Feladat: 639. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Baróti Gy. ,  Egyed Julianna ,  Endreffy Z. ,  Fajszi Cs. ,  Farkas Z. ,  Gálfi l. ,  Góth L. ,  Kászonyi L. ,  Katona Éva ,  Katona Mária ,  Kiss Tünde ,  Kóta J. ,  Kunszt Z. ,  Lehel J. ,  Majoros László ,  Máté A. ,  Máté E. ,  Nagy Dénes L. ,  Németh I. ,  Nováky B. ,  Opálény M. ,  Patthy l. ,  Pellionisz A. ,  Pór A. ,  Raisz M. ,  Sebestyén Z. ,  Simonovits M. ,  Sonnevend Gy. ,  Szepesvári I. ,  Tasnády Mária ,  Tószegi S. ,  Vesztergombi Gy. ,  Zalán P. 
Füzet: 1961/április, 162 - 163. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Magasságpont, Szinusztétel alkalmazása, Síkgeometriai számítások trigonometriával, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1960/május: 639. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Elég az állítást a szokásos jelölésekkel pl. az AM távolságra megmutatni, vagyis hogy AM=a ctg α, ha α90, és AM=a ctg (180-α), ha α>90.
Ha α<90, akkor β és γ-nak legalább az egyike szintén hegyesszög, legyen ez β. Ekkor C-nek az AB egyenesre való C1 vetülete ‐ ami egyszersmind M vetülete is ‐ A és B közé esik, és ctg α=AC1/CC1 (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Az MAC1 és BCC1 derékszögű háromszögek hasonlók, mert A, ill. C-nél levő (hegyes) szögük szárai páronként merőlegesek. Így MA:AC1=BC:CC1, ebből pedig
MA=BCAC1CC1=BC ctg α.

 
2. ábra
 

Ha pedig α>90 (2. ábra), akkor ‐ mint a 637. gyakorlat1 megoldásában láttuk ‐ az MBC háromszög hegyesszögű, és magasságpontja A, és így az előző eset szerint AM=BC ctg α', ahol α' a BMC szöget jelöli. Ez pedig egyenlő a külső szögével, 180-α-val, ugyanis az MB1AC1 négyszögben szemben fekszik a csúcsszögével, és összegükre 180 marad, mert a szemben fekvő B1 és C1-nél levő szögek összege szerkesztésnél fogva két derékszög.
Végül α=90 esetén egyrészt M az A-ba esik, így MA=0, másrészt ctg α=0, tehát az állítás ekkor is igaz.
 

Majoros László (Budapest, Apáczai Csere J. gyak. g. II. o. t.)
 

A dolgozatoknak kb. fele két szög függvényeit és a szinusz-tételt használta fel ‐ esetleg burkoltan ‐ vagyis a szükségesnél erősebb eszközökkel dolgozott. Közülük több ún. második megoldás. Márpedig egyszerűbb megoldás után egy bonyolultabb második megoldásnak nincs értéke; az ilyenre többnyire nem adunk külön pontot. A következő megoldás a trigonometriából ismét csak a 90-nál nem nagyobb szög kotangensének meghatározását használja fel.
 

II. megoldás: Megmutatjuk az állítás helyességét M-nek egy hegyesszögű és egy tompaszögű csúcstól való távolságára. Feltehetjük, hogy β hegyesszög. Tekintsük a háromszög körülírt körében a B-ből kiinduló átmérő másik végpontját, B*-ot. Thalész tétele szerint B*ABA, tehát B*ACM; hasonlóan B*CAM, így az AMCB* négyszög paralelogramma, AM=B*C, és CM=B*A (3. ábra).
 
 
3. ábra
 

Hegyesszög esetén, mint ábránkon α, a B* ugyanazon a BC íven van, mint A, ezért BB*C=α, és így a BB*C derékszögű háromszögből AM=B*C=BC ctg α.
Tompaszög esetén pedig, mint ábránkon γ, a B* a C-t nem tartalmazó AB íven van, ezért BB*A=180-γ (hegyesszög), és így a BB*A derékszögű háromszögből CM=B*A=BA ctg (180-γ).

1Lásd K. M. L. 22 (1961) 110. o.