett az első körüljárásban. Így A-nak K kiinduló pontjára OK=20 m. Elég lesz A forduló pontjait vizsgálnunk, két egymás utáni forduló pont között ugyanis A egyenletesen mozog.

 
 
1. ábra
 

Az első forduló pontig A üldözi B-t. Az induláskor B-hez képest 20  m volt a hátránya, és ez az első forduló pontig a megengedett 10  m-re csökken. A másodpercenként 3-1=2  m-rel csökkenti hátrányát, ezért a fordulásig 10:2=5  mp telik el. Eddig A 15  m-t tesz meg, tehát a pálya 20+15=35  m jelzésű A1 pontjába jut. B eddig megtett útja pedig 5  m, tehát ekkor B az 5  m jelzésű B1 pontban van.
A mozgás második szakaszában A szembe halad B-vel. Kezdeti 30  m-es távolságuk mp-enként 3+1=4  m-rel csökkenve 5  mp alatt fogy a megengedett 10  m-re. Eddig A éppen visszaér K-ba, B pedig 5  m-rel halad túl B1-en új, B2 helyzetére OB2=10  m.
A harmadik szakaszban A ismét üldözi B-t, mint az első szakaszban. Ez azonban kétszer annyi ideig, 10  mp-ig tart, mert A-nak a szakasz végéig 30  m-ről 10  m-re, vagyis 20  m-rel kell csökkentenie hátrányát. E 10  mp alatt A útja áthalad O-n és az A3 pontba jut, amelyre OA3=KA3-KO=10  m. B pedig 10  m-rel előbbre, a B3-ba jut, amelyre OB3=20  m.
Ezzel megkaptuk A két egymás utáni, azonos jellegű fordulópontját, ti. amikor üldözés után szembefordul B-vel. A további, váltakozva B-vel szembefutó és üldöző mozgásszakaszok időtartama nyilván váltakozva ugyancsak 5, ill. 10  mp. Eszerint A először 5  mp-ig B mozgásával egy irányban halad a pályán, utána pedig szakaszosan ismétlődve 5  mp-ig visszafelé, majd 10  mp-ig előre halad.
További kérdés az, ha a mozgásokat a pályához képest nézzük, adódik-e a mozgás során A-nak és B-nek a pályán olyan helyzete, amely egyszer már előfordult. Innen kezdve ugyanis a mozgás szakaszai a pályához képest is ismétlődnek.
B mozgása a pályán 40  mp-enként ismétlődik, amennyi idő alatt egyszer körülfutja a pályát; A-nak ugyanolyan jellegű (azaz pl. üldözésből szembe haladásra átváltó) forduló pontjai viszont 15  mp-enként. E két időköz legkisebb közös többszörösében, 120  mp-ben megkapjuk azt a legkisebb időközt, amelynek elején és végén B-nek a pályához viszonyított helyzete is és A helyzete B-hez képest is ugyanaz. 120  mp eltelte után B valóban O-ban van, addig 3 teljes körüljárást tett. Viszont A-nak a kezdeti 5  mp-es szakasz utáni 115  mp-es mozgásában 7-szer ismétlődik az 5  mp-es visszafelé és 10  mp-es előremozgás, végül a fennmaradó 10  mp-ből ismét 5  mp-ig visszafelé, és 5  mp-ig előre mozog. Így 75+5=40  mp-ig mozgott visszafelé és 5+710+5=80  mp-ig előre; annyit haladt tehát előre, mintha csak 40  mp-ig mozgott volna előre. Ez alatti útja 120  m, a pálya hosszának 3-szorosa, tehát 120  mp elteltével A is a maga K kiindulópontjában van. (Azonban e pillanatban K nem forduló pontja A-nak.)
Eredményünk a mozgások grafikonjából is kiolvasható. Azt, hogy A csak 10  m-re közelítheti meg B-t, helyettesíthetjük a következő feltétellel: B egy 20  m hosszú test (a köríven mérve). Így a grafikonon B elejét és végét külön tüntetjük fel (B' ill. B'') és a köztük levő szakaszt tölti ki B.
 
 
2. ábra
 

Az O ponton való áthaladások úgy mutatkoznak, hogy A, B, B', B'' grafikonja a 40  m-es pályahossznak megfelelő egyenesen megszakad és az O-nak megfelelő egyenes ugyanazon időponthoz tartozó pontjából a szakadás előtti irányban folytatódik. (Az O pont kb. 5  m-es környezetében lefolyó mozgásrészek grafikonját jobb áttekintés végett fent, ill. lent megismételtük.) Az A előre és visszafelé való mozgásszakaszait ábrázoló egyenesszakaszok az időtengelyhez képest ugyanakkora szöggel emelkednek, ill. süllyednek, és mindig B', és B'' grafikonjai között maradnak. A grafikonon is látható, hogy 120  mp eltelte után mind B, mind A a kiindulópontjában van, előbb viszont ez egyidejűleg nem fordul elő.
Hasonlóan lehet belátni, hogy a mozgás akkor is 120  mp-enként ismétlődik, ha A a B-vel szembe indul el.
 
Lehel Csaba (Budapest, Apáczai Csere J. gyak. g. I. o. t.)