Feladat: 731. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Tamás Endre 
Füzet: 1962/október, 53 - 54. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Hossz, kerület, Gördülés (Mozgási geometria), Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül körökben, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1961/november: 731. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az adott helyzetben a hatszög szomszédos csúcsaiba rögzített középpontú k1, k2, k3, k4, k5, k6 körlemezek érintik egymást, és mindegyik ilyen lemez érinti a hatszög középpontjába rögzített k7 körlemezt. A mozgó k8 lemez önmagában záródó utat tesz meg, ezért mozgását tetszés szerinti helyzetből kiindulva írhatjuk le.

 
 

Vegyünk olyan kiinduló helyzetet, amelyben k8 két álló (külső) lemezt érint, k1-et és k2-t, amelyek középpontja rendre O1, O2. Legyen ekkor k8 középpontjának helyzete M1, az érintkezési pontok T1, T2. A 7 rögzített lemez alakzatának 6-os forgási szimmetriája van, emiatt elég azt megállapítani, mennyivel fordul el k8-nak egy kiválasztott sugara a saját M középpontja körül addig, míg k8 egyszerre érintkezik k2-vel és annak másik szomszédos külső körével, az O3 középpontú k3-mal. Egy teljes körüljárás alatt ennek az elfordulásnak a 6-szorosával fog elfordulni. Az újabb helyzetben legyen k8 középpontja M2, érintkezési pontjai U2, U3. M1-ből M2-be gördülve k8 állandóan a T2U2 íven érinti k2-t. Ez az ív egy harmad kör, mert egy kör köré 6 vele egyenlő sugarú kör helyezhető el úgy, hogy az eredeti kört és két-két másikat érintsenek (mint az első hat álló kör k7-et). A k2-t érintő 6 kör közül 3 meg van rajzolva, k8-nak az M1 és M2 közepű helyzete a másik 3 közül a két szélső, és ezeknek a k2-vel való érintkezési pontjai között k2-nek a harmad része van.
k2-t egy szokás szerinti óraszámlapnak tekintve mondhatjuk, hogy k8 a számlap skálájának pl. a 12 órától 4 óráig terjedő ívén gördül el. Vegyük k8-at is óraszámlapnak. Ha ez a megindulási helyzetben a k2-vel egyező állásban volt, akkor T2-be a 6 órás osztáspontja esett, ezért célszerű a mozgás folyamán az M6 sugár irányának változását figyelnünk. A gördülés egy pillanatában essék egybe k8-nak V pontja k2-nek T pontjával 1. Mivel nincs csúszás, a (12)T ív egyenlő a 6'V ívvel, ebből a sugarak egyenlősége miatt a 6'M'V és (12)O2T szögek egyenlők, és így az M'6 sugár 2-szer akkora szöggel fordult el eredeti helyzetéhez képest, mint a k2, k'8 körpár O2M' centrálisa O2M1-hez képest. Eszerint amíg k8 közepe M2-be ér, maga a lemez 2120=240-kal, 2/3fordulattal fordul el. A teljes körüljárás alatt pedig ennek 6-szorosával, tehát k8 a saját középpontja körül 4 teljes fordulatot tesz.
 
 Tamás Endre (Budapest, I. István g. II. o. t.)
1Az ábrán T és k'8 pótlandó.