Feladat: 623. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Ámon Magdolna ,  Bede Andrea ,  Kóta József ,  Minkó Béla ,  Sonnevend György 
Füzet: 1961/január, 16 - 18. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Mértani helyek, Síkgeometriai szerkesztések, Körök, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1960/február: 623. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Gondoljuk a feladatot megoldottnak és legyen k középpontja C, a keresett k1 kör középpontja C1. Nyilvánvaló, hogy az adott P-vel együtt k1 a k belsejében van, ezért a CC1 szakasz C1-en túli meghosszabbításának k1-gyel, k-val való metszéspontját A1-gyel, ill. A-val jelölve k1-nek k-hoz legközelebbi pontja A1, és a kérdéses távolság AA1=A1C1=C1P (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

C1 az érintés folytán a d-re P-ben állított m merőlegesen van. Húzzuk meg k-nak A-beli érintőjét, és messe ez m-et B-ben. A BAC1 és CPC1 derékszögű háromszögek hasonlók, mert C1-nél levő szögeik csúcsszögek. Innen
BA:CP=AC1:C1P=(AA1+A1C1):C1A1=2:1,
tehát
BA=2CP.

Ennek alapján k1 szerkesztése a következő. A k egy tetszés szerinti D pontjában húzott érintőre felmérjük a DE=2CP szakaszt; C körül CE sugárral segédkört írunk, ennek metszéspontja m-mel B; B-ből érintőt szerkesztünk k-nak ahhoz az ívéhez, amely m-nek C-vel ellentétes partján van, az érintési pont A; CA-val m-ből kimetsszük C1-et; C1 körül C1P sugárral kört írunk, ez k1.
k1 teljesíti a követelményt, mert egyrészt md folytán érinti d-t. Másrészt CB=CE folytán a CAB és CDE derékszögű háromszögek egybevágók, ezért AB=DE=2CP, így a két egyenlő szöggel rendelkező s így hasonló BAC1 és CPC1 derékszögű háromszögekből
AC1:PC1=BA:CP=2:1,
tehát AC1=2PC1 és így AA1=AC1-A1C1=2PC1-PC1=PC1.
Ha P különbözik C-től és d végpontjaitól, akkor a szerkesztés mindig végrehajtható és 2 megoldást ad, ezek d-re tükrösek. Ha ugyanis D-nek a d-re merőleges átmérő egyik végpontját választjuk, akkor E egyik lehetséges helyzete a D-nek m-re való tükörképe, ennélfogva m szétválasztja a segédkör C középpontját és E kerületi pontját, tehát metszi a segédkört. B-hez A és A-hoz C1 szerkesztése egyértelmű.
Eljárásunk akkor is kitűzi A-t, ha P azonos C-vel, de így dCAm. Ekkor C1 nyilván a d-re merőleges sugárnak C-től számított első harmadoló pontja. Ha pedig P a d végpontja, akkor k1 ponttá fajul el, mert P közös pontja k és k1-nek, ezért legrövidebb távolságukkal együtt a k1 kör sugara 0.
 

Minkó Béla (Budapest, I. László g. II. o. t.)
 

Megjegyzés. A szerkesztés akkor is végrehajtható, ha P kívül van k-n. Az az A pont felel meg, amely közelebb van m-hez, amelyre a CA félegyenes metszi m-et.
 

Sonnevend György (Celldömölk, Berzsenyi D. g. II. o. t.)
 

II. megoldás: Használjuk tovább is az I. megoldás jelöléseit. Írjunk C1 körül A-n átmenő, vagyis 2 C1P sugarú k2 kört, és legyen ennek a C1P félegyenessel közös pontja P2 (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Ekkor P felezi a C1P2 szakaszt, k2 és k az A-ban érintkeznek, ezért az A hasonlósági centrumra nézve hasonló helyzetűek, és P2 megfelelője a d-re merőleges átmérőnek az a D végpontja, amely d-nek A-val ellentétes partján van. Így az AC1P2 és ACD háromszögek is hasonló helyzetűek az A centrumra, és P megfelelője a CD sugár F felezőpontja.
Ennek alapján A-t az FP egyenes metszi ki k-ból, az a metszéspont veendő, amely a CF egyenes ugyanazon oldalán van, mint P.
 

Ámon Magdolna (Győr, Zrínyi Ilona lg. I. o. t.)
 

Az alábbi megoldás a következő tételen alapszik: azon pontok mértani helye, melyekre a két adott ponttól mért távolságok aránya adott, 1-től különböző állandó: kör, az alappontokhoz és az arányszámhoz tartozó ún. Apollóniosz-kör. A tétel könnyen bizonyítható. *
 

III. megoldás: Mérjük fel m-re P-től C1 irányába a PH=CA/2 szakaszt, a k kör sugarának felét (3. ábra).
 
 
3. ábra
 

Ekkor
HC1=HP-C1P=CA2-C1A2=CC12,


vagyis HC1:CC1=1:2. Eszerint C1 rajta van a H és C alappontokkal és az 1:2 aránnyal meghatározott Apollóniosz-körön, éspedig ha a k belsejében levő P-re szorítkozunk, akkor C1 e körnek k belsejében levő ívén van. (Az Apollóniosz-kör egy átmérője az a JK szakasz, amelynek J végpontja a CH szakasznak H-hoz közelebbi harmadoló pontja, K végpontja pedig C-nek H-ra való tükörképe; ezekre ugyanis teljesül az előírt arány, másrészt a kör nyilván szimmetrikus CH tengelyre.)
 

Kóta József (Tatabánya; Árpád g. II. o. t.)

A legtöbb versenyző számítás alapján szerkesztette meg a kört. Ilyen a következő
 

IV. megoldás: Legyen k és k1 sugara R, r, és CP=p(p<R). Ekkor a középpontok CC1 távolsága a 2r=C1A=CA-CC1=R-CC1 követelményből CC1=R-2r. Így a CPC1 derékszögű háromszögből Püthagorász tétele alapján
(R-2r)2-r2-p2=3r2-4Rr+(R2-p2)=0,(1)
és innen
r=2R±R2+3p23.
Mindkét gyök pozitív, mert a diszkrimináns pozitív és 4R/3 összegük, valamint (R2-p2)/3 szorzatuk pozitív. Számunkra csak a kisebb gyök felel meg, mert a nagyobb gyökre fennáll
r=2R+R2+3p23>2R+R3=R,
ez pedig lehetetlen.
A kisebb gyök szerkesztése: Legyenek a d átmérő végpontjai L, M, legyen P tükörképe C-re Q, és a PQ oldalra szerkesztett szabályos háromszög harmadik csúcsa N. Ekkor CN=3p, és így LN2=R2+3p2, tehát LN-et L-ből M felé rámérve d-re és a végpontot S-sel jelölve r-et az MS szakasz harmadrésze adja.
 

Bede Andrea (Budapest, Szilágyi E. lg. II. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. Meg lehet mutatni, hogy az (1) egyenlet nagyobb gyökével CC1=-(R-2r)=2r-R teljesül, vagyis CC1+R=2r, eszerint k-nak k1-től legtávolabbi pontja van annyira k1-től, mint k1 sugara.
2. Meg lehet mutatni, hogy a III. megoldásban adott szerkesztés a C1P szakaszban (1) kisebb gyökét állítja elő, az Apollóniosz-körnek m-mel való, k-n kívül eső metszéspontja pedig annyira van P-től, mint (1)-nek nagyobb gyöke.
*Lásd pl.: Surányi János: Hasonlóság és szerkesztés, 34. o., ,,Tanulj jobban !'' könyvsorozat, Orsz. Neveléstudományi Intézet, Bpest, 1949.