Feladat: 615. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bellay Ágnes ,  Benczúr A. ,  Dobó F. ,  Dóra L. ,  Endreffy Zoltán ,  Farkas Z. ,  Fischer A. ,  Gáspár R. ,  Gyaraki K. ,  Görbe T. ,  Horváth K. ,  Kálmán B. ,  Katona Mária ,  Kóta J. ,  Kunszt Z. ,  László G. ,  Lehel J. ,  Markó I. ,  Máté E. ,  Minkó B. ,  Nádasdy G. ,  Nováky B. ,  Sebestyén Z. ,  Simonovits M. ,  Sonnevend Gy. ,  Szepesvári I. ,  Szőllősi G. ,  Tószegi S. ,  Tóth A. ,  Tóth Edit ,  Vág I. ,  Vesztergombi Gy. ,  Zalán P. 
Füzet: 1960/december, 199. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Gömb és részei, Tetraéderek, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1960/január: 615. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

G1-nek és az ABD lap síkjának legalább két különböző közös pontja van: A és B, ezért egymást egy k1 körben metszik. AK1 és BL1 a k1-nek szelői (egyikük vagy mindkettőjük érintője is lehet k1-nek), e két egyenes közös pontja D. (D-ről feltehetjük, hogy nincs rajta G1-en, mert különben azonos lenne K1-gyel és L1-gyel, továbbá M1-gyel is, és így nem lenne értelme a K1L1M1 háromszög alakjáról beszélni.)

 
 

Eszerint a DAB és DL1K1 háromszögek hasonlók, a csúcsok a felsorolás sorrendjében felelnek meg egymásnak. (A további hasonlóságokat is mindjárt így írjuk fel.) Ugyanez áll a G2 és ABD metszésével adódó k2 kör felhasználásával a DAB és DL2K2 háromszögekre. Eszerint a DL1K1 és DL2K2 háromszögek hasonlók, az egymásnak megfelelő D csúcsaik egybeesnek, és itt metszik egymást a további megfelelő csúcspárokat összekötő L1L2DB és K1K2DA egyenesek, azért a DL1K1 és DL2K2 háromszögek egyszersmind hasonló helyzetűek. Ezért L1K1 és L2K2 oldalaik párhuzamosak.
Ugyanezen meggondolást a BCD, majd a CAD lapban elvégezve adódik L1M1L2M2 és M1K1M2K2. Eszerint a K1L1M1 és K2L2M2 háromszögek hasonlók. Ezzel a bizonyítást befejeztük.
 

Endreffy Zoltán (Budapest, I. István g. II. o. t.)