Feladat: 715. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Corradi Gábor ,  Csirik János ,  Lehel Csaba ,  Varga Kornél 
Füzet: 1962/április, 165 - 168. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengelyes tükrözés, Pont körüli forgatás, Transzformációk szorzata, Szögfelező egyenes, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül háromszögekben, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1961/szeptember: 715. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A feladatot puszta számítással megoldhatjuk. Legyen AB=c, BC=a, CA=b és AD=AE=x, ekkor
CE=b-x=CF,BF=a-CF=a-(b-x)=BG,AG=c-BG=c-[a-(b-x)]=AH,CH=b-AH=b-[c-[a-(b-x)]]=CJ,BJ=a-CJ=a-{b-[c-[a-(b-x)]]}=BK, végülAK=c-BK=c-{a-{b-[c-[a-(b-x)]]}}.

 
 
1. ábra
 

Itt az a, b, c oldalak 2‐2 előfordulása között három zárójel áll, mínusz jellel megelőzve, ezek tehát kiesnek, az x előtt pedig 6 mínusz jel áll, tehát AK=x=AD, így KD.
A DG szakasz L felezőpontjára
AL=12(AG+AD)=12(c-a+b).
Ezt véve x gyanánt AG fenti kifejezéséből
AG'=(c-a+b)-x=12(c-a+b)=AL,
amit bizonyítanunk kellett.
 
 Csirik János (Orosháza, Táncsics M. Gimn. II. o. t.)
 
II. megoldás. Tekintsük a háromszögbe írt kört, és jelöljük az AB, BC, CA oldalon levő érintési pontját C', A', B'-vel. Ekkor AC'=AB', CB'=CA', BA'=BC', ha tehát D gyanánt C'-ből indulunk ki, akkor E a B'-be, F az A'-be és G a C'-be esik. Így a szerkesztés‐sorozat 3. lépésével visszajutunk kiindulási pontunkba, ugyanígy minden további harmadikkal, tehát a hatodikkal is.
 
 
2. ábra
 

Legyen most D az AC' szakasz egy belső pontja, és tegyük fel, hogy E, F, G, H, J, K mindegyike a háromszög kerületén van. Akkor E a B'A félegyenesen van, F az A'B-n, G pedig C'B-n. Továbbá a C'B' és DE körívek közös középpontja A, és hasonlóan további két‐két körív középpontja C, ill. B, ezért DC'=EB'=B'E=A'F=FA'=GC'. Eszerint a sorozat 3. lépésével G a D-nek C'-re való tükörképe. Ugyanígy látható be, hogy K a G-nek C'-re való tükörképe, tehát azonos D-vel. Ez az első bizonyítandó állítás.
Eredményünk szerint az L pont azonos C'-vel, ezt az esetet már fent megvizsgáltuk. Tehát D megválasztásától függetlenül egyetlen olyan pont van AB-n, melyből kiindulva a 3. lépésben érkezünk vissza.
 
 Corradi Gábor (Győr, Czuczor G. Gimn. II. o. t.)
 
Megjegyzés. Lényegében ugyanígy, a koncentrikus körívpárok sugarai különbségének egyenlőségével is bizonyíthatjuk az állítást: DG=EH=FJ=GK, csak még azt kell belátnunk, hogy D és K a G-nek ugyanazon oldalán vannak.
 
Varga Kornél (Győr, Révai M. Gimn. I. o. t.)

 
III. megoldás. Az E pont a D tükörképe a BAC szög fa felezőjére vonatkozóan, és minden további pont is tükörképe az őt megelőzőnek a háromszög megfelelő szögfelezőjére. Eszerint D-t egymás után 6-szor tükröztük az egymást a beírt kör O középpontjában metsző fa, fc, fb, fa, fc, fb egyenesekre. Így pedig a 6-ik tükörkép a 651. gyakorlat II. megoldása1 szerint azonos a kiindulási ponttal.
A tükörképekből az is következik, hogy mindegyik szerkesztett pont egyenlő távolságra van O-tól, az O körül OD sugárral írt kör átmegy E, F, G, H, J-n. Eszerint D-t megválasztva a többi pontok csak e körnek az oldalakkal való metszéspontjai közül kerülhetnek ki. Mármost a DG húrnak O-hoz legközelebbi pontja az L felezőpont. L-ből kiindulva az OL sugarú körnek csak egy közös pontja van AB-vel, ezért a 3. lépés visszavezet L-be.
 
 Lehel Csaba (Budapest, Apáczai Csere J. Gyak. Gimn. I. o. t.)
 
Megjegyzés. Az első állítás minden kör köré írható sokszögre érvényes. Ez belátható, ha továbbfejlesztjük a fenti meggondolást, valamint azt a megállapítást, amit az idézett megoldás mond ki az egy ponton átmenő egyeneseken ciklikus sorrendben történő 2-szeri tükrözésre. Ugyancsak érvényes a második állítás is páratlan oldalszámú érintősokszögekre; páros oldalszám esetén viszont már az első körüljárás mindig visszavisz a kiindulási pontba (a G-nek megfelelő pont azonos D-vel).
 
Lehel Csaba

 
 
3. ábra
 

IV. megoldás. A 651/II. megoldás segédtételének felhasználásával a végzett 3 forgatást egyetlen forgatássá tehetjük össze. Az A csúcs körül az óramutató járásával ellentétes (vagyis pozitív) irányú BAC=α szögű forgatást a segédtétel szerint tekinthetjük bármely két olyan tengelyen való egymás utáni tükrözés eredményének, melyek közös pontja A, és az első tengelyt a másodikba +α/2 forgás viszi át. Első tengelynek fa-t véve a második az AC=b egyenes. Ugyanúgy a C körüli ACB=+γ szögű forgatást helyettesíthetjük a b és fc tengelyeken való tükrözéssel. Így a két forgatás végeredményét az fa, b, b, fc tengelyeken való egymás utáni tükrözés is megadja. Ámde a b tengelyen való (egymás utáni) kétszeri tükrözés minden pontot önmagába visz vissza, hatása nincs, ezért a két forgatás eredménye az fa-n, majd fc a való tükrözés. Ez pedig ‐ ismét a segédtétel szerint ‐ egyetlen forgatás a tengelyek O metszéspontja körül, éspedig a+γ szöggel, mert az fa-t fc-be vivő pozitív forgás egyenlő az ACO háromszög O-nál levő külső szögével, (a+γ)/2-vel.2
Eszerint általában a Φ1 és Φ2 pontok körül φ1, ill. φ2 szöggel végzett forgatás eredménye (ha φ1+φ20,±360) az az egyetlen forgatás, melynek Φ középpontja annak a két félegyenesnek a metszéspontja, amely a Φ1Φ2 szakasszal Φ1-ben -φ1/2, ill. Φ2-ben +φ2/2 szöget zár be, a forgatás szöge pedig φ1+φ2.
Ennek alapján a B körüli, CBA=β szögű forgatást az első kettő eredményéhez adva a forgatási középpont O-nak az AB oldalon levő C' vetülete, a forgatási szög pedig α+γ+β=180, vagyis az eredmény a C' pontra való tükrözés: DC'=C'G. Ugyanis OBC'=+β/2, így a BOC' szög nagysága 90-β/2=(α+γ)/2, iránya pedig negatív.
A további 3 forgatás végeredményeként G ismét visszajut D-be. Másrészt LC', tehát L már 3 forgatással visszajut eredeti helyzetébe.
 V. L.
 
Megjegyzések. 1. A számításban természetesen negatív eredmények is adódhatnak. Ha pl. E az AC szakasz C-n túli meghosszabbítására esik: AE=x>AC=b, akkor CE és CF negatívok. A számítás azt mutatja, hogy az állítás akkor is helyes, ha az ilyen szakaszokat ellentétes irányban mérjük fel, vagyis ‐ a példát folytatva ‐ CE-t BC-nek C-n túli meghosszabbítására. Ehhez az eredményhez jutunk akkor is, ha a forgatásokat mindig +α, +γ, +β szöggel végezzük, valamint ha a pontokat forgatás helyett a (belső) szögfelezőn való tükrözéssel jelöljük ki.
2. A számításból nyilvánvaló, hogy állításaink páratlan oldalszámú sokszögekre akkor is érvényesek, ha azokba nem írható kör.
1K. M. L. 23 (1961/9) 20. o.

2Valóban, ha O tükörképe AC-re O', akkor OAO'=2OAC=α, OCO'=γ, tehát O-t az első forgatás O'-be viszi, O'-t pedig a második forgatás O-ba, tehát a két transzformáció eredményeként O visszajut eredeti helyére. Másrészt az irányok +α, +γ szöggel való elfordulásának összege +(a+γ), szöggel való elfordulás.