Feladat: 686. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Raisz Miklós ,  Sólyom Ilona 
Füzet: 1961/december, 212 - 213. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Racionális számok és tulajdonságaik, Terület, felszín, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül háromszögekben, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1961/február: 686. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A háromszög t területét az oldalakból a Heron‐képlettel lehet kiszámítani. t az m, n, p, q paraméterek bármely megengedett rendszere mellett akkor racionális szám, ha a képletben kijelölt négyzetgyökvonást általában el lehet végezni, vagyis a gyökjel alatt egy (racionális) kifejezés négyzete áll. Ennek minél egyszerűbb belátása céljára igyekezzünk az adottakból az s, s-a, s-b, s-c kifejezéseket szorzat alakjában előállítani. a és b kifejezése szerkezetének hasonlósága alapján várható, hogy már a+b és a-b is szorzattá alakítható. Valóban, tagokra bontás után átcsoportosítva

a+b=mnp2+mnq2+m2pq+n2pq=mp(np+mq)+nq(mq+np)==(mp+nq)(mg+np),a-b=mp(np-mq)+nq(mq-np)=(mp-nq)(np-mq).


Mindkét szorzat egy‐egy tényezőben megegyezik c-vel. Ezt mindjárt kiemelve és a másik tényezőket összeadva, ill. kivonva a Heron‐képlethez szükséges tényezők 2-szeresei:
2s=(a+b)+c=(mq+np)2mp,2s-2c=(a+b)-c=(mq+np)2nq,2s-2b=(a-b)+c=(mp-nq)2np,2s-2a=-(a-b)+c=(mp-nq)2mq.
Ezekkel a képlet gyökjele alatt álló szorzat teljes négyzet:
s(s-a)(s-b)(s-c)=(mq+np)2(mp-nq)2m2n2p2q2,
tehát
t=mnpq(mq+np)(mp-nq).
Ennek kiszámításában az m, n, p, q pozitív racionális számokkal csak összeadást, kivonást és szorzást végzünk, ezért t racionális szám. (t>0, mert a feltevés folytán mp>nq.)
 

Sólyom Ilona (Budapest, Veres Pálné lg. II. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. Eredményünk t=mnpqc alakban is írható. Eszerint a c oldalhoz tartozó hc magasság is egyszerűen fejezhető ki m, n, p, q-val: hc=2t/c=2nmpq. Ebből ‐ emlékezve a pythagorászi számhármasokat előállító
u2-v2,2uv,u2+v2(1)
képlethármasra1 ‐ egyszerű magyarázatot adhatunk az adott képlethármas keletkezésére.
(1) első két számának négyzetösszege a harmadik szám négyzetét adja:
(u2-v2)2+(2uv)2=u4+2u2v2+v4=(u2+v2)2,
tehát Pythagorász tételének megfordítása szerint (1) számai bármely u>v>0 számpár mellett derékszögű háromszög oldalainak mértékszámait adják, a harmadik szám az átfogó. Ha u, v racionálisok, akkor az oldalak és a terület is racionálisok, mert a terület a befogók szorzatának fele, uv(u2-v2). Így u, v helyén a feladatban szereplő m, n, ill. p, q racionális számpárokkal a
m2-n2,2mn,m2+n2és(2)p2-q2,2pq,p2+q2(3)


racionális számhármasok egy‐egy derékszögű háromszög oldalainak mérőszámai.
Nyilvánvaló, hogy (2) és (3) tagjait egy‐egy racionális számmal szorozva, vagyis a háromszögeket racionális arányban nagyítva az új oldalak és az új terület is racionálisok. Ha mármost (2)-t pq-val, (3)-at mn-nel szorozzuk:
pq(m2-n2),2mnpq,pq(m2+n2);mn(p2-q2),2mnpq,mn(p2+q2),
a két új háromszög második befogója megegyezik.
 
 
1. ábra
 

Ezeket közös befogójuk mentén úgy egymáshoz illesztve, hogy a derékszögek csúcsai egybeessenek, egyetlen háromszöget kapunk, melynek két oldala a két új átfogó ‐ éppen az adott b, ill. a, ‐ a harmadik pedig a nem közös befogók összege:
pq(m2-n2)+mn(p2-q2)=pqm2+mnp2-pqn2-mnq2==mp(mq+np)-nq(np+mq)=(mp-nq)(mq+np),


ez pedig éppen c. A részháromszögek területe racionális, tehát az összeillesztéssel nyert háromszög területe, amazok összege, ugyancsak racionális.
 

Raisz Miklós (Miskolc, Földes F. g. II. o. t.)
 

2. Világos, hogy a két háromszög úgy is összeilleszthető, hogy amelyiknek a nem közös befogója nagyobb, az fedi a másikat.
 
 
2. ábra
 

3. Ha az a, b, c pozitív egész számok egy háromszög oldalainak mértékszámai, és e háromszög területének mértékszáma ugyancsak egész, akkor a, b, c-t Heron‐féle számhármasnak szokás nevezni. Ha még a, b, c-nek nincs közös osztója, akkor alaphármassal állunk szemben.

1Lásd legutóbb K. M. L. 22 (1961) 3. o. Bővebben: Rademacher‐Toeplitz: Számokról és alakzatokról (Középiskolai Szakköri Füzetek, Tankönyvkiadó, 1954) 84. o. Ott u, v erősebb követelményeket is kielégítő racionális számok.