Feladat: 660. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kocsis Béla ,  Laufer Judit ,  Mészáros György 
Füzet: 1961/október, 70 - 71. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengelyes tükrözés, Derékszögű háromszögek geometriája, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1960/november: 660. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen D tükörképe AC-re D', így CD'=CD=AB, és ACD'=ACD=180-CAB, tehát ACD'B paralelogramma, és BD'#AC. Másrészt DD'AC, és így DD'BD', tehát BDD' a D' csúcsnál derékszögű háromszög. Így pedig a BD' befogóval egyenlő AC valóban kisebb a BD átfogónál.

 

Kocsis Béla (Pécs, Széchenyi I. g. II. o. t.)
 

Megjegyzés. D' felhasználásával a háromszög-egyenlőtlenség alapján is célhoz érünk. Legyen AC és BD metszéspontja E. Ekkor a BD'E háromszögben AC=BD'<BE+ED'=BE+ED=BD.
 
 

II. megoldás. Legyen B, D vetülete AC-re B0, D0. A feltételekből következik, hogy az ABB0 és CDD0 derékszögű háromszögek egybevágók, így AB0 és CD0 egyenlők és irányra is megegyezők, tehát ez áll B0D0 és AC-re is. Másrészt BB0=D0D folytán az EBB0 és EDD0 derékszögű háromszögek egybevágók. Ezekben az átfogó nagyobb a befogónál, tehát BE>B0E, ED>ED0, és így összeadással BE+ED=BD>B0E+ED0=B0D0=AC.
 

Laufer Judit (Budapest, Bláthy O. erősáramú ip. t. I. o. t.)
 

III. megoldás. Az ABC és DCB háromszögek BC oldala közös, AB és DC oldaluk egyenlő, harmadik oldaluk pedig az összehasonlítandó AC és BD. Eszerint elég megmutatni, hogy DCB>ABC. Valóban, ha E az AC szakaszon van, DCB=DCE+ECB=DCA+ACB=180-CAB+ACB=ABC+2ACB>ABC. Ha E pl. C-be esik, akkor szögek használata nélkül BD=BC+CD=BC+AB>AC. Ha pedig E az AC-nek C-n túli meghosszabbításán van, akkor DCB=DCE+ECB=DCE+(CAB+ABC)>ABC. Ha E az A-n túli meghosszabbításon van, vagy éppen A-ban, bizonyításunk az A és C, valamint B és D betű-párok felcserélésével érvényes.
 

Mészáros György (Budapest, Piarista g. I. o. t.)