Feladat: 761. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Antal Magdolna ,  Berecz Ágota ,  Doskar Balázs ,  Ferenczi György ,  Gazsó János ,  Gecsey László ,  Gerencsér László ,  Horváth Péter ,  Huhn A. ,  Kiss Katalin ,  Leporisz Gy. ,  Lőrincz Cs. ,  Major P. ,  Malatinszky G. ,  Marosi Judit ,  Mayer János ,  Mészáros Gy. ,  Nagy Klára ,  Palotás Á. ,  Pázmányi Gy. ,  Raisz P. ,  Siket Aranka ,  Stiga Katalin ,  Szabó Mihály ,  Széchy G. ,  Szentai Judit ,  Szidarovszky Klára ,  Tamás E. ,  Tamás G. ,  Tóth L. ,  Török L. ,  Török László 
Füzet: 1963/február, 59 - 62. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Másodfokú (és arra visszavezethető) egyenletek, Tengelyes tükrözés, Körérintési szerkesztések, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/március: 761. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Nyilvánvaló, hogy a szerkesztendő k1, k2, k3 mindegyike az ívháromszög más két-két oldalát érinti. Középpontjuk: O1, O2, O3 rendre az ABC háromszög BC, CA, ill. AB oldalának felező merőlegesén van, ugyanis pl. BO1=d-r=CO1 ahol r a k1 sugara.
Legyen az ABC háromszög középpontja K és messék az AK, BK, CK szimmetriatengelyek a BC, CA, AB ívet A1-ben, B1-ben, ill. C1-ben. A KB1AC1, KC1BA1, KA1CB1 idomok egybevágók, mert egymásba átvihetők a tengelyeken való tükrözéssel. Kézenfekvő feltenni, hogy van olyan megoldás, melyben a keresett körök sorra e három idomba vannak beleírva, ezért sugaraik egyenlők, és így egymást páronként a KC1, KA1, ill. KB1 szakaszon érintik; ezzel a többletkövetelménnyel fogunk megoldást keresni. (Kiegészítésül megmutatjuk majd, hogy más megoldás nincs, ha k1, k2, k3 kívülről érintik egymást.)

 
 
1. ábra
 

Legyen k1 és k2 érintkezési pontja L, tekintsük az O1 körül O1B=d-r sugarú k kört, és legyen ennek L-től távolabbi metszéspontja az O1O2 egyenessel M. Így LM=d és LMCC1, mert k1 és k2 sugarainak egyenlőségéből KO2=KO1, és így O1O2CC1. Ha tehát vesszük az AB ívet tartalmazó k' körnek CC1-gyel párhuzamos, A-hoz közelebbi t érintőjét és érintési pontját N-nel jelöljük, akkor az NCLM négyszög téglalap, és t a k-t is érinti M-ben. Ezért, a BC egyenes és t metszéspontját P-vel jelölve PBPC=PM2. Ennek alapján M a t-n kijelölhető, és az M-en át CC1-re állított merőleges kimetszi KA-ból O1-et, KB-ből O2-t, O3-at pedig O1-nek BB1-re való tükrözésével kapjuk.
A PM szakasz hosszát megadja pl. a P-ből az ívháromszög BC oldalát tartalmazó körhöz szerkesztett érintő PQ hossza. (Jobb áttekinthetőség érdekében az ábrán a hosszabb BC ív érintője látható.) E szerkesztés végrehajtása mutatja, hogy van a többletkövetelményt is kielégítő megoldás.
 
Doskar Balázs (Budapest, Piarista g. II. o. t.)

 
Megjegyzések. 1. t-nek második olyan M2 pontjából, amelyre PM22=PQ2=PBPC, a fent leírt módon olyan három egyenlő sugarú, egymást páronként érintő kört kaphatunk, amelyek az A, B, C körül d sugárral írt körök közül (rendre más-más) kettőt kívülről érintenek.
2. Megmutatjuk, hogy a megszerkesztett körhármason kívül a feladatnak nincs más megoldása, ha csak egymást kívülről érintő köröket engedünk meg. Nem lehet, hogy mindhárom kör az ívháromszögnek ugyanazt a két oldalát érintse, mert ha az r1, r2, r3 sugarú körök egymást páronként kívülről érintik, akkor középpontjaik távolságai: r1+r2, r2+r3, r3+r1 eleget tesznek a háromszög egyenlőtlenségnek, tehát a középpontok háromszöget alkotnak, holott egy egyenesen kellene lenniök, a két kiszemelt ív szimmetriatengelyén.
Nem lehet pl. az AB és AC oldalakat érintő k1 kör O1 középpontja a KA1 szakaszon, mert így sugarára r1=d-BO1>d-BK=B1K=KA1>O1A1 tehát A1 a k1 belsejében van, a k2-t és k3-at magukba foglaló ívháromszögeknek (2. ábra, egy-egy csúcsuk B, ill. C) nincs közös pontjuk, k2 és k3 nem érintkezhetnek.
 
 
2. ábra
 
 
3. ábra
 

Tegyük fel mármost, hogy k1, k2, k3 megoldást adnak, O1, O2, O3 rendre a KA, KB, KC szakaszon van, és KO1>KO2 (3. ábra). Ekkor O1-nek CK-ra vett O'1 tükörképe a KO2 szakasz O2-n túli meghosszabbításán van. A KO2A szög hegyesszög, mert AKO2=120. Ezért az O'1O2A háromszögben O2-nél tompaszög van, tehát AO'1>AO2, és így k1 és k2 sugarára
r1=d-BO1=d-AO'1<d-AO2=r2.(1)
Másrészt hasonlóan O3O2<O3O'1=O3O1, azaz (k3 sugarát r3-mal jelölve)
r3+r2<r3+r1,amibőlr2<r1,
ellentétben (1)-gyel. Ugyanígy KO1<KO2 is ellentmondásra vezet, tehát KO1=KO2, és r1=r2. Ezt akartuk bebizonyítani.
3. A szerkesztendő körök között belső érintkezést is megengedve a fenti megoldásból leszármaztathatunk olyan három egymást páronként érintő kört, melyek mindegyike belülről érinti az ívháromszög más két-két oldalát, azonban e körök egyike részben kívül van az ív háromszögön: k1-et és k2-t meghagyva vegyük k'3 középpontjának az AO2 és BO1 egyenesek O'3 metszéspontját (4. ábra).
 
 
4. ábra
 

A megoldók nagy része az érintő körök sugarának kiszámításán keresztül adott meg szerkesztési eljárást. Egy ilyen megoldás a következő:
II. megoldás. Az I. megoldás többletkövetelményét fenntartva kiszámítjuk a három kör közös r sugarát. Az O1CL derékszögű háromszögben O1L=r, O1C=d-r és CL=CK+KL (1. ábra). Itt CK az ABC háromszög d3/2 súlyvonalának 2/3 része: d/3, KL pedig egyenlő az r magasságú szabályos háromszög oldalának felével, r/3-mal, mert O1KL=60. Így Pythagorász tételével
(d-r)2=r2+(d+r3)2,r2+8dr-2d2=0,
és ennek pozitív gyöke:
r=d(32-4).(2)
r megszerkeszthető, ebből d-r is, és ekkor a B és C körül d-r sugárral írt köröknek az ívháromszögben levő metszéspontja O1. O2-t és O3-at megfelelő tükrözéssel kapjuk.
r szerkesztésére egy lehetőség: d oldalú négyzet átlójának 3-szorosából kivonjuk az oldal 4-szeresét.
Eredményünk helyességének bizonyításául csak azt kell megmutatnunk, hogy a (2) érték mellett az O1CL háromszög oldalaira felhasznált kifejezések pozitívok. r>0, mert 32=18>4, így d+r>0 is fennáll. Végül d-r=d(5-32)>0, mert 18<5.
 
Antal Magdolna (Budapest, Varga K. lg. II. o. t.)
Gazsó János (Szeged, Ságvári E. gyak. g. II. o. t.)

 
 
5. ábra
 

Megjegyzés. Kevesebb helyet igényel r szerkesztése a következő módon (5. ábra). Írjunk a d oldalú négyzetbe D csúcsa mint középpont körül d sugarú negyedkört, húzzuk meg D-ből az átlót és mérjük fel az átlónak a körön kívüli e szakaszát D-ból kiindulva az átlóra 3-szor egymás után. Ekkor a harmadik szakasz végpontjának a körívtől való távolsága 3d(2-1)-d=d(32-4)=r.
 
Berecz Ágota (Makó, József A. g. II. o. t.)