Feladat: 713. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Fekete József 
Füzet: 1962/március, 120. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Legkisebb közös többszörös, Szöveges feladatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1961/szeptember: 713. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Bármely két csikorgás között mindkét kerék egész számú fordulatot tesz, hiszen a találkozás mindig ugyanazon a helyen történik. Ezért ‐ az időt 1 fognyi elfordulással mérve ‐ bármely két csikorgás közötti idő többszöröse 12-nek is, 32-nek is. Az ismétlődési időköz ezek legkisebb közös többszöröse, ami 96 fognyi elfordulás. Ennyi idő alatt a nagy kerék 3 fordulatot tesz, tehát az időközök hossza 9 másodperc.
Innen azt is látjuk, hogy a nagy kerék hibás nyílása a kis keréknek csak 3 különböző fogával találkozhat, a hibáson kívül az ettől számított 8-ikkal ‐ mert a nagy kerék 1 fordulata alatt a kis kerék 2 fordulatot tesz és még 8 foggal is elfordul ‐, továbbá ugyanígy a hibástól számított 4-ik foggal, mert 232=512+4. Eszerint a csikorgás megszüntethető úgy, ha a hibás nyílást a kis kerék további 9 fogának bármelyikével illesztjük össze.

 
Fekete József (Kisújszállás, Móricz Zs. g. I. o. t.)

 
Megjegyzés. Számos dolgozat csak úgy látta kiküszöbölhetőnek a csikorgást, ha a hibás nyílást a kis kerék egy páratlan sorszámú fogához illesztjük. Látható, hogy a sorszám lehet páros is, de nem lehet 4-gyel osztható.