Feladat: 760. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Buócz Enikő ,  Deák László ,  Huhn András ,  Parai Adrienne ,  Reményi Katalin ,  Zichy László 
Füzet: 1963/február, 58 - 59. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek egybevágósága, Körérintési szerkesztések, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/március: 760. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A megoldásban a következő jelöléseket használjuk: az adott kör k, a keresett kör k1, középpontjuk O, ill. C, sugaruk R, ill. r, érintkezési pontjuk T, az adott pont A, az OA szakasz c, az OA egyenes d és az erre A-ban állított merőleges m. Feltesszük, hogy A nem azonos O-val, enélkül d határozatlan. k1-et d-nek mindig csak az egyik partján szerkesztjük meg, a másik parton levő megoldás tükrözéssel adódik.

 
 
1. ábra
 

I. megoldás. Az OAC derékszögű háromszögben ismerjük OA-t, mely a derékszög mellett fekszik, és a másik két oldal AC+CO=TC+CO=TO=R összegét. Eszerint C megszerkesztése a 751. gyakorlat 1 speciális esete, amikor α=90. Az ottani I. megoldás szerint m-re A-ból rámérve az AB=R távolságot, C-t m-ből az OB szakasz f felező merőlegese2 metszi ki (1. ábra).
A 751. gyakorlatra hivatkozva szerkesztésünk helyességének bizonyítását és a diszkussziót mellőzhetjük. Mindig 1 megoldás van (d megválasztott partján), mert A belső pont, és így c<R.
 
Zichy László (Esztergom, Temesvári Pelbárt g. I. o. t.)

 
Megjegyzések. 1. B megszerkesztése után T-t is megkaphatjuk, mint a B-ből k-hoz húzott érintő érintési pontját, és ekkor C-t m és a TO sugár metszéspontja adja. Ugyanis TBCΔAOCΔ, mert C-nél levő szögeik csúcsszögek és C-ből kiinduló oldalaik páronként egyenlők, ezért OTB=CTB=CAO=90, tehát TB a k érintője.
 
Huhn András (Szeged, Ságvári E. gyak. g. I. o. t.)

 
2. f megszerkesztéséhez O és B körül egyenlő sugarú köríveket kell rajzolnunk. Az első gyanánt célszerű magát k-t venni, ezért B körül is R sugárral rajzoljuk a k' ívet2. Ebből új magyarázatát adhatjuk a már kész szerkesztésnek. Ugyanis k' az A-ban érinti k1-et, ezért a feladatot így fogalmazhatjuk át: szerkesztendő olyan kör, mely érinti az egyenlő sugarú k és k' köröket (mindkettőt belülről), és középpontja m-en van. A szimmetria miatt e kör középpontja csak k és k' közös f szimmetriatengelyén lehet.
 
Reményi Katalin (Budapest XI., Szamuely T. ált. isk. VI. o. t.)

 
 
2. ábra
 

II. megoldás. Két kör ‐ ha egy síkban vannak ‐ mindig hasonló helyzetben van. k és k1 belső érintkezése miatt a külső hasonlósági pontjuk éppen T. Ha tehát megrajzoljuk k-nak azt az OD sugarát (2. ábra), amely párhuzamos és egyirányú k1-nek CA sugarával, akkor a DA egyenes k-ből kimetszi T-t. Az ehhez szükséges D pont a d-re merőleges átmérőnek az a végpontja, amely d-nek C-vel ellentétes partján van.
 
Deák László (Győr, Révai M. g. II. o. t.)

 
Megjegyzés. Hasonlítsuk össze ezt a megoldást a 623. gyakorlat3 II. megoldásával.
III. megoldás. Megszerkesztjük r-et. Az OAC háromszögből
c2+r2=(R-r)2,r=R2-c22R=R2-c22R.
A c2/2R szakaszt mindjárt megfelelő helyzetben úgy kapjuk, ha vesszük O tükörképét az előbbi D pontra ‐ legyen ez E ‐, majd az EA-ra A-ban állított merőleges F metszéspontját OD-n. Ekkor az EAF derékszögű háromszögből OF=OA2/OE=c2/2R. Ezért ‐ az OA-ra merőleges átmérő másik végpontját G-vel és OG felezőpontját H-val jelölve
FH=OH-OF=R2-c22R=r,
tehát C-t m-ből a H-n átmenő, AF-fel párhuzamos h egyenessel metszhetjük ki. A szerkesztés végrehajtásában F-et nélkülözhetjük: h a H-n átmenő és AE-re merőleges egyenes.
 
A számítás Parai Adrienne (Miskolc, XII. sz. ált. isk. VIII. o. t.) dolgozatából
 
IV. megoldás. Messe TO a k1-et másodszor J-ben, ekkor
OJOT=OA2-bőlOJ=R-2r=c2/R.
Legyen m és k egyik metszéspontja L, továbbá A vetülete OL-re M, LM felező pontja N. Ekkor az AOL derékszögű háromszögből
c2=OA2=OMOL=OMR,ígyOM=c2/R=OJ,ON=OC,


tehát C-t m-ből az O körül ON sugárral írt kör metszi ki.
 
Buócz Enikő (Miskolc, Kilián Gy. g. II. o. t.)

1Lásd K. M. L. 25 (1962/11) 149. o.

2Az 1. ábrán f és k' pótlandó.

2Az 1. ábrán f és k' pótlandó.

3K. L. M. 22 (1961/1) 17. o.