Feladat: 730. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Gáspár Sándor ,  Horváth Péter ,  Szörényi Miklós 
Füzet: 1962/szeptember, 18 - 19. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Tengelyes tükrözés, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1961/november: 730. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen a szabályos háromszög ABC, vegyük első, második, harmadik oldalnak rendre BC-t, CA-t, AB-t, és legyen a BC szakasz felezőpontja D. A szimmetria miatt elég az állítást a D kezdőpontú, B-n átmenő félegyenesen vett P kiindulópontokra igazolnunk. Legyen a két merőleges talppontja P2, P3, a párhuzamos metszéspontja Q, ekkor azt kell bebizonyítani, hogy P3Q=DP.
Ha P a D-ben vagy a B-ben van, az állítás nyilvánvalóan igaz, mert az első esetben P2 és P3 tükrösek az AD tengelyre és így QP3, a másodikban pedig P3B, P2 és Q oldalfelező pontok, és így mindkét szakasz BC/2-vel egyenlő.
Ha P a DB szakasz pontja, akkor P2 a CA szakaszon, Q és P3 a BA szakaszon van. A PBP3 és PCP2 derékszögű háromszögek hasonlók ABD-höz, ezért BP3=BP/2, CP2=CP/2, továbbá a szimmetria miatt BQ=CP2. Mivel BP<CP, és így BP3<CP2, azért (1. ábra)

P3Q=BQ-BP3=CP2-BP3==CP-BP2=(CD+DP)-(BD-DP)2=DP,


ugyanis CD=BD.
 
 
1. ábra
 
 
2. ábra
 

Ha P átlép CB-nek B-n túli meghosszabbítására, akkor P2 a CA, Q pedig a BA félegyenesen adódik, P3 pedig AB-nek B-n túli meghosszabbításán. Az előbbiekhez részben hasonlóan (2. ábra)
P3Q=P3B+BQ=P3B+CP2==BP+CP2=(DP-DB)+(CD+DP)2=DP.



Eszerint az állítást minden figyelembe veendő esetben helyesnek találtuk.
 
 Horváth Péter (Budapest, Kossuth L. gépip. t. II. o. t.)
 

II. megoldás. P-nek csak a B és D-től különböző helyzeteivel foglalkozunk. Ábránkat AD-re tükrözve B és C, valamint P2 és Q egymásba mennek át, legyen P és P3 tükörképe (DC-n ill. CP2-n) P', P'3, továbbá P'Q és P3P'3 metszéspontja R. Ekkor P'QAB, mint az AC-re merőleges PP2 szakasz tükörképe, ezért P'Q párhuzamos PP3-mal. Így a PP3RP' négyszög paralelogramma (mert P3RBC és P3R=PP'=2DP). Másrészt az RP3Q háromszög hasonló ABD-hez, tehát P3Q=P3R/2=DP.
 
 Gáspár Sándor (Budapest, I. István g. II. o. t.)
 
 
3. ábra
 

III. megoldás. Legyen A-nak P2-re és Q-ra való tükörképe A', ill. A''. Így P2 és Q az AA'A'' háromszög oldalfelező pontjai, és P2A'' átmegy P-n, mert PP2AA'. Legyen Q és P3 tükörképe A''P2-re Q*, P3* (3. ábra). Ekkor Q* felezi A'A''-t, tehát rajta van az ABC és AA''A' szabályos háromszögek közös AD tengelyén, ezért DQ*BC. Továbbá PP3*A'A''BC, mert PP3* az AB-re merőleges PP3 tükörképe. Ezek szerint a PDQ*P3* négyszög téglalap, tehát P3Q=P*Q*=PD.
 
 Szörényi Miklós (Pécs, Széchenyi I. g. I. o. t.)