Feladat: 670. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bárdy Gyula ,  Dudinszky Ilona ,  Lehel Jenő 
Füzet: 1961/november, 141 - 143. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Alakzatba írt kör, Derékszögű háromszögek geometriája, Terület, felszín, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1960/december: 670. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A szokásos jelölésekkel az ABC háromszög belsejében a ϱ/2 sugarú k kör egy oldal mentén addig tolható, míg az egyik szomszédos oldallal is érintkezésbe jut, pl. a CA oldal mentén A felé addig, míg AB-t A2-ben érinti. Legyen k ezen ka helyzetének középpontja Ka és CA-n levő érintési pontja A1. Ekkor k nem súrolhatja a körív és érintői határolta konkáv A1AA2 idom területét.

 
 

Az ábra további hasonló jelöléseit használva a súrolt idom a körívek és egyenesszakaszok határolta konvex A1A2B1B2C1C2=H idom. Ennek ts területét úgy kaphatjuk, hogy az ABC t területéből kivonjuk az AA2A1, BB2B1, CC2C1 konkáv idomok területének összegét. Ugyanis k-t egy‐egy háromszögoldal mentén gördítve a súrolt idomnak az oldaltól legtávolabb levő pontjai az oldaltól átmérőnyi, vagyis ϱ távolságra vannak. A kör tehát H-nak csak olyan pontjait nem súrolná, amelyek mindhárom oldaltól ϱ-nál nagyobb távolságra vannak. A háromszög belsejének a kerülettől legtávolabbi pontja azonban a beírt k0 kör O középpontja, amely mindhárom oldaltól ϱ távolságra van, tehát k a H idom minden pontját súrolja.
k0-nak az oldalakon levő érintési pontjait A', B', C'-vel jelölve a nem súrolt görbevonalú háromszögek rendre hasonlók a k0-on kívül eső B'AC', C'BA', A'CB' idomokhoz, mert hasonló helyzetűek azokhoz, a hasonlóság középpontja rendre A, B, C. A megfelelő szakaszok aránya mindenütt KaA1:OB'=1:2, ezért a területek aránya 1:4. Eszerint a k által nem súrolt háromszögek együttes területe negyedrésze annak a területnek, amely az ABC háromszögből a beírt kör elvétele után marad, vagyis
14(t-ϱ2π)=t4-(ϱ2)2π.(1)
Ennélfogva a súrolt terület
ts=3t4+(ϱ2)2π=3ab8+(a+b-c4)2π,
ugyanis a beírt kör átmérője
2ϱ=OA'+OB'=B'C+A'C=(AC-AB')+(BC-BA')==AC+BC-(AC'+BC')=BC+AC-AB=a+b-c.



Ugyancsak hasonlók a KaKbKc és ABC háromszögek is, mert megfelelő oldalaik párhuzamosak; a megfelelő szakaszok aránya 1:2, mert pl. a beírt körök sugarainak ez az aránya. Ezért a súrolt idomot határoló egyenes szakaszok összege A2B1+B2C1+C2A1=KaKb+KbKc+KcKa=(AB+BC+CA)/2=(a+b+c)/2, a körív darabok összege A1A2^+B1B2^+C1C2^=(B'C'^+C'A'^+A'B'^)/2=2ϱπ/2=ϱπ, tehát a teljes kerület
a+b+c2+a+b-c2π.

Dudinszky Ilona (Budapest, Budai Nagy A. g. II. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. ts-t úgy is számíthattuk volna, mint a KaKbKc háromszög, a KaA2B1Kb, KbB2C1Kc, KcC2A1Ka téglalapok és az együttesen k-t kitevő KaA1A2, KbB2B1, KcC1C2 körcikkek területének összegét.
 

Bárdy Gyula (Sopron, Kempelen F. gépip. t. II. o. t.)
 

2. Meggondolásunk bármely háromszögre érvényes. A háromszög derékszögű volta csak ϱ és a terület egyszerűbb kifejezését tette lehetővé.
 

Lehel Jenő (Budapest, Apáczai Csere J. gyak g. II. o. t.)