Feladat: 625. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Baróti György ,  Nagy Dénes Lajos 
Füzet: 1961/február, 66 - 67. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Mozgással kapcsolatos szöveges feladatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1960/április: 625. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen a teher- és az expresszvonat sebessége tetszés szerinti, de ugyanazon egységben c, ill. xc ‐ ahol x a keresett arányszám ‐ és legyen a két vonat hosszának összege h (a sebességek megadásánál használt hosszúság egységben). Akár egy irányban, akár szemben halad a két vonat, az egymás melletti elhaladás addig tart, amíg a két vonatnak az a vége, amely a találkozáskor együtt volt, egymástól h távolságra jut. Ennek t1 ideje (a sebességek megadásánál használt időegységben) a szemben haladás esetére a ct1+xct1=h egyenletből t1=h/(xc+c), mert a mozdonyok az összetalálkozási helytől ct, ill. xct távolságra jutottak el ellentétes irányban. Egy irányban haladás esetén az expresszvonat mozdonya (és minden pontja) az egymás mellett haladás t2 ideje alatt (ugyanazon egységben, mint t1) az utolérési helytől számítva h-val több utat tesz meg, mint a tehervonat végpontja, tehát xct2-ct2=h-ból t2=h/(xc-x). A feladat szerint

x=t2t1=h(x-1)c:h(x+1)c=x+1x-1,
és innen ‐ mivel x-10
x2-2x-1=0,x1=1+2,x2=1-2.


A feladat tartalmának x2 nem felel meg, tehát a keresett arányszám 1+22,414.
 

Baráti György (Budapest, I. István Gimn. I. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. Meggondolásunkat a relatív mozgás kinematikai fogalmára támaszkodva így is mondhatjuk: a jelenséget a tehervonat koordináta-rendszerében vizsgálva az expresszvonat relatív sebessége ellentétes, ill. egyirányú mozgás esetén xc+c, ill. xc-c, ezért a h út megtételéhez szükséges idők a fenti t1, ill. t2.
 

Nagy Dénes Lajos (Budapest, Rákóczi F. Gimn. II. o. t.)
 

2. A vonatok mozgási irányának ellentétes, ill. megegyező voltát szavak helyett a két sebességnek tulajdonított előjellel is kifejezhetjük. Így a negatív gyöknek is van értelme, de nem hoz lényegesen újat. Csupán az egy irányba és a szemben való mozgás eseteit cseréli fel, továbbá az expressz lassúbb lesz a tehervonatnál.