Feladat: 626. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Ámon Magdolna ,  Bán T. ,  Baróti Gy. ,  Benczúr A. ,  Csákó Gy. ,  Dobó F. ,  Dringó L. ,  Fajszi Cs. ,  Gálfi l. ,  Gyaraki K. ,  Horváth K. ,  Katona Mária ,  Kóta József ,  Kunszt Z. ,  Kövessi Ágnes ,  Lehel J. ,  Major J. ,  Máté A. ,  Máté E. ,  Minkó B. ,  Nagy Angéla ,  Nováky B. ,  Opálény M. ,  Patthy l. ,  Rozváczy Judit ,  Sebestyén Z. ,  Seprődi L. ,  Simonovits M. ,  Sólyom Ilona ,  Sonnevend Gy. ,  Szidarovszky Ágnes ,  Szidarovszky F. ,  Vesztergombi Gy. 
Füzet: 1961/február, 67 - 69. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Paraméteres egyenletek, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1960/április: 626. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A törteket közös nevezőre hozva a közös nevező, a nevezők legkisebb közös többszöröse, általában a nevezők szorzata, és így a számláló általában harmadfokú. Az egyenlet azokra az x értékekre teljesülhet csak, amelyekre ez a számláló eltűnik. (Teljesül is a számláló mindazon gyökeire, amelyekre egyik tört nevezője sem tűnik el.) Így az egyenlet megoldásához általában a harmadfokú egyenletekre vonatkozó ismeretek szükségesek.
Elvégezhető azonban a közös nevezőre hozás már legfeljebb másodfokú számlálóval, ha az A, B, C, D számok valamelyike 0. Ezt így is kifejezhetjük: ABCD=0 (a szorzat valóban akkor és csak akkor 0, ha valamelyik tényezője 0). A közös nevező harmadfokú lesz, ha valamelyik nevező nem tartalmazza x-et, aminek szükséges és elégséges feltétele

mprt=0.(2)
Ez azonban nem vonja maga után a számláló fokszámának csökkenését, ha csak a kérdéses együtthatók egyike (pl. m ) tűnik el, és a megfelelő számláló (A) nem 0, mert ekkor A-t a nevezők legkisebb közös többszörösével, tehát harmadfokú polinommal szorozzuk. Csökken azonban a számláló fokszáma, ha m, p, r, t közül két együttható eltűnik.
Csökken a számláló fokszáma akkor is, ha két (vagy több) nevezőnek van az x-et tartalmazó közös osztója. Ez akkor következik be, ha az
m(x+nm),p(x+qp),r(x+sr),t(x+ut)
alakokban a zárójelbeli második tagok között kettő egyezik, pl. n/m-q/p=a. Ekkor ugyanis a megfelelő két törtet összeadva egyetlen az eredetiekhez hasonló törtet kapunk:
Amx+n+Bpx+q=Amx+a+Bpx+a=Am+Bpx+a=Ex+a,
tehát a bal oldalon ismét legfeljebb három tag marad, mint az 1. esetben. A kapott feltételt annak alapján önthetjük algebrai alakba, hogy két szám akkor és csak akkor egyenlő, ha különbségük 0. A fenti 4 számból 6 különbség képezhető, ennélfogva a feltételt így írhatjuk: az (1) egyenlet nem lesz harmadfokú, ha (2) nem áll fenn, viszont
F=(nm-qp)(nm-sr)(nm-ut)(qp-sr)(qp-ut)(sr-ut)=0.
A nevezőket m3p3r3t3-nel való szorzás útján eltávolítva a feltétel így írható:
F'=m3p3r3t3F=(np-mq)(nr-ms)(nt-mu)(qr-ps)(qt-pu)(st-ru)=0.(3)

Könnyű látni, hogy ez a feltétel akkor is teljesül, ha m, p, r, t közül legalább kettő eltűnik, vagy ha csak egy tűnik el közülük, de a másik három nevező közül van kettőnek közös 0-helye (tehát x-et tartalmazó közös osztója.)
Lehetséges, hogy az egyszerűsödést csak a harmadfokú polinom összevonása után vesszük észre abból, hogy x3 együtthatója eltűnik:
Aprt+Bmrt+Cmpt+Dmpr=0.
Ezt mprt-vel osztva a következő alakban is írhatjuk:
Am+Bp+Cr+Dt=0.

Lehetséges, hogy a törtek eltávolítása után a harmadfokú polinom nem tartalmaz állandó tagot, ezért belőle x kiemelhető, tehát az x=0 gyök könnyen felismerhető és leválasztható:
Aqsu+Bnsu+Cnqu+Dnqs=0.(4)
Ilyenkor a leválasztás után visszamaradó egyenlet legfeljebb másodfokú. Egyébként x=0 csak akkor lehet gyöke (1)-nek, ha nem szerepel a valamelyik nevezőt 0-vá tevő értékek között, vagyis ha n, q, s, u egyike sem 0. Ekkor (4)-et nqsu-val osztva a feltételt így is írhatjuk:
An+Bq+Cs+Du=0.(4a)
Ez az alak közvetlenül fejezi ki azt a tényt, hogy (1)-be x=0-t helyettesítve a két oldal egyenlő.
Végül, ha harmadfokú egyenleten szűkebb értelemben a ,,vegyes'' harmadfokú egyenletet értjük, amelyben 0-tól különböző az állandó, a harmadfokú tag együtthatója, továbbá az első- és a másodfokú tag közül legalább az egyiknek az együtthatója, ‐ akkor egyenletünk minden olyan esetben is megoldható, ha az adódó egyenlet bal oldalán x2 és x együtthatója 0. Ilyenkor ugyanis az egyenlet valós gyöke puszta köbgyökvonással kifejezhető.
Ha valamelyik feltételből látjuk, hogy az egyenlet a harmadfokú egyenletre vonatkozó ismeretek nélkül is megoldható, akkor a megoldás egyszerűen végrehajtható.
 

Kóta József (Tatabánya, Árpád Gimn. II. o. t.)
 

Megjegyzés. Kóta József dolgozata megvizsgálja azt is, hogy az összevonással adódó harmadfokú kifejezés 0-helyei milyen esetekben kereshetők meg az első két tagnak teljes köbbé kiegészítésével, továbbá mikor van az első két tag összegének és az utolsó kettőnek elsőfokú közös osztója. Ezeknek a feltételét már igen bonyolultan lehet az eredeti együtthatókkal kifejezni.