Feladat: 767. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Antal Magdola ,  Bak Zsuzsanna ,  Deák István ,  Ferenczi Gy. ,  Fiala István ,  Földes Antónia ,  Gazsó J. ,  Gecsey László ,  Gerencsér L. ,  Gerencsér László ,  Harkányi G. ,  Harkányi Gábor ,  Hirka András ,  Kohut József ,  Lehel Csaba ,  Lőrincz Cs. ,  Major Pál ,  Mátrai M. ,  Mészáros György ,  Nagy Klára ,  Radó Iván ,  Ruda M. ,  Simon István ,  Stiga Katalin ,  Strommer R. ,  Széchy Gy. ,  Szentai Judit ,  Szidarovszky Klára ,  Tamás Endre ,  Tihanyi László 
Füzet: 1963/március, 135 - 137. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Mértani helyek, Tengelyes tükrözés, Oldalfelező merőleges, Körülírt kör, Terület, felszín, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/április: 767. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Tükrözzük a JKL háromszöget a JK oldal felező merőlegesére, legyen L tükörképe M (1. ábra). A JM szakasz húrja a JKL háromszög k körülírt körének, mert a tükrözés tengelye ennek a körnek szimmetriatengelye. Másrészt a JM szakasz ugyanaz a szakasz a K pont minden helyzeténél, mert J kezdőpontja és JM=KL hossza állandó, továbbá, ha az e egyenesnek irányítást adunk, nem változik a KL szakasznak ezzel az irányítással bezárt szöge, így a JM szakasznak ezzel az iránnyal bezárt szöge, ami az előbbi szög kiegészítő szöge, szintén nem változik. Így JM közös húrja az összes szóba jövő köröknek, tehát f felező merőlegese átmegy a körök középpontjain.

 
 
1. ábra
 

Legyen mármost f-nek egy tetszés szerinti pontja O* és az O* körül O*J sugárral írt k* kör második metszéspontja e-vel K*, feltéve, hogy k* nem érinti e-t. Legyen a K*JM háromszög tükörképe K*J felező merőlegesére JK*L*, akkor az előző meggondolás megfordításával adódik, hogy K*L* hossza és iránya a KL számára megadott távolság és irány, és a háromszög körülírt köre k. Így O* pontja a mértani helynek.
Akkor kapunk e-t érintő kört, ha középpontnak az e-re J-ben állított merőlegesnek f-fel való O metszéspontját választjuk. Ekkor a K*MJ háromszög elfajul a JM egyenesszakasszá, s így JK*L* is egyenesszakasszá fajul. Tehát a mértani hely az f egyenes, az O pont kivételével.
 
Hirka András (Pannonhalma, Benedekrendi gimn. II. o. t.)

 

II. megoldás. Ha KL nem merőleges e-re, akkor válasszuk ki a szakasz két különleges helyzetét: 1. amikor a JKL háromszög L-nél derékszögű, ill. 2. amikor a háromszög egyenlő szárú: JL=JK (2. ábra). Csak egy-egy ilyen helyzet van, mindkettőt kitűzhetjük a J-ből KL irányára állított h merőlegessel. Arra az L1 pontra, amelyben L-nek e1 pályáját metszi h,L1K1JL1; ahol pedig a KL szakasz F felezőpontjának pályáját metszi, vagyis az e, e1 síksáv t szimmetriatengelyét, ott van a második helyzethez tartozó F2, erre F2K2JF2. Legyenek a megfelelő körközéppontok O1 és O2. O1 azonos K2-vel, mert F2K2 merőlegesen felezi a JL1 befogót, így felezi a JK1 átfogót is, és ez a felezőpont egyben a derékszögű háromszög köré írt kör középpontja. Másrészt O2 a h-n van. Megmutatjuk, hogy a mozgó szakasz tetszés szerinti KL helyzetéhez tartozó O középpont rajta van az O1O2 egyenesen.
 
 
2. ábra
 

Messe a KL-re, ennek F felezőpontjában állított merőleges O1O2-t G-ben, e-t H-ban. Elegendő azt belátni, hogy G rajta van JK felező merőlegesén is. A GHO1 szög vagy azonos az FHK szöggel, vagy annak csúcsszöge, ezért egyenlő az utóbbival egyállású F2JK2 szöggel. Viszont az O2JK2 háromszög egyenlő szárú, így F2JK2=O2JK2=O2K2J=O2O1J.Végül az O2O1J szög azonos a GO1H szöggel, vagy annak csúcsszöge, így GHO1=GO1J=GO1H, és a GHO1 háromszög egyenlő szárú. Ezért, G-nek e-n levő vetületét G'-vel jelölve HG' és O1G' egyenlő és ellentétes irányú szakaszok. ‐ Másrészt a KFH háromszög eltolással áll elő K2F2J-ből, ezért HK és K2J=O1J is egyenlő és ellentétes irányú szakaszok, ennélfogva ugyanez áll a KG' és JG' szakaszpárra. Ez pedig azt jelenti, hogy G rajta van KJ felező merőlegesén is, KL-én is, vagyis G azonos a JKL háromszög köré írt kör O középpontjával. Ezt akartuk bizonyítani.
Azt, hogy az O1O2 egyenes mely pontjai alkotják a mértani helyet, az I. megoldásban láttuk.
Ha KL merőleges e-re, akkor a JKL háromszög K-nál derékszögű, és O a JL átfogó felezőpontjában van. Másrészt L egy az e-vel párhuzamos e1 egyenest ír le, tehát a mértani hely az e, e1 egyenespárral határolt síksáv t szimmetriatengelye, kivéve J-nek t-re vett O¯ vetületét. Ebben az esetben O¯ is elfogadható, ha a JL  szakasszá elfajult JKL háromszög körülírt körének azt a legkisebb sugarú kört tekintjük, amely átmegy J-n és L-en.
 
Radó Iván (Budapest, I. István g. I. o. t.)