Feladat: 645. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Corrádi G. ,  Dobó Ferenc ,  Fazekas P. ,  Kiss G. 
Füzet: 1961/április, 166 - 167. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Síkgeometriai szerkesztések, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1960/szeptember: 645. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. Tegyük fel, hogy a és b metszik egymást O-ban; ekkor nyilvánvaló, hogy a szóban forgó pontok mindegyike O-túl különböző. Szorítkozzunk egyelőre arra az esetre, amikor B1 és B2 az O-nak ugyanazon oldalán van, mint B. Ekkor A1 és A2 is azon az oldalán van O-nak, mint A. Ugyanis pl. az AB1 és BA2 párhuzamosok a síkot két félsíkra és egy síksávra osztják és O az egyik félsíkon van, ‐ mert nincs rajta a sávba eső B1B szakaszon ‐ ezért az AA2 szakaszon sincs rajta, tehát A és A2 az O-nak ugyanazon az oldalán van (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Az OAB1 és OA2B háromszögek hasonló helyzetűek, mert oldalegyeneseik páronként egybeesnek, ill. párhuzamosak. Ugyanez az OA1B, OAB2 háromszögpárra is áll, O mindkét háromszögpárnak külső hasonlósági pontja. Így a megfelelő oldalpárok aránya egyenlő:
OAOA2=OB1OB,ill.OA1OA=OBOB2.
Innen, a bal, ill. jobb oldalakat összeszorozva
OA1OA2=OB1OB2.

Másrészt a fentiek szerint az OA1B1 és OA2B2 háromszögek O-nál levő szöge közös, tehát e két háromszög hasonló, és hasonló helyzetű, ‐ O ezeknek is külső hasonlósági pontja, ‐ ezért harmadik oldalaik párhuzamosak. Ezt kellett bizonyítanunk.
U2 kezdő-, ill. végpontja egybeesik U1 vég-, ill. kezdőpontjával, így a két útvonalat egymás után bejárva az AB1A1BA2B2A=U3 útvonalban olyan zárt, hurkolt hatszöget kapunk, melynek szemben levő oldalai párhuzamosak. Ez további kétféleképpen bontható fel olyan útvonalpárra, melyek ugyanannyiadik szakaszai párhuzamosak, pl. A1BA2B2=U'1 és B2AB1A1=U'2. Ezekben feltevésünk szerint az első és a 2-ik útszakaszpárok párhuzamosak, és bizonyításunkból a 3-ik szakaszpár párhuzamossága következik, ‐ vagyis az állítás megfelelően átfogalmazva is érvényes.
Amikor B1 és B2 az O-nak B-vel ellentétes oldalán van, a fentiekhez hasonlóan belátható, hogy O az A-t is elválasztja A2 és A1-től. Az előbbi esetre kimondott hasonlóságok itt is érvényesek, módosulás csak az, hogy a szögek csúcsszögek és O a két háromszögpárnak belső hasonlósági pontja. És mivel az OA1B1 és OA2B2 háromszögek O-nál levő szöge ismét közös, azért A1B1 és A2B2 párhuzamossága ugyanúgy következik az előzőkből, mint a fenti esetben (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Hasonlóan látható be az állítás azokban az esetekben, ha O a B1-et, ill. B2-t választja külön B és B2-től, ill. B és B1-től.
II. Ha a és b párhuzamosak, akkor az AB1BA2 és AB2BA1 négyszögek paralelogrammák, közös középpontjuk az AB átló F felezőpontja. Így A1 és B2, valamint A2 és B1 az F-re tükrösek, az A1A2B2B1 négyszög paralelogramma, tehát A1B1A2B2 (3. ábra).
 
 
3. ábra
 

Dobó Ferenc (Budapest, I. István g. II. o. t.)
 

Megjegyzés. A bebizonyított tételnek a mechanikában az ún. kötélsokszögek elméletében fontos szerepe van. ‐ Felhasználható a tétel arra is, hogy megszerkesszük azt az egyenest, amely egy pontból két egyenesnek a véges rajzlapról kieső metszéspontja felé irányul.
M. I.