Feladat: 746. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bulkai Lajos ,  Corradi Gábor 
Füzet: 1962/november, 142 - 144. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek egybevágósága, Háromszögek hasonlósága, Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, Húrnégyszögek, Parabola, mint mértani hely, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/január: 746. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A P-hez rendelt k1 és k2 körök középpontját vehetjük az AB egyenessel kettévágott sík ugyanazon félsíkján, vagy a két különböző félsíkon (magán az AB szakaszon nem, mert λ>1/2, és így a középpontok AP-vel, ill. PB-vel valóságos háromszöget alkotnak). Tekintsük előbb az első lehetőséget. Legyen a két középpont O1 és O2 az F' félsíkon úgy, hogy 01A=O1P=λAP és O2B=O2P=λBP, és a körök második közös pontja M (első közös pontnak P-t véve). Az APO1 és PBO2-ek hasonlók, mert az egymás utáni oldalak aránya mindkettőben 1:λ:λ; ezért AO1P=PO2B. Ez a szög független P helyzetétől, csak λ értékétől függ; jelöljük a nagyságát ω-val. AMP az első körben a rövidebb (az F''-beli) AP íven nyugvó kerületi szög, ugyanígy a PMB szög a második kör F''-beli PB ívén (mert M ugyancsak F'-n van, ugyanis M a P-nek tükörképe az O1O2 egyenesre). Ezért AMP=PMB=ω/2, és AMB=AMP+PMB=ω, állandó, tehát M csak azon az (F'-beli) i' köríven lehet, amelynek pontjaiból az AB szakasz ω szögben látszik.

 
 
1. ábra
 

Ha már most M* az i'-nek tetszés szerinti, A-tól és B-től különböző pontja, akkor létezik olyan P* pont, amelyhez a feladat előírása szerint éppen M* tartozik hozzá, éspedig P*-ot az AM*B szög felezője metszi ki AB-ből. Így ugyanis AM*P*=P*M*B=ω/2, tehát M* rajta van a P*-hoz hozzárendelt körökön (továbbá különbözik P*-tól, másrészt P* az AB szakasz belsejében van). Ha M az A-ban vagy a B-ben volna, P* egybeesnék A-val, ill. B-vel, így viszont az M-et meghatározó körök egyike nem jönne létre.
Ezek szerint az i' ív belseje része a keresett mértani helynek; és nyilván ugyanez áll i'-nek AB-re vett i'' tükörképére is. Ezt akkor kapjuk, ha a P-hez hozzárendelt körök középpontjait F''-ben vesszük fel.
Végül ha O1 az F'-n, O2 pedig F''-n van, az utóbbit jelöljük O2''-vel, akkor O''2 nyilván mindig a fenti O2-nek AB-re vett tükörképe. Így O''2, P és O1 egy egyenesbe esnek, mert a tükrözés, valamint az APO1 és BPO2 egyenlő szárú háromszögek hasonlósága miatt O''2PB=O2PB=O1PA, tehát a P-höz rendelt két kör érinti egymást. Ezért második közös pontjuk is maga P.
Mindezek szerint a keresett mértani hely az i', i'' körívekből és az AB szakaszból áll, A-t, B-t nem hozzászámítva.
 
 
2. ábra
 

 
 Bulkai Lajos (Győr, Czuczor G. g. I. o. t.)
 
II. megoldás. Csak az F'-beli M pontok mértani helyét vizsgáljuk. Az I. megoldásbeli ω szög állandósága folytán az O1AB és O2BA szögek is állandók, tehát O1 és O2 a P minden helyzetében annak az ABC egyenlő szárú háromszögnek a szárain vannak, amelyre AC=BC=λAB és ACB=ω, mégpedig úgy, hagy PO1BC, PO2AC. Megmutatjuk, hogy M mindig rajta van az ABC körülírt körének F'-beli ívén. A szimmetria miatt szorítkozhatunk az EB szakaszon levő pontokra, ahol E az AB szakasz felezőpontja.
 
 
3. ábra
 

Ha PE, akkor nyilván MC. ‐ Az O1PO2C idom mindig paralelogramma, ezért az O1O2C egybevágó és azonos körüljárású O2O1P-vel, ez pedig egybevágó és ellentétes körüljárású O2O1M-mel, mert M a P tükörképe O1O2-re. Ezért O1O2C és O2O1M egymás tükörképei O1O2 felező merőlegesére, tehát O1O2MC egyenlő szárú (húr-) trapéz és O2MC=O1CM. Így az ABMC négyszög A és M csúcsainál levő szögek összege:
BAC+BMC=ABC+(BMO2+O2MC)=(ABC+O2BM)++O1CM=ABM+ACM,


egyenlő a B és C csúcsoknál levő szögek összegével, tehát a négyszög húrnégyszög. Ezzel állításunkat bebizonyítottuk.
Megfordítva: az ABC köré írt kör A-t nem tartalmazó BC ívén felvett tetszés szerinti M*-hoz úgy kapjuk az őt előállító P* pontot, mint a BM* felező merőlegesével BC-ből kimetszett O2* pont körül O2*B=O2*M* sugárral írt k2* körnek AB-vel való második metszéspontját. Így a P*BO2 egyenlő szárú háromszög hasonló ABC-höz, mert B-nél levő szögük közös, ezért O2*P*=λP*B, vagyis O2* azonos a P*-hoz rendelt O2-vel, k2* azonos k2-vel, tehát k2 valóban átmegy M*-on; továbbá P*O2AC. A P*-hoz rendelt O1-et AC-ből a P*-on átmenő, BC-vel párhuzamos metszi ki, és csak azt kell belátnunk, hogy az O1 körül O1P sugárral írt kör átmegy M*-on. M* felvétele folytán BAC+BM*C=ABM*+ACM*. Vonjuk ki ebből a feltevés és O2 szerkesztése folytán fennálló BAC+BM*O2=ABC+O2BM*=ABM* egyenlőséget, nyerjük: O2M*C=ACM*=O1CM*. Másrészt szerkesztésnél fogva CO1=O2P*=O2M*, tehát a CM*O1 és M*CO2 háromszögek egybevágók, mert a C-ben, ill. M*-ban levő szögeik és itt összefutó oldalaik egyenlők. Ezért O1M* egyenlő O2C-ve1, ez pedig szerkesztésnél fogva P*O1-gyel, k1 sugarával, tehát k1 valóban átmegy M*-on.
Eszerint M mértani helye (F'-ben) az AB szakasz AMB=ACB=ω nyílású látószögköríve.
 
 Corradi Gábor (Győr, Czuczor G. g. II..o. t.)
 
Megjegyzés. A fentiek alapján CO1+CO2=CA, állandó, és M-et így is származtathatjuk: egy ABC egyenlő szárú háromszög (AC=BC) AC és BC szárán legyen O1 és O2 úgy, hogy O1C+CO2=AC. Ekkor M az O1CO2 háromszög köré írt kör második közös pontja a C-n átmenő, O1O2-vel párhuzamos egyenessel. Így a feladat az 1961. évi Arany Dániel tanulóversenyek haladó fokán a II. fordulóban kitűzött 3. feladat1 általánosítása arra az esetre, ha derékszög helyett a λ-val meghatározott ACB szögből indulunk ki. λ=1/2 esetén az ACB szög derékszög.
 Corradi Gábor

1Lásd K. M. L. 24 (1962/1) 11. o.