Feladat: 714. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Vincze Klára 
Füzet: 1962/április, 164 - 165. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek szerkesztése, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1961/szeptember: 714. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az AA0=ma magasságot elhelyezve, a rá A0-ban állított merőlegest, az a oldalegyenest metsszük az A körül írt c sugarú k1 körrel, majd az fa sugarú k2-vel. Az előbbi kimetszi a-ból B-t, az utóbbi A'-t. Ezek után az AC félegyenest az AB félegyenesnek AA'-re vett tükörképe adja. Ennek k1-en levő D pontját az A' körül A'B sugárral írt k3 körrel metszhetjük ki.
A létrejött ABC háromszög megfelelő, mert egy oldala AB, a BC-hez tartozó magassága ma, és a BAC szögét felező egyenesnek a háromszögbe eső szakasza fa.

 
 

B és A' mindegyike csak akkor jön létre, ha cma és fama. Nem lehet azonban, hogy mindkét feltételben egyenlőség álljon, mert úgy a háromszög elfajul. B-re vonatkozóan a szimmetria folytán elég k1 és a egyik közös pontját tekinteni, A'-re viszont már mindkettőt kell, mert A'1 és A'2 nem egybevágó megoldásokra vezet, hacsak nem BA0, azaz c=ma. Az egyik megoldás elfajul, ha c=fa(ma), mert így A'1B. Akkor is ez áll, ha AB-nek AA'-re vett tükörképe párhuzamos a-val. Végül akkor is csökken a szoros értelemben vett megoldások száma, ha a tükörkép AA0-lal derékszögnél nagyobb szöget zár be; ekkor azonban a tükörkép helyett meghosszabbítását véve olyan háromszöget kapunk, melyben AA' az A-nál levő külső szöget felezi, ez tágabb értelemben elfogadható. Ez a megoldás is elfajul, ha BAA'=90.
 
 Vincze Klára (Budapest, Rudas L. közg. t. I. o. t.)
 
Megjegyzés. Új versenyzőink ‐ amint az várható volt ‐ nem bizonyították az eredmény megfelelő voltát, és a megoldhatóság feltételeit, a megoldások számát sem vizsgálták. Ajánljuk nekik, hogy a teljes megoldást vessék egybe időközben szerzett ismereteikkel.